kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 16 éve

A dolgozók közérzetén sokat javíthatnak a mozgásprogramok

A vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs adat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészségfejlesztés irányába. Szerencsére egyre több vezető kezdi elismerni az egészségmegtartó programok ösztönző és hatékonyság növelő hatását, amivel a dolgozók életmódváltását is elősegítik.

A napi 10-12 óra munka, a teljesítménykényszer, a stressz - ami a mai munkahelyekre jellemző, negatívan hatnak életünkre, egészségünkre. Szakemberek nem győzik hangsúlyozni a pszichoszomatikus betegségek veszélyeit, az ezzel járó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt pedig nem lehet csodálkozni azon, ha az elhízás vagy a szív és érrendszeri betegségek népegészségügyi problémának számítanak hazánkban is. Szép János, a Wellsite Kft. ügyvezető igazgatója szerint mindezek miatt nagyon fontos olyan vállalkozásokat vagy szervezeteket bemutatni, ahol már tettek lépéseket a munkahelyi egészségfejlesztés irányába, mert csak ezek a munkahelyi közösségek tudják igazolni, hogy ez az egyik legnagyobb hatásfokú és rövidtávon megtérülő megoldás, amelyet a cégek, dolgozók és az egész társadalom szemléletváltozása és egészsége érdekében tenni lehet.

A szakember örvendetesnek tartja, hogy egyre több egészségmegőrzésre irányuló pályázatot írnak ki, de szerinte ennek a hatékonysága a kiíró szervezeten is múlik. -"Amennyiben szánnak elég erőforrást a célzott szegmens tájékoztatására, valamint a rendelkezésre álló pénz elegendő ahhoz, hogy érdemi változást idézzen elő az adott vállalkozásnál, akkor a pályázat hatékony lehet. Ebben a tárgykörben azonban érzek némi űrt a kiíró szervezet és a vállalkozások között. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a vállalkozások jó része egy gombnyomásra kimutatja, hogy mennyit veszít a munkavállalók betegsége miatt, arra azonban nincs számadat, mennyit nyerhet, ha lépéseket tesz az egészségfejlesztés irányába. A miértet nem túl nehéz bizonyítani. Egyrészt az adott vállalkozásnak koncepcionális elképzelése kell, hogy legyen a munkavállalói egészség jövőjéről, másrészt a vezetőknek az alkalmazottak életmódváltó döntését kell elősegítenie a lehetőségekkel. Ez pont olyan folyamat, mint az üzleti életben. Minden más esetben marad a napi munka utáni lustaság és fáradtság" - hangsúlyozta Szép János.


Egyre népszerűbbek a természetez kötődő mozgásprogramok



Mint mondta, sok jó példát tapasztaltak a vállalkozások vezetőinek hozzáállásáról, sőt, leginkább "csak" a forráshiányra hivatkozva nem vágnak bele az egészségbarát programokba. A vezetők jelentős hányada érzi, hogy a jövő egyik legfontosabb kérdése az alkalmazottak megtartása lesz, ehhez pedig új motivációs eszközöket kell keresni. Ilyenek például a nordic walking alapú mozgásprogramok. Kicsi az eszközigénye, mindenki elsajátíthatja, és nem lengik körül azok a sztereotípiák, mint a "trendi" sportágakat. A programválasztás nem a vállalkozás nagyságán múlik: a Wellsite partnerei között van kis létszámú hazai magánvállalkozás és nagy létszámú nemzetközi vállalkozás is. Szép János elmondása alapján a program csaknem két év alatt érett olyanná, hogy mindenkinek tudnak valamilyen mozgásprogramot összeállítani. A munkahelyi nordic walking foglalkozás pedig nem kerül többe, mint egy konditermi vagy uszoda belépő, úgy, hogy az eszközöket a Wellsite biztosítja - tette hozzá.

Szép János a természethez kötődő mozgásprogramok mellett tette le a voksot, mert mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek hatékonysága nagyobb, mint a termi foglalkozásoké. - "A természet egy autentikus élménykörnyezet, "köze van" az emberhez. Főként a városi ember számára lenne égetően fontos érezni a közelségét. Figyeljük csak meg mennyire eltűntek az évszakok sok ember életéből. Klimatizált épületből ki, légkondis kocsiba be... Azt a testi-szellemi töltetet, amit a természet kínál, nem lehet semmivel pótolni. A mozgásprogramok során azt tapasztaltuk, hogy egy kis emocionális többlet, egy-két jó szó már sokat lendít a közérzeten" - emelte ki a szakember.


A nordic walking bevált a Procter & Gamble-nél



A Procter & Gamble egyik dolgozóján keresztül lépett kapcsolatba a Wellsite-tal és így a nordic walkinggal, amely már az első pillanattól kezdve sikerélményt nyújtott azoknak is, akik nem sportolnak rendszeresen - mondta portálunknak Földi Flóra HR menedzser. Azok, akik első alkalommal kipróbálták, másodszorra is elmentek, őket a korai kelés és az irodától távol eső találkozási hely sem tartotta vissza. A bemutatók óta az egyik kolléga önként vállalta, hogy sportszakosztályi keretek között próbálja megszervezni a nordic walking-ot. Ebbe a csömöri gyár dolgozóit is szeretnék bevonni. A munkatársak értékelik az értük tett lépéseket, és a hozzáállásuk, kezdeményezőkészségük is pozitív. A második nordic walking bemutató után néhányan botot kértek kölcsön, hogy hétvégén a családjukkal, kollégáikkal gyakorolhassanak, túrázhassanak. - "Ez is bizonyítja, hogy a sportot érdemes megszerettetni a munkahelyen is, mivel aki jó példával jár elöl, azt szívesen követik a többiek is" - jegyezte meg Földi Flóra. A cégnél a rugalmas munkaidőnek köszönhetően sokan nordic walking-gal kezdhetik a napot, de arra is van lehetőség, hogy a munkavállalók napközben a fitness teremben töltsenek el egy-egy órát.


Orvosi szűrések, táplálkozási tanácsadás is szerepel az egészségprogramban



A Procter & Gamble-nél az egészségbarát szemlélet a vezetőség és a dolgozók számára is fontos, amit a szervezeten belüli felmérések bizonyítanak. A foglalkozás-egészségügyi orvos heti rendszerességgel rendel az irodában, ezzel is biztosítva a tanácsadást és a megelőzést. A cég egészségprogramot dolgozott ki, amelynek megvalósításában egy orvosi és asszisztensi csapat nyújtott segítséget. Idén indították el a Well-being Journey nevű programsorozatot, melynek keretében tematikus programokkal hívják fel a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára és lehetőségeire. A sorozat stressz-szintméréssel és tanácsadással indult, ezt követően szűréseket (allergia, szív- és érrendszeri betegségek, kockázatok) szerveztek. Májusban a sporté volt a főszerep, a korábbi visszajelzéseknek köszönhetően a programba bekerült a nordic walking és a jóga. A nyár folyamán az egészséges táplálkozásra helyezik a hangsúlyt, ennek keretében gyümölcsnapokat tartanak, recepteket gyűjtenek, amelyeket közzé tesznek - fejtette ki a HR menedzser.

A vállalat jelenleg több módon is támogatja a dolgozók sportolását: kedvezményes sportolási lehetőséget biztosítanak egy helyi fitness teremben, valamint sportszakosztályokat (football, kosárlabda, tenisz, stb.) működtetnek. A munkahelyi felfrissülést irodai mobil masszírozással biztosítják. Ezen túlmenően az egészséges életmódot, illetve a munka-magánélet közötti egyensúly elérésének technikáit oktató, saját fejlesztésű tréninget is indítottak júniusban. A dolgozók látása védelmében idén is megszervezték a látásvizsgálatot, a cég a monitor-szemüvegek készítését is támogatja. Novemberben megismételik a sport-hónapot és céges bajnokságot is terveznek, ősszel a dohányzásról való leszokást segítő programot indítanak. Ebben az évben már tartottak allergia-napot, vitamin-szint mérést, a jövőben pedig szeretnének egészségnapot és családi napot szervezni.

- "Mi azt az elvet valljuk, hogy a munkavállaló és a cég érdeke - ez esetben a munkavállaló egészsége és jóléte - elválaszthatatlan, hiszen az egészséges dolgozó jobban érzi magát és jobb teljesítményre képes. Ezért az egészségmegőrzés és a megelőzés mindkettőnk felelőssége és kötelessége. Cégünk ehhez biztosítja a szükséges feltételeket, motiválja a dolgozókat a részvételre, viszont a munkavállalók felelőssége is, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel" - mutatott rá Földi Flóra.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk