kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

11,5 százalékos munkanélküliséget várnak az elemzők

11,5 százalék körüli munkanélküliséget várnak a lapunk által megkérdezett elemzők, akik úgy látják, már erősödik a munkaerőkereslet a külföldi tulajdonú cégeknél, a belföldre termelő és szolgáltató vállalatoknál azonban még lehet leépítés. A kifutó közmunkaprogramok is kedvezőtlenül befolyásolják a munkanélküliséget.

Még egy hét és kijönnek a legfrissebb 2010 első negyedéves munkaerő-piaci adatok a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). A HR Portal utánajárt, mekkora munkanélküliséget jósolnak az elemzők.

A munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra nőtt 2009 decembere és 2010 februárja között, amely 2,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH adatai szerint. Az elemzők nem számítottak ekkora munkanélküliségre. Kíváncsiak voltunk, most mekkora munkanélküliséget várnak a szakemberek. Még mielőtt belevágnánk a számok birodalmába, tisztázzuk, milyen tényezőktől függ a munkaerő-piaci felmérés. Függ például a jogszabályi változásoktól, a passzív ellátásra jogosultság feltételeinek változásától, a másodlagos munkaerő-piaci lehetőségektől, a képzési programokban történő megjelenés lehetőségeitől, s nem utolsó sorban a reálgazdasági folyamatoktól.
Munkanélküliségi ráta: a munkanélkülieknek a gazdaságilag aktív népességen belüli aránya (15-74).
- Tartósan munkanélküliek aránya: a tartósan (12 hónapja vagy régebben) munka nélkül lévők összes munkanélkülieken (ILO,KSH) belüli aránya, a munkanélkülieket a 90 (2002-ig 30) napon belül elhelyezkedők nélkül számítva.
- Gazdasági aktivitási arány: a foglalkoztatottak és a munkanélküliek együttes számának népességen belüli aránya.
- Foglalkoztatási arány: a foglalkoztatottaknak a népességen belüli aránya.
Két utóbbi mutató (gazdasági aktivitás, és a foglalkoztatási arányszám) nagyságát alapvetően meghatározza, hogy milyen korú népességre kerül kiszámításra.



Előrejelzés: 11, 5 százalék körüli a munkanélküliség



Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelez előre a 2010 január ás március közötti időszakra. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát vetít előre, Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy várakozásaik szerint 11,4 százalék körül tetőzhet a munkanélküliség az első negyedévben. Az elemzői várakozásoknál kissé magasabb munkanélküliség elsősorban a munkanélküliek számának váratlan megugrásának köszönhető, mivel a foglalkoztatási adatok a várakozásoknak megfelelőek voltak.


Van, ahol beindult a munkaerő-felvétel



A Takarékbank elemzője úgy véli, az export-orientált, elsősorban külföldi tulajdonú vállalatoknál már erősödik a munkaerő kereslet, ugyanakkor a gyenge belső kereslet miatt a belföldre termelő és szolgáltató vállalatok még leépítésre kényszerülhetnek. A kereskedelem és az építőipar lehet a legnagyobb elbocsátó, amellyel a másik két elemző is egyetért. Török Zoltán szerint a kkv szektor 2010 végére, 2011 elejére jöhet rendbe pénzügyileg. Ugyanakkor a Raiffeisen elemzője is úgy látja, hogy beindul a termelés az exportban érdekelt feldolgozóipari vállalkozásoknál, főleg az autóipari beszállítóknál, és az elektronikai iparban érzékelhető a növekedés. - Látható, hogy fokozatosan vesznek fel dolgozókat, ez elsősorban Észak-Dunántúlra igaz - mondja Török Zoltán.
Amíg a gazdasági növekedésre adott kormányzati és jegybanki előrejelzés egyaránt 0,2 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál erre az évre, addig a gazdaságkutató intézetek legalább stagnálást, vagy 0,8 százalékig terjedő növekedést várnak legfrissebb jelentéseikben. A gazdaságkutatók viszonylag egységesen 11,0 százalékos átlagos munkanélküliséget várnak 2010-ben, kivétel a GKI, amely némileg alacsonyabbat, 10,7 százalékot jelez.

A leginkább kedvezőtlen helyzetben Török Zoltán szerint is a hazai kiskereskedelem és az építőipar van, utóbbi hamarosan eléri a mélypontot, a második félévben azonban ott is elkezdődhet egy javuló tendencia, a rendelésállomány 20 százalékos növekedést mutat. Suppan Gergely szerint az építőipart az új kormány gazdaságpolitikája akár kedvezően is befolyásolhatja középtávon.


Kifutnak a közmunkaprogramok



A Raiffeisen elemzője a közmunkaprogramok lassú kifutását emelte ki, amely kedvezőtlenül befolyásolja a munkanélküliséget. Már az előző negyedéves munkanélküliségi növekedés (11, 4 százalék) is arra vezethető vissza Török Zoltán szerint, hogy folyamatosan esnek ki a közmunkások ezekből a programokból: októberben 4 ezerrel, novemberben 10 ezerrel, januárban 15 ezerrel csökkent a közszféra létszáma, ami nyilvánvalólag nem a tanárok, orvosok tömeges elbocsátása miatt következett be - igazolja állítását az elemző.


Csak egy kicsit csökken a munkanélküliség



A lapunk által megkérdezett elemzők igazolták azokat a korábbi szakmai véleményeket, hogy áprilistól fordulat várható a foglalkoztatás terén. Az idénymunkák beindulásával ugyanis javulhat a foglalkoztatás, a mezőgazdaságban, az építőiparban, nyáron pedig a turizmusnak is felszívó hatása lesz a munkaerőpiacon. Ekkortól valamelyest mérséklődik a munkanélküliség, 11 százalék alá süllyedhet.

A Takarékbank elemzője szerint is mérsékelni fogják a munkanélküliséget az idénymunkák, így a nyári hónapokra 10,6-10,8 százalékra süllyedhet a munkanélküliség. Amennyiben a gazdasági növekedés a várakozásoknak megfelelően a második félévben megvalósul, a szezonális munkák őszi lefutása ellenére ezeken a szinteken stabilizálódhat a munkanélküliség.

Az ING szakembere szerint a következő egy-két periódusban a munkanélküliség még további növekedést mutat a szezonális hatás, illetve a belső kereslet visszaesése miatt, így a II. negyedévre 11,7 és 11, 8 százalékos munkanélküliséget jósol. A szakember szerint májustól stagnálhat a munkanélküliség, ősztől pedig 11 és 11,5 százalék között ingázhat a munkanélküliségi ráta. Hasonló előrejelzést vázol Török Zoltán, aki szerint a munkanélküliség nemsokára eléri a csúcsát (12 százalék), majd nyár végén, ősz elején stagnálás várható, az augusztus és október közötti időszakra például 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát vár a szakember. Az év végére ugyanakkor 11 százalékra csökkenhet a munkanélküliség a Raiffeisen elemzőjének számításai szerint.

A következő időszak nagy kérdése lesz az is - vázolja Németh Dávid -, hogy mekkora elbocsátással jár majd az önkormányzatok, államigazgatás átalakítása, amely az új kormány tervei között szerepel. Ha ugyanis ez bekövetkezik, akkor a közszférából kikerült embereket is a munkaerőpiacnak kellene felszívnia, amely rétegre nem feltétlenül lesz igény, így a munka nélkül maradt közszolgákkal is gyarapodhat az álláskeresők tábora, vetíti előre az elemző. És az is kérdéses, hogy a felvevő képesség milyen kereslettel párosul, de az aktívak-inaktívak aránya is meghatározó. Tehát ez mind lassíthatja a bővülést, mondja Németh Dávid.


Foglalkoztatás: nagyobb fellendülés csak 2012-ben lesz



Az ING Bank vezető elemzőjének ugyanakkor a foglalkoztatás javulásával kapcsolatban vannak aggodalmai. Szerinte még jövőre sem számíthatunk nagy fellendülésre a munka piacán. Úgy véli, három év szükséges ahhoz, hogy a korábbi szintre, 8 százalék környékére csökkenjen a munkanélküliség. Kétségei vannak ugyanis, hogy ennél előbb következne be javulás a foglalkoztatás terén.

A Takarékbank szakembere is azt hangsúlyozta: a munkanélküliség erőteljesebb csökkenése nagyobb gazdasági növekedést, illetve az új kormánytól remélt reformok megvalósítását igényli. 2010-ben átlagosan 10,8 százalékos munkanélküliségre számít.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk