kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

10 tipp, ha nincs büdzsé outplacementre

Akár egy fős, akár csoportos létszámleépítésről beszélünk, érdemes gondoskodnunk az elbocsátott munkavállalóról. „Miért? Hiszen munkaerőhiány van, úgyis talál gyorsan állást!”- gondoljuk. Sajnos ez nem így van, a munkakeresés átlagos időtartama ma Magyarországon 16-19 hónap.

images

A hosszú álláskeresési idő mellé párosul, hogy elveszíti önbizalmát az ember, sok esetben lelkileg nem tudja feldolgozni a történteket és akár betegség, vagy depresszió is kialakulhat belőle. Az egyik blogban olvastam egy fiatal lány kétségbeesett írását: „Anyukám elveszítette az állását és fontolgatja az öngyilkosságot, mit tegyek?” Ezek valós tényezők, melyben egy kis gondoskodással óriási segítséget adhatunk.

A minap egy barátom a facebookon írta, hogy nincs értelme az életének. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot és kiderült, hogy egy éve nem találja a helyét, nem tud elhelyezkedni. Átbeszéltük telefonon az erősségeit, lehetőségeit, elkészítette az önéletrajzát, amit átbeszéltünk, majd 2-3 álláskeresési technikával, tippel, keresési módszerrel elindítottam, így rögtön motivált lett. Két hónapon belül jelentkezett, hogy elvállalt egy munkát, ami bár nem neki való, de pénzben jó. Most, 4 hónap után ismét kaptam tőle üzenetet, hogy köszöni a támogatást, rátalált álmai munkájára.

Mit tehet egy munkáltató?

Ha nincs pénzügyi lehetősége outplacement szolgáltatásra, akkor érdemes kialakítani egy cégen belüli gondoskodó csomagot.

Összegyűjtöttünk a belső HR szakembereknek 9 tippet:

1. Léteznek nonprofit jelleggel működő álláskereső klubok, mint pl: JOB KLUB. Ezek általában rendszeresen, hetente, havonta működnek és több álláskeresővel, sorstárssal is találkozhat a résztvevő. Ezeket a klubokat szakértők szervezik, kellő hozzáértéssel, felkészültséggel. Előnye továbbá, hogy sok esetben ingyenesek, vagy rendkívül kedvező díja van.

2. Online világunkban számtalan internetes álláskeresési blog működik, ezeket is lehet ajánlani az elbocsátott munkavállaló részére. Pár ilyen blog:
Jobangel blog
Menekülj előre blog
Add el magad blog
Kreatív álláskeresés

3. Abban az esetben, ha az elbocsátott munkavállaló visszatérő anyuka, akit nem tud tovább foglalkoztatni a munkáltató, speciálisan anyukáknak szóló klubot, szakértőt is javasoljunk.

4. A külső támogatás mellett a belső HR kolléga legalább egy – egy alkalommal, tanácsadás jelleggel, négyszemközt beszélgessen el a munkavállalóval. Hasznos segítség az önéletrajzok áttekintése, de még hasznosabb olyan témákat érinteni, amire nem gondolt a munkavállaló. A beszélgetéshez pár hasznos kérdés:

• Rendelkezik-e friss, jól strukturált pályázati anyaggal?
• Tisztában van céljaival? Mi az?
• Tisztában van tudásával, képességeivel, amivel ezt el tudja érni? Meséljen róla!
• Van-e olyan terület, amivel biztosítja magának a több lábon állást?
• Hogyan tudja magát hitelesen bemutatni egy interjún?

5. Egy-egy tanácsadást tökéletesen kiegészít pár jó szakkönyv ajánlása, amely az önismeretről, énmárkáról, karrierépítésről, álláskeresési technikákról szólnak. Ajánlás előtt javasolt átolvasni, valóban friss, aktuális információkat tartalmaz-e.

6. Nagyon ideális, ha a HR-es, „Álláskeresési kézikönyv”-et készít, amiben minden hasznos tudnivalót összegez, mint például:
• Hivatalos ügyek intézése munkaviszony megszűnése után
• Tippek az álláskereséshez: munkaerő-közvetítők, fejvadászok, online oldalak, alternatív lehetőségek
• Kihez fordulhatok segítségért? Elérhető támogatások
• Gyakran feltett interjúkérdések
• Mit néz a HR-es egy önéletrajzban, motivációs levélben?
• A célállítás, akciótervezés alapjai

7. Korrekt, ha a felmondás mellett referencia levél kiállításáról is gondoskodunk, melyben valóban a munkavállaló erősségei, eredményei szerepelnek. Olyan, amit egy HR szakember is szívesen olvas, és meggyőző ereje van.

8. Az a legideálisabb, ha nem csak referencia levelet adunk, hanem fel is hívjuk az összes olyan munkáltatót, munkaerő-közvetítőt, akivel jó kapcsolatot ápolunk, vagy akik a környéken munkaerőt keresnek, és mint ex-munkáltató, mi ajánljuk be az elbocsátott munkavállalót – persze, csak ha ezt őszintén tudjuk tenni.

9. Ha nagyobb leépítésről van szó, akkor feltétlenül érdemes bevonni a Munkaügyi Központ (Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztály) szakembereit is, akik pontos, hiteles információt adnak a munkavállalóknak az álláskeresési támogatásról, feltételiről. Lehetséges, hogy még egy munkaerő-piaci tréning megtartására is nyitottak lesznek!

10. Nem mindegy, hogyan közlik a munkavállalóval az elbocsátását. A HR feladata a vezető felkészítése, hogy a közlés a megfelelő kommunikációban, stílusban és keretek között történjen. Az elbocsátott munkavállalók nagy része az elbocsátás közlésének minőségére panaszkodik, és nem az elbocsátás tényére.
Ha van egy kis költségkeret a munkavállaló gondoskodó elbocsátására, vagy ha a munkavállalón látható komolyabb pszichés probléma, akkor mindenképpen ajánljuk felkészült outplacement szakértő bevonását, akár 1-2 alkalomra!

Egy outplacement komplex szolgáltatási csomag díja alacsonyabb, mint a munkavállaló egy havi bruttó bére. Így lehetséges, hogy plusz egy havi bérrel megegyező összeg kevesebb, mint az a kár, mint amit okozhat.


Csikós-Nagy Katalin
Job Evolution Nonprofit Kft.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk