Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

2020: HR a virtuális térben

Dr. Benedek András, a BME tanára szerint 2020-ban biztosan létezni fog a humán erőforrás menedzsment, bár interjútechnikái tovább finomodnak, és humán hálózatok alakulnak ki. DR. Klein Sándor szakértő úgy véli a jövőben a HR-esek többsége külső szakértőként fog dolgozni, de a személyzetis feladatok egy részét kiváltja a vezetők szaktudása és a számítógép.

Régebben szűk jelentéssel bírt az, hogy valaki egy vállalat alkalmazottja. Azt jelentette, hogy a dolgozó fizetést kap, személyügyi számításból számításba veszik, munkahelye biztos, van felettese, teljesítményét értékelik, betegszabadságra mehet stb. Ez a megállapodás bizalmi kapcsolatot hozott létre a munkáltató és a dolgozó között, amelybe beletartozott az elkötelezettség és az élethosszig tartó foglalkoztatás is. A szakértők, HR szakemberek erre mondják azt, hogy az internet korában ez a munkamodell elavult és a mai pörgő világban el is felejthetjük. Na, de mi lép a helyébe?

Felvillanó jövőkép

Manapság a cég munkájához az emberek tehetségükkel és képességeikkel különböző munkaviszonyban járulhatnak hozzá: határozott munkaviszony, önálló vállalkozó, megbízási szerződés. Egyesek, különösen, akik piacképes tudással rendelkeznek, ezt a lazább, rugalmasabb viszonyt kedvelik, munkaadóikhoz, ügyfeleikhez nem kötődnek olyan szorosan, mivel szabadon választhatják meg projektjeiket, munkakörnyezetüket, kollégáikat. Világszerte professzionális munkavállalói szervezetek jönnek létre, hogy összehozzák a szabadúszókat azokkal a vállalatokkal, amelyeknek szükségük van a szaktudásukra. A vállalaton belüli emberek munkaügyi kapcsolatai is változatosabbak a céges kivásárlások, cégegyesítések, outsourcing és más miatt. Ezek révén keverednek azok a dolgozók, akik még más rendszerben szerződtek a céghez. A két munkavállalói csoport egymás mellett létezik, gyakran ugyanazt a munkát végzi, bár teljesen más foglalkoztatottsági viszonyban és lehet, hogy a világ túlsó részén, más kultúrában. Így az emberek nagyon különböző egyvelege dolgozhat ugyanazon a projekten: etnika, kultúra, vallás és életkor szempontjából is. Ez lenne a jövő?

HR-pótló

Dr. Klein Sándor, számos HR könyv írója, a Pécsi Tudományegyetem tanára végigvezette a HR útját a rendszerváltástól napjainkig: 1989 előtt Magyarországon a fizikai dolgozók kiválasztását sokféle műszerrel (pl. reakcióméréssel) végezték, a vezetőknél pedig a szakmai tudás, a politikai háttér és az ismeretség döntött. A rendszerváltozás után a vezetők vizsgálatában előtérbe kerültek a pszichológiai eszközök. Az 1990-es évek elejéig pszichológusok végezték a képesség- és személyiségvizsgálatokat (papírral, ceruzával történt). Később ezt a feladatot - más, modernebb eszközökkel, egy három-öt napos tréning után - jórészt átvették a HR szakemberek. A 90-es évek végétől a személyiség és a kompetencia vizsgálatát a papír-ceruza tesztek helyett számítógépes szakértői rendszerekkel végzik. Pszichológus helyett szoftver dolgozza fel a rendszerbe felvitt válaszokat, a szakértői program írja meg a vizsgált személyek jellemzését.

Az elmúlt öt évben már odáig fejlődött a kiválasztás folyamata, hogy gyakran a személyes jelenlétre sincs szükség. Az álláskereső otthon kitölti a tesztet, elektronikusan elküldi a vállalatnak és mindehhez csak egy internethez csatlakozott gépre van szükség. A cég a teszteket értékelve csak a legjobbakat hívja be. Arra a kérdésre, hogy ez a szűrő megfelelően működik-e, Klein Sándor kifejtette, hogy működőképes ez az út is, hiszen így csak azok az emberek jutnak el a személyes interjúig, akikkel érdemes egyáltalán foglalkozni. Ezáltal a kiválasztás során sok időt tudunk megspórolni. A jövőben egyre kevesebb szakértőre lesz szükség, hiszen a számítógép átveszi a feladataik nagy részét. Persze az interjúhoz még mindig szükséges a személyes jelenlét, bár már sokat hallani az online interjúkról is. De a döntés felelőssége továbbra is az emberé.

Ha visszaugranánk az időben tíz évet, nagyot néznénk, hiszen akkor a HR nyelvhasználatot csak az azt használók értették, a vezető nem. Manapság elvárják a HR szakemberektől, hogy úgy beszéljenek, hogy azt mindenki értse. De az is megfigyelhető, hogy olyan vizsgálati eszközök készülnek, amelyeket bárki - nem csak egy HR szakember - használhat. Eszerint a főnök önállóan is el tudja dönteni a számítógépes alkalmassági vizsgálatok, kompetenciavizsgálatok segítségével, hogy ki alkalmas, és ki nem. A HR feladatok egy részét kiváltja a vezetők szaktudása és a számítógép.

Kilépve a négy fal közül

Benedek András, a BME GTK Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet igazgatója, a Műszaki Pedagógia Tanszék vezetője, MTA doktora elmondta, hogy generációnk átlépte a kritikus szintet az internet által. A világháló az oktatásban is érzékelhető változásokat hozott, amellyel időt és határokat hidalhatunk át. A tanítás, oktatás már nincs bezárva egy osztályterembe a négy fal közé, ahogy a munka világa sem. Arra a kérdésre, hogyan fog kinézni a jövő munka világa, az igazgató azt válaszolta, hogy 2020-ig úgy a munka, és az ahhoz szükséges végzettségek, mint az egész munkaerőpiac át fog alakulni. A munkakörök jelentős része atipikus foglalkoztatásban fog megvalósulni, a rugalmas foglalkoztatásnak pedig az e-learning az előszobája. Természetesen továbbra is lesznek olyan területek a munka világában, amelyekhez személyes jelenlét szükséges (közszolgáltatások: energia, víz, gáz). Az új kommunikációs eszközök által folyamatosan tartjuk majd a kapcsolatot munkatársainkkal, szeretteinkkel, hiszen már most is ezt tesszük a mobiltelefonon, az sms és az e-mail segítségével. Így már most biztosított ennek a munkaformának a technikai háttere. A változásokhoz annyit fűzött hozzá Benedek András, hogy tíz évvel ezelőtt is hatalmas kétellyel fogadták az előre jelzett változásokat, pedig ezekkel az eszközökkel nem sekélyesedett el, hanem intenzívebbé vált az emberek közötti kapcsolat. - A munkaerőpiac és az oktatás gyökeresen át fog alakulni, s a szkeptikusokkal, akik negatívan festik le a jövő munkaerőpiacát, nem értek egyet - nyomatékosítja Benedek András.

A virtuális alkalmazott

Nézzük akkor a másik oldalt is, akik úgy gondolják nem annyira pozitív ez a jövőkép. A magasba szökött ingatlanárak, a rendkívül magas ingázási költségek, valamint az outsourcing és offshoring előnyeit kihasználva már manapság is vannak olyan beosztottak, akik ritkán járnak be az irodába, vagy egyáltalán nem teszik ezt. A szkeptikusok azt mondják, hogy a teamben dolgozóknak nehézséget fog okozni a munka koordinálása, hiszen a személyes jelenlét hiányában gyakran hosszabb ideig tart a probléma megoldása. A rugalmas foglalkoztatásban tevékenykedők közötti kapcsolat törékeny, és könnyen megszakadhat, mivel nem ismerik egymást, és ezen a földrészek közti távolságok, más időzónák sem könnyítenek. A kutatók ennek okát többek között abban látják, hogy azok, akik egy helyen dolgoznak és laknak, gyakrabban kommunikálnak és több nem verbális gesztust váltanak, amely fokozza a megértést. Ráadásul az emberek nem verbális jelekkel is kommunikálnak: mosollyal, kacsintással, grimaszokkal, vállrándítással. Az egy helyen dolgozó csapattagok tudatában vannak egymás jelenlétének, akkor is, ha éppen nem szemtől szemben állnak egymással. A multinacionális vállalatoknál eddig is voltak eltérések a fizetésekben, juttatásokban, amely tovább fokozódik az internet által. Kutatások azt mutatják, hogy azok, akik sosem találkoztak személyesen, sokkal nehezebben tudnak olyan bizalmat kialakítani egymás között, amely az erős munkakapcsolathoz szükséges. A technológia segít, de a bizalomhoz érintkezés kell.

Mozgó rendszer

A felgyorsult kommunikációval és a jövő munkavilágával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet Benedek András, hogy már most, 2008-ban is vannak olyan módszerek, fejlett technológiák (msn, skype, sms, mms) amelyeken keresztül kiválóan, hiánytalanul tudjuk tartani a kapcsolatot. 15-20 éve ez elképzelhetetlen volt, hogy lesznek olyan eszközök, amelyen keresztül miközben beszélünk, még látjuk is egymást. James Bond filmbe illő jelenetnek hittük, amely mára megvalósult. - Az amerikai gyakorlat azt mutatja, hogy ez a gyors kommunikáció, mozgásban tartja a munkatevékenységet is. Kommunikációnk nem veszett el, csak átalakult az informatika által - hangsúlyozza a szakember. Ennek a változásnak természetes velejárója a munka világára kifejtett hatása: különböző értekezletekre, meetingekre, konzultációkra járunk, amelyek a jövőben virtuálisan is könnyen megoldhatók lesznek. De igény esetén face to face találkozókat is szervezhetünk. - Erre mondják az amerikaiak, hogy mozog az egész rendszer. A távmunka hátrányaként sokan emlegetik, hogy el vagyunk szigetelve a külvilágtól, miközben ezt könnyen orvosolhatjuk csapatépítő tréningekkel. A szociális tőke továbbra is nagyon nagy jelentőséggel fog bírni - teszi hozzá az igazgató.

Hol lesz a HR 2020-ban?

Benedek András úgy véli, hogy 2020-ban biztosan létezni fog a HR, bár feladatai átstrukturálódnak, s nagyon érzékeny lesz a minőségre, a teljesítményre. Az interjútechnikák tovább finomodnak, hiszen a rövid ciklusú munkákra, pár hónapos projektekre valóban a megfelelő embert kell kiválasztania a humán erőforrás szakembernek. Nem engedhetik meg maguknak, hogy hibázzanak. Tehát a kiválasztás, toborzás továbbra is a HR-hez fog tartozni, erre változatlanul nagy lesz az igény, amelyet a munkaerő-közvetítő cégek oldanak majd meg. Át fog hangolódni a szakma, humán hálózatok alakulnak ki. A személyügyről is leválnak az adminisztrációs feladatok, mint a jövedelemhez kapcsolódó ügyintézések, bérszámfejtés. A HR komplex szolgáltatásként fog működni: nagy szervezet toborzását, kiválasztását fogja ellátni egy megfelelő adatbázis segítségével: egyes adó és járulékok, vállalati jövedelem elektronikus utalás által jut el a dolgozókhoz.

Klein Sándor nézete szerint a jövőben a humán erőforrással foglalkozók különböző szolgáltató szervezetekbe tömörülnek, akikkel a cégek megbízást kötnek. Kiszervezik ezeket a feladatokat, úgy mint ahogy a pszichológusokkal tették régen. Tehát a jövőben a hangsúly a kulcsfeladatok elvégzésén lesz. A HR-es szakemberek többsége a szervezeten kívül fog dolgozni, mint külső szakértő.

A jövő munkamodellje - fizikai gátat levetkőzve

- A munka és azon keresztül életünk gyökeres változáson fog keresztülmenni az elkövetkező tíz évben, mivel az ember nem lesz géphez, egy adott helyhez, időhöz kötve. A konzervatív nyolc órás munka teljesen eltűnik, amelynek helyébe a rugalmas foglalkoztatás lép, a maga új elemeivel, szabályaival, és az embernek ahhoz kell majd idomulnia - vázolja fel a jövő munkaformáját Benedek András. Újabb modern eszközök, hálózatnélküli gépek segítik majd életünket, és általuk mobilizálhatóvá válunk. Egyre kevésbé lesznek fizikai gátak, korlátok - teszi hozzá az MTA doktor. Az áttörés a mostani húsz évesektől várható, hiszen a modern technológiai eszközök megismerése egyszerű "ujjgyakorlat" számukra, az új a munkaformák átalakulását természetesnek fogják érzékelni.

A szervezet nem a tradicionális, hanem lapos, azaz horizontális szervezeti formában fog működni, amelyben gyorsabban születnek a döntések. Tehát rugalmasabb szervezeti formában fogunk dolgozni, komplex, összetett feladatból álló szakmákat fogunk végezni. A régi szakmák lassan eltűnnek: leginkább azok, amelyekre nagy valószínűséggel nem lesz igény a számítógép miatt: eltűnnek az adminisztrációhoz kötött munkák, a gépírás ugyanakkor általános képességgé válik, folytatódik a szakiskolák válsága és a klasszikus szakmák jelentős köre veszít súlyából. Helyükre új komplex feladatkörből álló szakmák lépnek. Ez a változás nem csupán öt éven belül valósul meg, azonban 2010 után már meghatározó módon érvényesül. Az EU hatására egyre inkább kitágul és részben virtualizálódik a munkaerőpiac, amelyhez persze elengedhetetlen feltétel a nyelvtudás - tette hozzá Benedek András.

Adminisztratív szolgáltatások

Az elmúlt évtizedekben a személyzeti munka egyre több összetevője került kiszervezésre process-by-process alapon. A kihelyezésre szánt tevékenységek között első helyen a juttatások kezelése, a bérszámfejtés és a toborzás áll. A számítógép alapú HR-rendszerek bővülő képességei teszik lehetővé ezek kihelyezését. A szervezetek növekvő számban hoznak létre elektronikusan támogatott HR-rendszereket, amelyek nagyrészt önkiszolgáló alkalmazások. Kétség nem fér hozzá, hogy a webes felhasználás a legolcsóbban és leggyorsabban fogja kiváltani az adminisztratív szolgáltatásokat

Karriertipp 2020-ra

- A számítógép abszolút győztese a jövőnknek. Aki ahhoz érteni fog, az nem marad munka nélkül - nyomatékosítja Klein Sándor, aki szerint egy-két generáció múlva az adminisztratív feladatok kihalnak, ahogy a hagyományos posta rendszer is. 15 éve például a távirat fontos információhordozó, a távíró-kihordó létező szakma volt, mára azonban teljesen megszűntek. Hasonló véleményen van Benedek András is. Szerinte az informatikai infrastruktúra, szoftverek ismerése, ezek szakértelme lesz a jövő feladatköre.

Klein úgy gondolja, hogy az otthonról történő munkavégzés teljesen megszokottá fog válni a jövőben. A munkáltatónak nem fogja megérni, hogy komplett irodákat működtessen. Az íróasztalok és az irodák eltűnnek, nem lesz rájuk szükség. Otthon teljesen egyszerűen el lehet majd végezni a feladatokat, meg lesz hozzá a technikai feltétel, ahogy már manapság is kezd alakulni külföldön. Hogy ez milyen hatással lesz kapcsolatainkra, beszédünkre, nyelvünk milyen változáson fog keresztülmenni, csak sejthető. Klein Sándor nem jósol sötét jövőt, szerinte, ha megfelelően alakítjuk szabadidőnket, eljárunk társaságba, ápoljuk a kapcsolatainkat, társas érzékünk nem fog visszafejlődni.

Forrás: Robert Gandossy - Elissa Tucker - Nidhi Verma: Gazdálkodj okosan - a tehetséggel

Gyimóthy Éva, HR Portal


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk