Szerző: Filius Ágnes Megjelent: 5 hónapja

1 év, 12 lokáció, egy munkáltató - ez a Remote Year

Egy év alatt 12 kultúrát ismerhet meg Cassandra Utt oly módon, hogy közben folyamatosan dolgozhat munkáltatójának, az Eatonnak. Remote Year-nek hívják ezt a különleges foglalkoztatási lehetőséget: ennek során egész évben más-más földrajzi területről bedolgozó munkavállaló ellátja azt a munkát, amelyet akkor is nemzetközi lefedettségben tenne, ha csak az otthonából a szomszéd utcába járna dolgozni.Az Experis tudja mi zajlik a munkaerő piacon, érti a munkáltatók problémáit és ismeri a jelöltekhez vezető utat IT és mérnök területeken egyaránt. Csapatunk felkutatja és megszerzi cégének a leginkább alkalmas vezetőt vagy szakembert, aki nemcsak szakmai szempontok alapján, de személyiségében is passzol cégéhez. Látjuk az önéletrajz mögött az EMBERT és kiválóan olvasunk a sorok között. A nálunk dolgozó profi HR tanácsadók kiváló piacismerettel és sokéves szakmai múlttal rendelkeznek, akiket folyamatosan képzünk, hogy naprakész tudásukkal a legjobb eredményeket érjék el.

További információk itt!

„A Remote Year az Eatontól elkülönülő kezdeményezés, startupként most az első üzleti événél tart a cég”- kezdi az az amerikai Eaton EMEA Business Service Center, az energiagazdálkodással foglalkozó vállalat HR igazgatója, Szende Csaba a bemutatását ennek a különleges programnak. Egy amerikai kollégájuk, Cassandra Utt pályázta meg ezt a lehetőséget és nyert a cégtől támogatást erre a különleges „tanulmányútra”.

Bármilyen, íróasztal mellől végezhető távmunka megoldható „remote-olva”

A pályázat során a Remote Year biztosít irodát minden országban a résztvevőknek, akik a foglalkoztatójukhoz is bejárhatnak dolgozni. Ma 60-70 munkavállaló utazgat a világban, akik elsősorban telekommunikációs cégek, multik beosztottjai. A Remote Year szervezői szerint bármilyen munka végezhető a programban, ami íróasztal mellől ellátható.
Szende Csaba már tervezi a Remote Year folytatását cégen belül

„Cassie az év során IT business analyst, és projektmenedzsment feladatok lát el, különböző lokációkról, és ennek során megnézi az Eaton irodáit szerte a világban. Így jutott el hozzánk is pár napra”- emlékszik vissza a HR vezető. Persze ebben a konstrukcióban saját erőforrást is bele kell tenni az utazgatásba, mert kap ugyan fizetést, és a Remote Year biztosít munkahelyet, de sok költséget a „remote-olonak” kell állnia.
Cassie járt a törökországi Eatonnál

„Nemzetközi polgár lesz belőle, az biztos! Nagy lökést ad a kollégáknak is egy ilyen program. Hatalmas lehetőség, és Cassie előtt le a kalappal, jó döntés volt ”-foglalta össze a cég, és egyben a saját véleményét is Szende Csaba.

Olyannyira pozitív az Eaton-on belül a fogadtatása Cassandra vállalkozásának, hogy kifejezetten belső Remote Year programban is elkezdtek gondolkodni. Az Eatonnál látják, hogy minden olyan területen elképzelhető ez a fajta foglalkoztatás, ahol távirányítással munkát lehet végezni. A különböző telekommunikációs /VC-s/ mail-es kapcsolattartást kell csak lehetővé tenni, és folyamatosan tartani is kell azt a kapcsolatot. “Tehát, minden Shared Service Center-es munka ilyen lehet, sőt a mai technológiai felkészültséghez mérten már több úgynevezett “corporate” munkakör is „remote-olhat”- vázolta a jövőt érintő lehetőségeket a HR vezető.

Találkozások, felfedezések, munka közben

A Remote Year 1 éves programidőszaka alatt a résztvevő, több mint 100 szakember arra vállalkozik, hogy különböző életkorú, nemzetiségű emberekkel egyetemben 12 földrajzi helyen dolgozik. Az utazások tervezett „itiner” mentén folynak. A pályázatot kiíró- a kezdeményezés nevét viselő - Remote Year nevű cég vállalja, hogy minden résztvevő utaztatásáról, szállásáról, biztosításáról gondoskodik. Biztosítanak a számukra internet-elérhetőséggel felszerelt munkahelyiséget is.
Volt, hogy ebből a vietnami kávézóból dolgozott

És, ami már a résztvevőn is múlik, összehasonlíthatatlan tanulási lehetőséget kap minden egyes „remote-oló”. A kulturális/társadalmi különbségekről, motivációkról, hasonlóságokról szerezhetnek saját élményt. Ha pedig valaki végigszáguld ezen az éven - a pályázatot kiíró cég szerint –, a visszatérő távmunkások egészen új képességekkel, érett vezetői és menedzsment tapasztalatokkal, és nem utolsó sorban nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerrel gazdagodva térnek haza.

