kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A DK elküldené Balogot és európai alapokra helyezné az oktatási rendszert

Az oktatás "válsághelyzetben" van, a megoldásra a Demokratikus Koalíció hárompontos tervet dolgozott ki, amelynek része, hogy a felelős miniszternek és az államtitkárnak távoznia kell, új tárcavezetőre van szükség, akinek van bátorsága új alapokra helyezni az oktatási rendszert.

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóját követően elmondta: felszólítják a miniszterelnököt, hogy váltsa le Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Palkovics László oktatási államtitkárt, mivel "tökéletesen alkalmatlanok".

A tervük második pontja, hogy olyan oktatásért felelős minisztert nevezzenek ki, aki szakmailag kompetens és megvan a politikai bátorsága ahhoz, hogy új, európai alapokra helyezze az oktatási rendszert - mondta a politikus.

Harmadik pontként pedig azt jelölte meg, hogy az új miniszter tárgyaljon az érdekvédelmi szervezetekkel, a pedagógus szakszervezetekkel, a Tanítanék mozgalommal és a demokratikus ellenzékkel a nemzeti konszenzus kialakításáról.

Jelezte: pártja szerint, ha Orbán Viktor miniszterelnök cinikusan nevet a javaslaton, az mutatja, hogy "nem képes már kormányozni", annyira elborítják a korrupciós ügyek.

Niedermüller Péter emlékeztetett: a DK 2011 óta hívja fel a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája "teljes csőd, kudarc", nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeket egy modern ország elvár az oktatási rendszerétől.

Úgy értékelt: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a centralizált oktatási rendszer nem működik, és ennek kárát leginkább a diákok és a pedagógusok látják. Hozzátette: korábban azt sejtették kormányzati szinten, hogy megszüntetik a szervezetet, ehhez képest "59 Kliket hoztak létre". A kormány azzal, hogy a maradék jogokat is elvonja az önkormányzatoktól, az oktatás "totális államosítására" törekszik, és ez szembe megy mindazzal, amit a modern európai tapasztalatok mutatnak - fogalmazott.

Niedermüller Péter közölte: szégyenletesnek tartják, hogy az Európai Bizottságnak kötelezettségszegési eljárást kellett indítania Magyarország ellen a roma diákok oktatási szegregációja miatt; a DK hangsúlyozza azt is, hogy az országban jelenleg nem felzárkóztatás történik, hanem "oktatási szegregáció".

A képviselő rendkívül rossznak nevezte a szakképzés átalakítását, megemlítve, hogy a diákoknak az úgynevezett szakgimnáziumokba bekerülve 14 évesen el kell dönteniük, milyen foglalkozást választanak, miközben a modern gazdaság a flexibilitást kívánja meg a munkavállalóktól. Hozzátette: ezek a fiatalok "semmilyen közismereti képzést nem kapnak", aminek "nyilvánvaló következményei lesznek".

Hasonlóan drámai a helyzet a felsőoktatásban - fogalmazott Niedermüller Péter, hozzátéve: a tavalyi alacsony számhoz képest is 11 ezerrel csökkent a felsőoktatásba belépők száma. Ezzel Magyarországon a felsőoktatásba belépők aránya 41 százalék, miközben az Európai Unióban 57 százalék.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk

Lázár János: megépítjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Teljes cikk

Több mint ötven vállalati partner vesz részt a BGE állásbörzéjén

A három napig tartó eseményt csütörtökön a pénzügyi és számviteli karon zárják. Teljes cikk