kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

A grafológia helye a humánpolitikában

Tudjuk-e valójában mit takar a grafológiai vizsgálat? Hiszünk-e létjogosultságában, megbízhatóságában? Egyesek igen, mások nem, de általában döntésünket nem tudjuk megindokolni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy, aki "jó szakember" kezébe kerül, soha többé nem vonja kétségbe e személyiség feltáró módszer, önismereti eszköz hitelességét, hatékonyságát. Miért is van ez így?

A lexikonok szerint, a grafológia az ember személyiségének a kézírásból való megismerésével foglalkozik. A grafológus akkor is jellemezni tudja az egyént, ha soha nem találkozott az elemzésre szánt sorok írójával. Az elemzés pontossága és hitelessége rendszerint meglepi az elemzést kérőket.

A kifejező mozgás, - mint az írás - alkalmas arra, hogy bizonyos egyéni jellegzetességeket megmutasson, pl. közvetlenség, zárkózottság, indulat, önbizalom, akaraterő stb. Olyan kompetenciák feltárására tesz minket alkalmassá, amelyek pszichológiai tesztekkel nem vizsgálhatók, tehát mind önismereti, mind pedig vállalati munkaerő kiválasztási szempontból mondhatni elengedhetetlen eszköz. A kézírásból azért nem lehet, és nem is kell mindent kideríteni, pl. a foglalkozást, a kort, a nemet, valamint a külső tulajdonságokat vagy konkrétan a múlt eseményeit és a jövőt sem.

A kézírás elemzése viszont segítséget nyújt az önismeret fejlesztéséhez, amikor az ember saját képességei, illetve meghozni kívánt döntéseinek helyessége tekintetében bizonytalan.

Gyakran alkalmazzák a grafológiai vizsgálatot a magánélet terén, mint párkapcsolati kérdések, illetve házassági tanácsadás keretében. Ez utóbbi célja, hogy a házasulandó feleket mélyebb önismerethez segítse, a megfontolt, tudatos döntés meghozatala érdekében.

Jól felhasználható segítség a humánpolitika területén is, hiszen a vezetők kiválasztásánál, a munkatársak felvételénél gyorsítja, megalapozza a döntést. A grafológus kompetencia-csoportokat vizsgál, amelyek szabadon variálhatók, összehasonlíthatók. A grafológiai elemzés segítségével mélyebben megérthetők a munkatársak, jobban össze lehet hangolni pl. egy team munkáját is. Továbbá, a kézíráselemzés, mint személyiségfeltáró és munkaköri alkalmasságot értékelő módszer tárgyilagos, gyors és pontos.

Mindebből kiderül, hogy a gazdasági vállalkozások egyre inkább kedvelt eszközévé válik, hiszen az elemzéssel feltárhatók egy adott beosztásra, munkakörre pályázó személy képességei, alkalmassága. Egyre gyakoribb, hogy az üzletemberek grafológushoz fordulnak.

A grafológus eredeti, kézzel írott dokumentum alapján elemzi a személyiséget, amihez írójának minden esetben beleegyezését kell adnia. A grafológus munkája megköveteli az erkölcsi-, etikai- és szakmai értékek tiszteletben tartását, előítélet sem befolyásolhatja. Tiszteletben tartja a bizalmas információkat, kerüli a személyiség szigorúan bizalmas régióinak megsértését. Amennyiben az elemzés humánpolitikai célt szolgál, annak kizárólag az állással kapcsolatos tulajdonságokat szabad tartalmaznia, az elemzésre kerülő egyén hozzájárulása mellett.

A módszer ismeretével, használatával idő és költség takarítható meg. Előnye, hogy speciálisan a megrendelő igénye szerint - természetesen az író beleegyezésével - készül, a különböző statikus pszichológiai tesztekkel szemben. Azok a vezetők, akik az elemzés módszerét alkalmazzák, lényegesen nagyobb százalékban és rövidebb időn belül találják meg a megfelelő munkatársat, a tesztvizsgálatok költségeinek töredékéért.

Amennyire természetes a módszer alkalmazása pl. Franciaországban, Németországban, sajnálatos módon nálunk meglehetősen ismeretlen, mondhatni "kiaknázatlan", éppen ezért szívesebben fordulnak pszichológushoz vagy különböző tesztekkel kísérleteznek.

A kézíráselemzés eredményessége, minősége minden esetben a grafológus képességének, képzettségének és persze megszerzett jártasságának függvénye.

Kerecsényiné V. Éva grafológus szakértő
Man In Time Consulting
www.manintime.hu

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek