Megjelent: 8 éve

A kismamák rejtett tartalékot jelentenek munkaerőhiány esetén

„Amikor a gyermekem 2 éves lett, szerettem volna visszatérni a munkahelyemre. Felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal, többször is próbálkoztam e-mailben, telefonon is, de sokadszori üzenetemre sem kaptam választ a HR-től. Végül személyesen kerestem fel munkáltatómat, ahol közölték, hogy a korábbi munkakörömbe nem tudok visszatérni. Felajánlottak egy másik pozíciót, ami viszont telephelyváltással járt, de ezt sajnos nem tudtam volna kivitelezni. Így elbocsátottak.”

images

Vajon mit tehetett volna ez a munkaadó azért, hogy ez a kismama újra teljes értékű munkavállaló legyen visszatérése után? Munkáltatóként kiszámoltuk már, hogy mennyibe kerül az új munkaerő megtalálása és beillesztése? Vagy nem megfelelő elbocsátás esetén mennyit romolhat a cég image egy kismama online tapasztalatmegosztásával?

Közhely, de a probléma gyökere itt is a kommunikáció. Ugyanis az esetek többségében sajnos semmilyen kommunikáció nem történik a munkáltató és a kismama között. Ez nyilvánvalóan bántja a kismamákat, hiszen nincsenek meg a visszatérés keretei, senki nem érdeklődik utánuk, nincs kapcsolatuk a cégükkel. Ebből eljuthatnak a „már nincs is semmi keresnivalóm ott”- érzésig. Így egy jó, értékes munkavállalót veszíthet a cég.

A munkaadó számára pedig azért nehéz ez a változás, mert egy teljes értékű, már a csapatban megszokott embert veszítenek el, időszakosan pótolniuk kell, és van, hogy annyi idő telik el a visszatérésig, hogy már nem tudják integrálni a szervezetbe, nem merik szakmailag kockáztatni a visszavételt – vagy egyszerűen csak mindez túl sok idő, pénz, energia lenne. Pedig az ilyen esetekben nem feltétlenül az elbocsátás az ésszerű lépés, számos egyéb megoldás is létezik – ha erre előre tervezetten készülnek.

7 tipp a munkáltató és a kismama közti hatékony kommunikációhoz

1. Bizalmas, őszinte kommunikáció a várandósságról és a még munkában töltött időről.

2. A munkáltató tartsa bent a kismamát a szervezet körforgásában. Alakítson ki egy felületet, ahol informálódhat, kapcsolatot teremthet kollégáival. Például egy rendszeresen kiküldött hírlevélből folyamatosan tájékozódhat a szervezetben történő változásokról.

3. Legyen szervezett fórum, például kismama klub, ahol a kismamák személyesen találkozhatnak a bent maradt munkatársaikkal, egymással, és hasznos információkat kaphatnak akár a visszatérésről, akár csak a szervezet jelenlegi helyzetéről.

4. Hívják meg a kismamákat minden céges rendezvényre, még akkor is, ha csak egy egészségügyi szűrésről van szó. Bármi, ami a dolgozók számára elérhető, az a kismamák számára is legyen az.

5. A munkáltató segítse a kismama munkába való visszatérését, alakítson ki a beillesztő programhoz hasonló, integráló programot. Itt ne a munkavégzésre és a feladatokra fókuszáljanak még, hanem először inkább lelki, életvezetési tanácsokkal lássa el. Ennek formája lehet például az is, ha fizetésen kívüli juttatásként egy coachot is választhat a visszatérő munkavállaló.

6. Próbáljanak kompromisszumot kötni a munkaidővel kapcsolatban. Érthető, ha egy munkába visszatérő kismama kezdeti időben nem tud teljes főállásban dolgozni. Gondolkozzunk el azon, hogy részmunkaidőben is el tudja-e végezni a munkáját? Tudna-e otthon is dolgozni? Ha nem, milyen megoldás tudnánk neki kínálni, ami a kismama igényeinek is megfelel, és a cégnek sem veszteséges?

7. Ha a munkáltatónak nincs lehetősége a visszatérő kismamát a saját szervezetébe visszavenni, kommunikálja ezt felé időben, őszintén. Segítse őt egy gondoskodó leépítő programmal, hogy könnyen vissza tudjon térni a munka világába.

Természetesen nemcsak a munkaadónak fontos ez a szemléletváltás, hanem a munkavállaló, a visszatérő kismama hozzáállása is fontos ebben a párbeszédben.

5 tipp anyáknak a munkáltatóval való kommunikációra

1. Várandósság bejelentése időben.

2. Időben egyeztetni, hogy előreláthatólag meddig tudok dolgozni? Betanítás a helyemre szükséges-e?

3. Előzetes egyeztetés a majdani visszatérésről: a cég és a dolgozó tervei, lehetőségei.

4. Kapcsolatápolás a céggel: képzések, programok, céges események aktív látogatása, de minimum folyamatos kapcsolattartás a kollégákkal.

5. Konkrétumok, visszatérés folyamatának megbeszélése a munkáltatóval: mikor, milyen formában, milyen feltételekkel?

A kismamákban rejtett tartalék van a munkaerőhiány megoldására, sokan mégsem gondolnak rájuk. Fókuszáljunk munkaadóként az előnyökre: erősek logisztikában, hatékonyan tudják beosztani az idejüket és az otthoni munkavégzés még költséghatékony is lehet. A közös keretek tisztázása mindkét fél számára fontos. De ne felejtsük, nem működik a kölcsönös bizalom és kapcsolattartás nélkül.

Hadas-Hajdu Helga – outplacement szakértő
Gégöl Júlia – pszichológus, karrier coach
Job Evolution Nonprofit Kft.



Ön gond nélkül vissza tudott térni a munkahelyére gyed/gyes után?
Igen, végig tartottam a kapcsolatot a kollégáimmal, feletteseimmel, a visszatérésem is gördülékeny volt.
Igen, bár kellett hozzá egy kis presszió, türelem, kitartás.
Visszavettek volna, de más telephelyre, más munkakörbe, ami nem felelt meg.
Nem, nem akarta visszavenni, már felvettek mást a helyemre.
Nem, mert időközben meg is szűnt a cégem.
Survey Maker



Legutóbbi kérdések - válaszok

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk