kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

20 éves az AT WORK!

A születésnap a legtöbb ember életében különleges. Van aki óriási ünnepléssel, van aki elvonulással, fogadalmakkal vagy visszatekintéssel kezeli. Kevés olyan céget ismerek, aki ezt évről évre megünnepelné, de a 20 éves fennállás olyan évforduló, amikor biztosan érdemes megállni egy pillanatra.

Az AT WORK Kft. tulajdonosával, ügyvezetőjével Laczai Róberttel beszélgetek ebből az apropóból.

2001.

Hm, igen, 2001. Az AT WORK alapításának éve. Épp 20 éve. Hosszú idő.

Gratulálok! Mi hívta életre a céget? Miért alapítottátok?

Az akkori alapítóknak különböző motivációi voltak. Részemről két szándék vezetett, a szakmai hiúság és egy szakmai vízió. Egyrészt az volt a névjegykártyámon akkoriban, hogy tanácsadó, ám főként toborzásokat és kiválasztásokat vezettem, inkább a kapacitásomat és a gyakorlottságomat vették meg mintsem a tudásomat és ezen változtatni akartam. Másrészt abban a gazdasági környezetben voltunk amikor alig tíz évvel a rendszerváltás után még mindig nagyon sok multinacionális nagyvállalat telepedett meg hazánkban, óriási mennyiségi munkaerő igénnyel, de nekem meggyőződésem volt, hogy ezt a szakaszt egy minőségi szemlélet fogja hamarosan felváltani. A minőség megítéléséhez pedig adatokra, mutatókra volt szükség, ahhoz pedig mérni kell. Márpedig akkor a nagy laborok már nem igazán működtek, a modern eszközök pedig még nem voltak jelen széles körben.

A cég 20 éves jubileuma azt jelzi, hogy igazad volt a víziódat illetően?

Erre még most is csak egy óvatos igennel tudok válaszolni. A tendenciát illetően bátran mondhatom, hogy igen, de ami a váltás, változás sebességét illeti abban azt hiszem rosszul ítéltem meg a szakmánkat, a piacot. Talán csak az elmúlt években találkozom azzal a tudatossággal, igényességgel, magától értetődőséggel, amit én már a 2000-es évek elejére jósoltam.
Ugyanakkor olyan dolgokat is lehetőségünk volt, van megélni, amikre akkor gondolni sem tudtam. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az általunk forgalmazott tesztrendszerrel kinyílt a piacunk és az üzleti élet, a munkapszichológia mellett a Vienna Test Systemnek köszönhetően a sport- , a közlekedés- és a neuropszichológiai igényekre is tudunk válaszokat adni.

Mire gondolsz? Mondj kérlek néhány példát!

Uh, erről szívesen beszélnék napokig ☺. Ezek olyan területek, ahol sokkal kimunkáltabb, a gyakorlathoz szorosabban kötött mérőszámokkal, mutatókkal dolgoznak, ahol tudják, hogy a mérési értékek milyen meghatározóak tudnak lenni a további munkában, sikerekben. Példákat?
Ma egy utánpótlás korú sportoló, mondjuk egy futballista óriási érték lehet, ezért fontos, hogy akár több éven keresztül mérve, követve pontosan tudják az edzői, sportvezetői, hogy meg van-e minden ahhoz, hogy később piacképes legyen, fejleszthető-e. Hogy a példa megfogható legyen, néhány tíz ezer forintba kerülő méréssel segíthetünk abban, hogy tíz, száz milliós nagyságrendű realizálható nyereség legyen várható vagy épp elkerüljenek nem megtérülő befektetéseket.
A társadalmi értékét tekintve talán ennél fontosabb példa mondjuk egy gyógyszer hatásvizsgálatához kapcsolódó kutatás, ahol szintén nagyon pontos mérésekre van szükség.
De hogy olyan példát is mondjak, ami mindannyiunk életéhez kapcsolódik, ott van a közlekedés. Sokszor találkozhatunk már a híradásokban is a kérdéssel. Egy lassú, a hétköznapokban talán alig észrevehető, de a közúton, a közlekedésben már komoly problémákhoz vezető idős kori demencia vagy épp egy fiatalnál meglévő képességhiány emberi életeket követelhet. Ezeken a területeken mind tudunk segíteni és őszintén szólva nagy erőt ad nekünk a tudat, hogy ilyen kérdésekben is hasznosak lehetünk.

Tényleg izgalmas, és csak azért kérlek, hogy térjünk vissza a HR területére, mert a portál olvasói zömében innen érkeznek. A 20 éves évforduló megengedi, hogy büszke legyen valaki. Te, ti mire vagytok büszkék?

Most éppen - ha kicsit keserédes akarnék lenni - arra is büszke tudok lenni, hogy a cég működik, minden munkatársunkat meg tudtuk tartani és vannak megbízásaink, nagyon szép projektek előttünk. Ha távlatban nézem a cég múltját, jelenét akkor természetesen nagyon sok mindenre: óriási és különleges projektek, a világ vezető számítógépes tesztrendszerének, a Vienna Test System-neki a hazai képviselete, idehaza egyedülálló AC/DC módszertan fejlesztése és még sorolhatnám hosszan. Leginkább mégis arra vagyok a legbüszkébb hogy olyan kollégákkal dolgozhattam, dolgozhatom együtt, akik lehetővé tették ezeket a sikereket tudásukkal, személyiségükkel, akik mellett könnyű vezetőnek, - sokukkal barátnak - lenni.

Talán furcsának tűnik a kérdés, de lesz-e újabb 20 év? És ha igen, van-e most is víziód?

A kérdésed nem furcsa, csak nagyon nehéz. Ez a cég az életem része is, amennyire rajtam múlik lesz. De azt hiszem ez a könnyű válasz. Ennél nehezebb, hogy hogyan és mivel fog foglalkozni, mi az amit a piac igényelni fog 5, 10, 20 év múlva, vagy épp nekünk, tudás alapú cégnek kell megalkotnunk mert más nem gondol rá. És igen, vízióim most is vannak. Ezek energetizálnak nap mint nap. Ugyanakkor legalább ekkora kíváncsisággal várom a megbízóink oldaláról azokat a kérdéseket, problémafelvetéseket, igényeket, amik rákényszerítenek minket az újabb és újabb fejlesztésekre, váltásokra. Mi készen vagyunk rá.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk