kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 9 éve

9 intő jel az állásinterjún - ha ilyen a főnök, légy óvatos

Mire utal, ha a vezető késik az állásinterjúról, sürgető mozdulatot tesz, kerüli a szemkontaktust, túl egyszerű vagy éppen etikátlan kérdéseket tesz fel, nem tud válaszolni a meghirdetett pozícióval kapcsolatos kérdésekre, rendezetlen az irodája? A LinkedInen megjelent írás szerint arra, hogy a leendő főnökkel gondok lehetnek, és hogy számunkra nem ez az ideális munkahely, csak tudni kell dekódolni ezeket a jeleket. Mennyire állja meg a helyét Heather Huhman karriertanácsadó listája? Egyáltalán lehetnek-e elvárásaik az álláskeresőknek a munkáltató igényeire szabott munkaerőpiacon? A HR Portal Füzér Gábort, az Assessment Systems Hungary vezető tanácsadóját, munkapszichológusát és Fülöp Zsuzsát, a ManpowerGroup Professional Team Leaderét kérdezte.

images

Egy rossz főnök karriereket törhet derékba, így egy állásinterjún különösen érdemes arra figyelni, hogy milyen is lehet a leendő főnök (minden bizonnyal ő is jelen lesz az interjún).

Füzér Gábor Assessment Systems Hungary vezető tanácsadója, munkapszichológus a HR Portálnak kifejtette: Heather Huhman karriertanácsadó listája egyfajta üzenetként is felfogható: tudatosabban kell állást keresni és merjenek válogatni a pályázók a különböző állások között, ha a listán szereplő viselkedések közül bármelyiket tapasztalják a leendő főnök részéről. - A visszautasításhoz nem szükséges magyarázatot fűzni, egyszerűen köszönjék meg a lehetőséget - húzza alá a szakember, aki örülne, ha elterjedne ez a nézet a magyar munkaerőpiacon. Tudniillik, ha nem tudja vagy akarja dekódolni ezeket a riasztó jeleket, hosszú távon pórul jár a pályázó - emeli ki Füzér Gábor. Mert bár lesz állása, egy-két vagy három év múlva rádöbben rossz döntésének következményeire, amely kihat majd teljesítményére. Ez pedig akár elbocsátáshoz vezethet, ami után még nehezebb elhelyezkedni - hangsúlyozza a megelőzés fontosságát a szakember.

Fülöp Zsuzsa, a ManpowerGroup szakembere úgy látja, minden ember autonóm ember, akinek joga van válogatni az állásajánlatok között, különösen, ha olyan szakmával bír, amelyből hiány van a munkaerőpiacon. A szakember szerint a kérdés inkább az, hogy mi alapján hozzuk meg ezt a nagy horderejű döntést. A pszichológushoz hasonlóan ő is úgy véli, megállja a helyét a brit karriertanácsadó felvetése. Fülöp Zsuzsa is azt tanácsolja a pályázóknak, írják össze az állás előnyeit, hátrányait, mielőtt elfogadnák az állást. A pályázat előtt érdemes végiggondolni, mit vár a jelölt az állástól. Sok függ a munka helyszínétől, a pályázó életszakaszától, a családi állapotától és előzetes elvárásaitól, magyarázza a szakember. Fülöp Zsuzsa úgy tapasztalja, hogy az elvárásaink, az állásról kialakított belső kép, gyakran befolyásolja a jelöltet a főnök, az állás megítélésénél, holott az nem mindig felel meg a valóságnak. Az állásinterjú utáni felfokozott állapotban például nem látunk tisztán, így érdemes egy kis időnek eltelnie a beszélgetés után, hogy meghozzuk a döntést. A részletek kitisztulásához gyakran egy hét is kell.

Egy felmérés szerint öt főnökből egy nem túl jó vezető, negyedük pedig kifejezetten rossz. Így a főnökökről elmondható, hogy hatvan-hetven százalékuk nem végzi jól a munkájá. Így még inkább felértékelődik a rossz főnökre utaló jeleket felvonultató lista jelentősége. Nézzük meg, mennyire állja meg a helyét Heather Huhman karriertanácsadó listája a HR Portál szakértői szemében.


1. Késés



Az első intő jel, ha késik a leendő főnök az állásinterjúról és arról nem szól előre. A brit karriertanácsadó szerint ez azt jelentheti, hogy nem értékeli nagyra a jelentkező idejét és hogy rosszul bánik az idővel. Sőt még az is lehet, hogy ez annak a jele, hogy nem szereti a munkáját.

Fülöp Zsuzsa úgy látja, ha a jelölttől precizitást várnak el a munkáltatók, akkor mutassanak példát, különösen ha olyan állásról (pl. könyvelő) van szó, ahol ez kritérium. A nemzetközi cégeknél gyakran elhúzódnak a megbeszélések, így a késésnek nem feltétlenül van köze az álláskeresőhöz - véli a szakember. Ha elnézést kér a késésért a vezető és magyarázatot ad arra, lépjünk túl rajta. Akkor sem kell különösebb következtetéseket levonni pusztán ebből, ha nem magyarázza meg a késés okát - ezt már Füzér Gábor mondja, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az időmenedzsmenttel gyűlt meg a baja a vezetőnek, vagy rajta kívül álló okból (meeting, konferenciahívás stb.) késett.


2. Rossz testbeszéd



Rossz jel, ha a főnök folyamatosan az óráját nézegeti, kerüli a szemkontaktust, mert az valóban érdektelenségre utalhat - mondják az általunk megkérdezett szakemberek. A munkapszichológus szerint azonban nem szabad elfeledkezni az állásinterjú levezetéséhez szükséges szociális készségekről, módszerekről. Ha a vezető nincs ezek birtokában, könnyen viselkedhet a fent leírtak szerint. Ez állhat a háttérben, folytatja Füzér Gábor, ha a főnök nem nagyon szólal meg interjún, zavarban van stb. Akármi is az oka az ilyen viselkedésnek, a pszichológus az intő jelek között tartja számon, miként Fülöp Zsuzsa is. - Sok cég nem alkalmaz HR-est, így könnyen előfordulhat a fenti szituáció - utal a készségek hiányára. A ManpowerGroup szakértője számos példát sorolt fel, milyen hibákat követnek el a szakmai vezetők az interjúztatás alatt. Mindennapos a szubjektív értékelés, szemkontaktus hiánya vagy éppen a túlzott szemkontaktus, a rossz testhelyzet, gesztusok, (hajpiszkálás, sürgető kézmozdulat, tollpiszkálás), csörgő mobil. Ezek mind-mind negatív (érdeklődés hiánya, sürgetés, számonkérés) információt hordoznak, amelyet vagy dekódol az álláskereső, vagy nem, de a többség bizonyára nem veszi jó néven, így érdemes ezekre ügyelniük a vezetőknek, interjúztatóknak. Fülöp Zsuzsa úgy látja, ahhoz, hogy a megfelelő következtetéseket tudjuk levonni a testbeszédből, fontos a szavakra is odafigyerlnünk. Önmagában ugyanis ezek közül egyik tényező sem utal arra, hogy rossz főnökkel, vagy munkahellyel van dolga az álláskeresőnek.


3. Etikátlan kérdések



A karriertanácsadó szerint tapasztalatlanságra, információhiányra utal az etikátlan kérdések feltevése.

A HR Portal által megkérdezett szakemberek számára is egyértelmű, hogy a serpenyő melyik oldalára kerül az a főnök, amelyik az állásinterjún például a vallási hovatartozásunk, pénzügyi helyzetünk, családi állapotunk iránt érdeklődik. Ilyen munkahelyre nem érdemes bekerülni, mert folyamatosan ki fogják játszani a törvényeket, nem számíthatunk jogbiztonságra. Fülöp Zsuzsa tapasztalatai szerint diszkriminatív kérdések nem igazán hangzanak el nagy cégek interjúin, mert kínosan ügyelnek az uniós direktívák és jogszabályok betartására.


4.Túl egyszerű kérdéseket tesz fel



A brit karriertanácsadó szerint az egyszerű kérdések érdektelenségről, közönyről árulkodnak. A főnököt nem érdekli az igazi tudásunk, tapasztalatunk. Ha kíváncsi lenne, olyan kérdéseket tenne fel, amelyek megválaszolása közben megcsillanthatjuk szaktudásunkat.

Füzér Gábor nincs meggyőződve ennek a magyarázatnak a helyességéről. Szerinte könnyen lehet, hogy egyszerűen a főnök személyiségével, képességeivel van inkább összefüggésben. A humán erőforrás menedzsment egy szakma a maga fortélyaival, technikáival. Interjúztatási ismeretek híján is lehet valaki jó főnök, a kérdés csak az, mi tudunk-e együttdolgozni egy ilyen vezetővel - fordítja meg a kérdést a pszichológus.

Fülöp Zsuzsa azonban Heather Huhman-nel ért egyet, mert gyakran tapasztalja, hogy a kiválasztási procedúra csak látszat vagy épp piackutatás, megvan már az ember az adott pozícióra. Érdemes tehát valamilyen hátsó dologra gyanakodniuk az álláskeresőknek, ha túl egyszerű kérdésekkel találkoznak.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - 9 intő jel az állásinterjún - ha ilyen a főnök, légy óvatos
2. oldal - További intő jelek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk