kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

A munka világának legszórakoztatóbb pillanatai 2010-ben

Összefoglaltuk 2010 legérdekesebb eseményeit, amelyek minden bizonnyal most is mosolyt csalnak Olvasóink arcára. Felidézzük a brit ágymelegítőket, az Adrián dolgozó strandpapokat, a munkaidőben focivébé nézését megengedő cégeket, a világ második legjobb állását, a filmsztárokká váló chilei bányászok történetét.

Január és az ágymelegítők

Szívet melengető hírrel indult a január, egy brit szállodalánc ugyanis igencsak szokatlan munkakört talált ki. A szálloda ugyanis ágymelegítő személyzetet alkalmaz, akik pizsama-kezeslábasban melegítik be a vendégek ágyát. Öt percet hevernek betakarva a melegítendő ágyban, ami éppen elég, hogy ne hűvösbe kelljen bebújniuk a melegségre vágyó vendégeknek.

Február és a takarítók

Klapka Györgynél még a takarítónők is jól keresnek Erre akkor derült fény, amikor februárban a híres ékszerész 87 jelentkezőből választotta ki az ideális alkalmazottat. Az ékszermágnás elmondta, hogy volt olyan hölgy, aki havi ötvenezer forintért, míg más havi 700 ezer forintért vállalta volna a munkát. Végül, sikerült választani, és a hölgy bár nem több százezret, de tisztességes, korrekt fizetést kap a vállalkozó elmondása szerint.

Március és a nők

Újbuda Önkormányzata idén is egy héten keresztül ünnepelte a Nőnapot a kerületben. A hivatalban dolgozó több mint háromszáz szerencsés hölgy második alkalommal kapta meg a tavalyi nagy sikerű napi két óra munkaidő-kedvezményt, számos programmal.

Április és a bolondok

Április elseje a Bolondok napja, de 2010 negyedik hónapja úgy általában is emlékezetes volt. Bizonyára emlékeznek, hogy ebben a hónapban tört ki az a bizonyos izlandi vulkán. A hamufelhő pedig megbénította Európa légterét. Sajnos azonban azok a munkavállalók, akik a felborult légi közlekedés miatt nem tudták időben felvenni a munkát, valószínűsíthetően bércsökkenést szenvedtek.

A Fülöp-szigetek elnöke is furcsa bizalmi viszonyával vonult be 2010 történelmébe. Gloria Arroyo ugyanis saját manikűrösét jelölte abba a kormányzati bizottságba, amely kormányzati alkalmazottak építkezéseihez nyújtandó több tízmillió dolláros állami kölcsönökről dönt. A elnöknő "stylist"-jának titulált manikűrős a hivatalos indoklás szerint azért került a testületbe, hogy valaki azokat az alacsony jövedelmű kormányzati alkalmazottakat is képviselje, akiknek az ügynökség a hiteleket nyújtja. Helyi sajtóértesülések szerint Carpon 130 ezer pezós (körülbelül 575 ezer forintos) havi fizetést kap, amely kétszerese annak, amennyit maga Gloria Arroyo kap elnöki fizetésként.

A jég hátán is megélnek - ez a mondás jut az ember eszébe, amikor arról értesül, hogy a japán fedél nélkülieken különböző szükségmegoldásokkal kívánnak segíteni: sátort, internetkávézót és kapszulahotelt biztosítanak számukra. A gyakran több száz férőhelyet is biztosító kapszulaszállók két négyzetméteres, koporsószerű alvóhelyeit azok veszik igénybe, akik bár hajléktalanok,de a minimál összeget ki tudják fizetni, vagy azok, akik egész egyszerűen lekésték az utolsó vonatukat és nincs hol lakniuk.

Május és a sörkóstolók

Sörkóstolói állásra keresett jelentkezőket egy londoni piac. A világ legjobb állásánál a feladat: végigkóstolni a piac összes kocsmájában mindenféle sört és jelenteni minőségüket. Előfordult már, hogy betöltötték ezt a munkakört, de már jó ideje senki nem dolgozik ott sörkóstolóként. Most feltámasztotta a piacot működtető cég a tisztet és hangsúlyozta, hogy a XXI. századi "sörőrnek" sokkal összetettebb és felelősségteljesebb a dolga, mint régi elődeinek.

Június és a focivébé

Júniusban a munkahelyek a futball világbajnokság vuvuzelájától és a drukkoló munkavállalóktól voltak hangosak. Számos európai vállalat ugyanis engedélyezte a focivébé nézését munkaidőben: volt, ahol még külön projektorokat, nagyképernyős tévéket is elhelyeztek, hogy a dolgozók nyomon követhessék a meccseket. Az engedékenység mögött az húzódott meg, hogy az internetes közvetítések nem engedélyezett nézése vészesen leterhelte a vállalatok internet-hozzáférésének sávszélességét, nem beszélve a hatékonyság romlásáról, beteget jelentő dolgozók tömegéről.

Július és a strandpapok

Furcsa látvány fogadta az Adriai-tengerparton nyaralókat. A napozók és fürdőzők testi épségére ugyanis a parti őrség felügyel, a vakációzók lelki üdvéért pedig a tengerparton szolgáló papok felelnek. Nem csalás, nem ámítás, a nyaraló hívők akár a strandon is gyónhatnak, ha úgy tartja kedvük. A furcsa egyházi kezdeményezés Tenger és hitre lett elkeresztelve. A San Benedetto del Tronto tengerpartján székelő pásztori szolgálat egész július-augusztusban működött. Az olasz sajtó azonban megkérdőjelezte a lapok által strandpapoknak nevezett atyák hasznosságát: az Il Giornale egyenesen lehetetlen missziónak tartotta a bikini és az Ave Maria egyeztetését.

De azok is megemlegetik ezt a hónapot, akik részt vettek azon a motivációs tréningen, amelyet Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége szervezett. Az önbizalmat növelőnek beharangozott parázsjáráson ugyanis kilencen égették össze a talpukat, olyannyira hogy tíz napba is beletelhetett, míg begyógyultak a sérültek.

Augusztus és a fogyókúra

Huszonnyolc légiutas-kísérőjét küldte fizetés nélküli szabadságra a Turkish Airlines, tette mindezt azért, hogy megszabaduljanak súlyfeleslegüktől - robbant a hír a nyár utolsó hónapjában. A török légitársaság azzal érvelt, hogy a súly és a magasság fontos tényező az összes légitársaságnál. Amennyiben a 28 alkalmazott hat hónap alatt nem szabadul meg súlyfeleslegétől, elbocsátás vár rájuk. Az egyik légiutas-kísérőnek tíz kilót kell lefogynia, hogy visszatérhessen állásába.

Szeptember és a kocsmázós munkavállalási tanácsadás

Hideg és meleg italok mellett furcsa szolgáltatást nyújt egy berlini söröző, ezúttal nem a habzó ital megkóstolása verte ki a biztosítékot. A bárpult mellett külön pultnál tanácsokat kaphatnak a tartósan munkanélküliek. A Neukölln városrészben fekvő Kindl Klause nevű ivó törzsvendégeinek jó része ugyanis munkanélküli segélyből él, ezért logikusnak tűnt az árukapcsolás. A tanácsadás délután kettőtől ötig vehető igénybe péntekenként, melyet két szociális munkás tart.

Október és a világ körüli utazás

Október a megmenekült és híressé váló chilei bányászoktól volt hangos. A harminchárom chilei bányász több mint két hónapot töltött a 600 méteres mélységben, egy üregben, miután beomlott egy tárna. A "harminchármak" igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek és könyvírók egyaránt. Még Brad Pitt produkciós cége is meg akarja vásárolni a két hónap után a föld alól kimentett chilei bányászok történetének filmjogait. Pitt Plan B elnevezésű cége több millió dolláros ajánlatot tett a filmjogok megszerzéséért.

Meghirdette a világ második legjobb állsását a Tensi Kft. A legjobb pályázó feladata pedig nem lesz más, mint fél évig luxuskörülmények között bejárni a világ legszebb tájait, élményeiről folyamatosan beszámoljon videóblog és internetes napló formájában. A szerencsés hat hónapra egymillió forintot nyer. A szervezők nem támasztottak különleges feltételeket a jelentkezésnél, így minden magyarul és valamelyest angolul beszélő, utazni vágyó felnőtt korú jelentkezését várják. A döntőre Budapesten kerül majd sor márciusban, izgalmas és játékos vetélkedő formájában.

Ezzel szemben Európa déli részén adott a napsütés, amelyből soha nem elég - gondolnánk mi magyarok. A spanyolok azonban nem így gondolják, ők legszívesebben bezárnának és lepihennének a tikkasztó hőségben elköltött ebédjük után. Az ebéd utáni ejtőzés hagyománya azonban kihalóban van, ezért rendezték meg a sziesztabajnokságot Spanyolországban. A versenyzőknek az egyik zsúfolt madridi plázában kanapékon kellett aludniuk fényes nappal. A "teljesítményt" orvosok hitelesítették, akik monitorokon figyelték a résztvevők szívverését, hogy tényleg alszanak-e. A zsűri pedig külön pontozta a horkolást, a legeredetibb testhelyzetet és a szokatlan pizsamákat. A verseny egy hétig tartott, a nyertes markát ezer euró ütötte.

November és a Lady Gaga-kurzus

A Lady Gaga-jelenségről indít kurzust egy amerikai egyetem szociológiaprofesszora, aki szerint az órákon az énekesnő hírnevének szociológiai szempontból lényeges dimenzióit boncolgatják majd.

December és a robotpincérek

A Csinan városában decemberben nyílt étterem az első az ázsiai országban, amelyben a Csillagok háborújából ismert droidokra emlékeztető robotok szelik át a helyiséget. A vendéglátóhelyen több mint egy tucat robot teljesít szolgálatot ültetőként, pincérként, recepciósként és szórakoztató figuraként. Az éttermi szolgálatot teljesítő szerkezetek mozgásérzékelőkkel vannak felszerelve, ezeknek köszönhetően a robotok azonnal megállnak, ha útjukba kerül egy-egy vendég. Az örök mosoly elektronikus hanggal társul, a kiszolgálók nem vesztik el türelmüket, és még borravalót sem fogadnak el. A vendégek első értékelése szerint a robotpincérek udvariasabbak emberi kollegáiknál, épp ezért a tulajdonos tervei szerint hamarosan még több szerkezet állhat munkába. A befektetés mindenesetre nem olcsó mulatság, a pincérek darabja hatezer dollárnak (1,2 millió forint) megfelelő összegbe kerül.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk