kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 9 éve

10 dolog, amit a jó főnök soha nem mond

Valószínűleg mindenkinek vannak maradandó emlékei olyan mondatokról, beszólásokról, amelyeket a főnöktől hallottak. De bár ne hallották volna, mert maradandó nyomot hagyott a megalázott munkavállalóban. Ezekből a mondatokból gyűjtött össze egy csokorra valót Bernard Marr író, üzleti szakértő a LinkedInen.

Marr szerint, akinek ilyen mondatok elhagyják a száját, jó ha egy picit elgondolkodik és önreflexiót gyakorol.

1. „Örüljön, hogy van állása!” – ez a mondat egy adott gazdasági helyzetben akár igaz is lehet, ugyanakkor egy üres fenyegetés, mert a munkaadó éppen olyan szerencsés, hogy van egy képzett munkavállalója, aki betölti a pozíciót. Ha valakivel nagyon nem vagyunk elégedettek, akkor váljunk meg tőle, de az üres fenyegetések senki érdekeit nem szolgálják.

2. „Ez munka és nem szórakozás.” – a munka nem kellene, hogy rabszolgaságot jelentsen. Az a legjobb, ha a munkavállaló élvezi, szenvedéllyel végzi a munkáját. Ha ez mégsem így zajlik, akkor inkább annak kell utánajárni, hogy miért nem motivált valaki, miért nem érzi magáénak a munkát, hogyan lehetne ezen változtatni.

3. „Nem azért fizetem, hogy gondolkodjon!” – semmilyen innovációnak sem szabad gátat vetni, még a legmechanikusabb munka folyamatait is lehet fejleszteni, javítani, így érdemes azoknak az ötleteit figyelembe venni, akik az adott dolgot csinálják.

4. „Nem én döntök!” – ha ez igaz is, akkor is aláássa a tekintélyt egy ilyen kijelentés, ezért érdemes inkább enélkül a megfelelő helyre irányítani a dolgozót, ha a céges szokásjoggal vagy szabályzattal gondja van, vagy inkább saját kézbe venni a panasz továbbítását.

5. „Én mondom meg, hogy mit csináljon!” – ha egy dolgozó prioritásait a munkában nem veszi tekintetbe a felettese, mert éppen az ő problémás ügyét kellene gyorsan megoldani, az szervezetlenséget tükröz. Ha valakinek új feladatot kell adni egy projekt közepette, azt magyarázzuk meg, hogy miért történik, illetve hogy mi lesz a másik félbehagyott munkával.

6. „Mindig is így csináltuk.” – ez a mondat azt üzeni, hogy nem szeretjük a változást, nem tudunk alkalmazkodni hozzájuk, ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy mik is a kétségeink, milyen változást jelentene a felvetés, hátha nem is elvetendő.

7. „Majd átgondolom!” – de valójában nincs szándékomban a kérdéssel a továbbiakban foglalkozni. Nem érdemes hiú reményeket ébreszteni valakiben, ha nincs mögötte valós odafigyelés.

8. „Kaptam egy névtelen panaszt…” – egy ilyen felvezetés törést okozhat a kollégák között, illetve rosszízű spekulációkat indíthat el, ne akarjunk bűnbakot kreálni, inkább vegyük magunkra a „panaszt”. „Észrevettem, …”, „Feltűnt mostanában…” stb.

9. „Oldd meg!” – az ilyen jellegű vezetési hozzáállás udvariatlan és lusta. Valóban meg tudja oldani a feladatot a dolgozó? Vagy könnyítene az alkalmazott helyzetén, ha segítünk megmutatni a helyes irányt vagy a képzést, amire támaszkodhat.

10. „Ez magánügy.” – Ha egy dolgozó teljesítményét befolyásolni kezdi, akkortól nem magánügyről van szó. Ha valaki rendszeresen késik vagy hiányzik a munkahelyéről, akkor az már a munkáltató problémája is. Ne hagyjuk magára ezzel a dolgozót, hanem próbáljunk meg együtt valamilyen megoldást találni a problémára.

Találkoztak már hasonlóan romboló mondatokkal? Írják meg, hogyan élték meg, milyen hatással volt a közérzetükre a munkahelyen.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk