Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Mi alapján választanak pályát a most érettségizők?

A középiskolák utolsó éves diákjai hamarosan fontos próbatételek előtt állnak: jön az érettségi, ami egyben az egyetemre, főiskolára való bejutást is meghatározza. Mi alapján választanak pályát a mostani 18 évesek? Mit gondolnak a karrierépítésről? Mennének külföldre dolgozni?

Két hónappal a felvételi jelentkezések lezárulása után, az érettségire készülés hajrájában három végzős gimnazistát kérdeztünk a pályaválasztásról. Ádám Annabella, Magyar Márton és Ress Tamás a budapesti Babits Mihály Gimnázium utolsó éves tanulói. Idejüket az érettségire készülés a fakultációk látogatása tölti ki. Hogy mennyire szoros időrendben telnek napjaik, jelzi az a tény, hogy beszélgetésünkre a tanórák után, a délutáni fakultáció előtti lyukasórán került sor. Nem ritkán este 6 óra előtt nem hagyják el az iskola épületét.

A felvételi lapon már rég megjelölték a kiszemelt szakokat. Tamás a kémia-biológia szakos tanári, Márton az orvosi, míg Annabella a nemzetközi kapcsolatokban otthonosan mozgó diplomata pályáját célozta meg.

Erős az otthoni példa

Különféle felmérések szerint a fiatalok pályaválasztását az egyéni érdeklődés mellett gyakran a közvetlen környezet - a szülők, a barátok, szomszédok -, a médiából érkező információk is befolyásolják. Hogy látják ők? "Nagyjából ez a helyes sorrend - de valamennyire mindegyik érvényesült a választásomban, főként a családi háttér" - jegyzi meg a pedagógusnak készülő Tamás, akinek édesanyja szintén pedagógus. A fiatalok úgy vélik, a többségnél is inkább az otthon mutatott példa, mintsem a média befolyása a meghatározó, emellett az egyéni felelősséget is nagyon fontosnak érzik. "Hasznosak lehetnek a tanácsok is - mégis úgy érzem, mi ismerjük saját magunkat a legjobban, nem mások"- magyarázza Tamás.

Hasonló az orvosi pályára készülő Márton helyzete is. "Tulajdonképpen a nagyszüleim példája áll előttem: ők fogorvosok, tőlük vettem az ötletet, bár én nem ezt a szakterületet, hanem az általános orvoslást választom. A másik motivációm, hogy mindig nagyon érdekelt a biológia, az anatómia. A média egyáltalán nem befolyásolt. Nem lennék csak azért orvos, mert mondjuk láttam a Dr. House néhány epizódját vagy a Vészhelyzetet"- mondja.

A képzési börze nem befolyásol

Az állásbörzék, a továbbtanulási expók pályaorientációs szerepében ugyanakkor nem nagyon hisznek. "A cégek, az iskolák ezeken a rendezvényeken általában a marketingre mennek, a jobbik arcukat mutatják"- teszi hozzá Tamás. Márton szerint ráadásul az expókra látogatók már konkrét elképzelésekkel mennek oda. "Nem spontán egy ilyen helyen dől el a pályaválasztás" - véli.

Annabellának nem volt könnyű döntést hoznia. Őt nagykövet szomszédjának példája is motiválta az útkeresésben. Csakhogy a diplomácia világa mellett a színpad is nagyon érdekli. "Szerteágazó az érdeklődési köröm - épp emiatt sem vagyok könnyű helyzetben. Szeretek énekelni, érdekelnek a művészetek, vonz a színpad, de a nyelvek, a nyelvtanulás is. Azt is terveztem, hogy a színművészetire vagy egy színi tanodába jelentkezem - de sok hír szól mostanában arról, hogy színházak zárnak be, vagy vannak épp átszervezés alatt. Erre azért nehéz lenne a jövőben alapozni, úgyhogy ezt a vonalat most félretettem. Ha később még érdekel a terület, majd újból átgondolom." A diplomácia miatt most számára az idén alakult Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az igazgatásszervezési és nemzetközi kapcsolatok szak a cél.

Mi lesz, ha nem jutnak be állami helyre?

Kihívásnak érzik a fiatalok azt, hogy kevesebb hallgatót vesznek fel államilag támogatott képzésre. A reálterületeket célzó Tamás próbált nem telített szakot választani, pedig a magyar irodalom és történelem is érdekelte volna.

Orvosi karokra idén 300 fővel több hallgatót vesznek fel államilag finanszírozott képzésre, mint 2011-ben, ami Márton számára jó hír. A felvételizni készülő fiatalok közül így főként Annabellát érintheti kedvezőtlenül a keretszámok változása - az igazgatásszervezési területeken a korábbi 500 fő helyett 200 fő az államilag finanszírozott 2012-es keretszám. "Ez nem túl könnyű így-szerencsére a szüleim nagyon együttműködőek a kérdésben. Támogatják a terveimet, a tanulmányaimat akkor is, ha esetleg költségtérítéses képzésbe jutok be. Azt mondják, nem múlhat ezen a továbbtanulás sikere" - mondja.

Itthon képzelik el a jövőt

A három fiatal itthon képzelik el a jövőjét. Még az orvosnak készülő Márton sem gondolkodik külföldi munkavállalásban. "Nem szeretnék külföldre menni. Nem hiszem, hogy jó megoldás lenne elszakadni a családtól. Szerintem az élet azért itthon is megoldható"- fűzi hozzá és Tamás is helyesel. "Volt eset, hogy beszóltak a környezetemben, hogy a tanári pályát választom. Általában azért aggódnak, hogy miből fogok megélni - de én azért azt látom, hogy azért meg lehet élni belőle"- magyarázza. Az orvosnak készülő Márton részben egyetért azzal, hogy az egyetem után külföldre távozók fizessék vissza a képzés árát. "Bizonyos szempontból rendben van az, hogyha valaki az állam pénzén tanulhatott, az itthon kamatoztathassa a tudását és adjon ebből vissza az országnak."

A diplomatának készülő Annabella egy-két év külföldi munkavállalást mindenkinek javasolna, aki megteheti. "Csak jót tesz, ha megismer új kultúrákat, társadalmakat, szemléletmódokat - hosszú távon én is Magyarországon képzelem el a jövőmet, de azért szeretnék innen kicsit kiszabadulni."

Sok múlik a kapcsolatokon

A fiatalok abban egyetértenek, hogy leendő elhelyezkedésük sikerében a kapcsolatrendszernek is jelentős szerepe lehet - akár 70-80 százalékban is ezen múlhatnak a dolgok, így a kapcsolati hálót már az egyetemi évek alatt el kell kezdeni szőni, például szakmai gyakorlaton vagy nyári munkákon. "Nem sűrűn láttam még az Expresszben diplomata álláshirdetést"- jegyzi meg Annabella. Bizonyos helyzetekben persze vannak kivételek. "Orvosoknak annyiból könnyebb, hogy például sebészt baráti alapon felvenni, hozzáértés nélkül azért problémásabb lenne"- mondja Márton.

Óvatosan a Facebookkal

A fiatalok mindemellett nem tartják megkerülhetetlennek az álláskeresésben a Facebook szerepét és használatát. Szerintük a közösségi médiumokat is óvatosabban kellene használni - mert eredetileg közösségi kapcsolattartásra találták ki a családtagokkal, a barátokkal.

Follow hrportal_hu on Twitter

Ismerősével lopatott a munkahelyéről

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy Nógrád megyei férfi ellen, akinek az ötlete alapján a munkahelyéről kilenc és fél millió forintot lopott el egy ismerőse - közölte a Nógrád Megyei főügyészség vezetője.tovább..

  További cikkek
  89 évesen hirdetett, és állást talált

  A megözvegyült Joe Bartley a helyi újságban adott fel hirdetést, hogy állást keres, mert úgy érezte meghal otthon, magában az unalomtól. Egy... Teljes cikk

  Munkahelyek kiszervezése miatt fenyegeti az amerikai cégeket Donald Trump

  "Következményekkel" fenyegeti az amerikai cégeket, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő, következő elnöke, ha ki akarják vinni a termelést... Teljes cikk

  Több bevétele van a családoknak

  Javult a háztartások jövedelmi helyzete és nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon, tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem... Teljes cikk

  Járulékcsökkentést ellensúlyozó növekedést lát Varga Mihály

  A gazdasági növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentés miatti bevételkiesést, jövőre 3 százalék feletti bővüléssel számol a kormány -... Teljes cikk

  A kormányhivatalok munkatársai lesznek az utalványpostások

  Túl drágán kézbesítené a Magyar Posta a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos utalványokat, amelyeket még idén el kellene juttatni az... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

  Karrierút a személyügybe - így lehetek HR-es

  Szakirányú diploma nélkül kevés esély. Bruttó 200 ezer indulásként 350 ezer felett vezetőként.