Virtuális munka- bárhonnan végezve

A pályázatában Cassandra Utt azt írta le, hogy a kulturális perspektívák, és tapasztalatok a számára nagyon fontosak. Többek közt ezért is kezdett az Eaton-nál dolgozni diploma után. Ő ezt, a sokszínűség iránti érdeklődését akarta kielégíteni azzal, hogy a határait növelve, nemzetközi környezetbe helyezkedve dolgozik tovább. Korábban már részt vett egy IT vezetőfejlesztő programban, amelynek az eredményeképp képesnek érezte magát arra, hogy globálisan dolgozzon ezen a területn. A munkájának köszönhetően már megfordult Angliában, Németországban és Hollandiában is, és ezek az utazások nagy hatással voltak rá.
Mostarban - Cassie középen

„Az IT az a terület az Eatonnál, amely virtuálisan működik. Teamek dolgoznak világszerte, és szívesen segítünk bármely tagnak egymás csapatából. A megbeszélések nagyrészt telefonon, illetve web-en keresztül zajlanak”- sorolta a munkavégzésének a körülményeit Cassandra. Fiatal felnőttként nagyon szeretett volna világot látni, körülnézni, tapasztalni, és egészen egyedülálló lehetőségként találta meg a Remote Year pályázatát.

Az Eaton haszna: a globális tudatosság, és a nemzetközi együttműködés erősödése

Azt, hogy a résztvevőnek milyen mértékű haszonnal jár a Remote Year-ben a részvétel, sorolni se nagyon lehet. De a legfontosabb közreműködő, a munkáltató oldaláról is jelentős előnyöket tartogat, ha támogatja a munkavállalója utazását.
Szingapúrban, épp nem munkában

Az első, és talán legfontosabb, nemcsak szervezeti, hanem IT-s, szakmai előny is, hogy nő a szervezet globalizáltsága, és a sok, önállóan dolgozó szakember együttműködését is javíthatja ez a kezdeményezés. Cassandra projektvezetőként ki szerette volna próbálni valós helyzetben azt is, hogy mi az, ami valóban növeli a hatékonyságot, és erre a multikulturális lét kiváló terepet adott.

Mindezek mellett az is fontos tényező, hogy a piacon innovatívnak, és flexibilisnek számító Eaton az egyetlen társaság, amely engedélyezte egy munkavállalójának ezt a fajta munkavégzést. Ezzel nagy hírnevet szerzett abban a munkavállalói körben, ahol fontos a rugalmas hozzáállás.
Thaiföldön pihenésre is jutott idő

Az Eatonnak – egyébként - csak potenciális költségeket kell Cassandra Remote Year-évében állni. A munkaügyben történő utazás, az esetleges telefoncsere olyan költség, ami a többi haszon mellett nem túl jelentős.

Ami azonban valós rizikót jelentett, hogy a más-más időzónából való munkavégzés a tervezésben jelentős eltérést mutathat. Ezért jobban oda kellett figyelni arra, hogy a meetingek időpontját hozzáigazítsák az optimális feladatellátáshoz.
A törökországi Eaton-csapattal

Illetve Cassandra ígéretet is tett azzal kapcsolatban, hogyha a saját, amerikai csapatának az ő személyes jelenlétére feltétlenül szükség lenne, feltétlenül hazautazik hozzájuk.

Vezetői támogatással a világ körül

A szép ígéretek után kíváncsiak lettünk arra, vajon hogy vált be ez a pályázat Cassie-nek. 2016 januárjában értük utol, mikoris egy rövid, téli szünetre visszautazott az Ohio-i Beachwood-ba, hogy meglátogassa a családját, barátait, félúton Ázsia és Dél-Amerika közt. „Most leginkább egy kis, helyi kávézóban, vagy az itteni Eaton irodából dolgozom”-kezdte a beszámolót.

Eredetileg egy barátja találta meg egy újságban a cikket, amely a Remote Year-ről szólt. Ez a barátnő pontosan tudta, hogy Cassie élete egy irodában, a virtuális térben zajlik. Ugyanakkor azt is hallotta már a lányról, hogy mennyire szeret utazni, más kultúrákkal megismerkedni. A Remote Year nagyon jó lehetőségnek tűnt arra, hogy egyszerre mindkét dolog teljesülhessen. A munkáját is továbbra is végezhesse az Eaton-nak, és világot láthasson. 2014 decemberében jelentkezett erre a megjósolhatatlan kimenetelű utazásra. Néhány interjú, és esszékérdés megírása után elfogadták a jelentkezését, amelynek indulási időpontja 2015. június elseje lett. Utána már csak az Eaton-nal kellett elfogadtatni az utazás tényét, de ez gyorsan ment.
Isztambulban itt dolgozott

„Leültünk Matt Mehlbrech-hel, az Eaton IT alelnökével, megbeszélni az ügyemet. Még a találkozó előtt átküldtem a számára egy tájékoztató anyagot, és amikor találkoztunk, nagyon segítőkész volt”- emlékszik vissza Cassandra. A legnagyobb aggodalmuk nem ez volt, hanem inkább magának a Remote Year-t szervező cégnek a piaci tapasztalatlansága. De az ezzel kapcsolatos aggályok is megszűntek mára.

Egyik kedvenc Eaton irodám a budapesti!

Az utazás első állomása Prága volt. Mára pedig már túl van 14 országon Cassandra, hiszen hétvégente is szívesen „átruccan” szomszédos területekre, körülnézni. Ilyen rövid kirándulás eredménye volt a budapesti találkozás is Szende Csabával.

A következő város Buenos Aires lesz, amelyet követ Montevideo, Santiago, és Lima. Cassie-nek már most annyi fantasztikus története van, amelyet az utazás során gyűjtött be, hogy még sorolni is szinte lehetetlen. „Fantasztikus tapasztalatot jelent minden helyszín, és minden találkozás”-mondta. Rengeteg startup-pal lépett kapcsolatba, és cseréltek ötletet az utazás alatt. Ez pedig igazán inspiráló dolog.

Egyébként ma már úgy látja az IT szakember, hogy talán ez volt a legnagyobb nyeresége. Olyan emberekkel találkozhatott, akik szenvedélyesen dolgoznak, és mindent megtesznek azért, hogy teljessé tegyék az életüket. Nemcsak a programban résztvevőkkel sikerült szimbiózisba kerülni, hanem azoknak a coworking irodáknak a „lakóival” is, akik mellett dolgozott.

Mindezek mellett az még egy különleges tapasztalatot jelentett Cassie-nek, hogy megismerhette az Eatont más-más kultúrákban, és találkozhatott olyan munkatársakkal, akikkel személyesen még soha nem beszélt. „11 Eaton által üzemeltetett központot, gyárat, új irodát, mérnöki innovációs központot látogattam meg eddig. Azt azonban el kell mondanom, hogy a budapesti új iroda nagyon izgalmas elrendezésű. Olyan légköre van, mintha egy coworking irodában lennék. Éppen ezért, ez az egyik kedvenc Eaton-egységem!”- zárta lelkesen a beszámolóját a szakember.
Follow hrportal_hu on Twitter

Ezek a szabályok vonatkoznak a külföldre kiküldött munkavállalókra

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió rendkívül eltérő gazdasági fejlettségű tagállamokat tömörít, így az eltérő munkafeltételek a tagállami vállalkozások számára jelentős piaci kihívást jelentenek. Míg ugyanis például a kelet-európai régióban a minimálbér szintje havi 300 euró környékén mozog, addig a kontinens nyugati felén 1900 euró összegű minimálbérekkel találkozunk. tovább..

További cikkek
A franciákat nem stresszelhetik e-mailekkel a munkaidőn túl

Franciaországban az 50-nél több embert foglalkoztató cégek munkaidőn kívül nem küldhetnek e-mailekkel dolgozóiknak.Túl sok stresszt okoz, ha valaki... Teljes cikk

Közel kétmillió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete

Harmadik alkalommal rendezik meg vasárnap a Rehab Critical Mass felvonulást és családi napot Budapesten, amelynek célja, hogy felhívják az emberek... Teljes cikk

USA: erősödött a munkaerőpiac

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

Állás 200-250 ezer forint bruttó fizetésért Budapesten

Az ifjúsági garancia program már elérhető a közép-magyarországi régióban is, a projekt a 25 év alatti fiatalok nyári elhelyezkedését támogatja,... Teljes cikk

Tehetségeket fedeztek fel a Mol versenyén

A Mol-csoport egyetemistáknak szóló tehetségkutató versenyén, a Freshhh döntőjében egy cseh csapat lett az első, a második és harmadik helyen pedig... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Talent Acquisition Consultant EMEA

A régión belül a kiválasztási folyamatokért felelős munkatárs, aki előszűri és kiválasztja azon leendő kollégákat akiket az...
© Copyright HR Portal - 2003 - 2016