kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 9 éve

A Munkapróba Központ megedz a versenyszférára

Munkavállalókat és munkáltatókat toboroz a Palota Munkapróba Központ, amely első nekifutásra 70 fővel indul el szeptember elsejével. Ahogy már korábban mi is megírtuk a központ koncepciója az, hogy több hónapon keresztül segíti, felkészíti a megváltozott munkaképességű munkavállalókat a munkaszocializációban, akár magukban a munkafolyamatokban is kipróbálhatják magukat, mielőtt a jövendőbeli munkahelyükre kerülnének.

A központ még átalakítás alatt van, így ügyvezetőjével, Juhász Mártonnal a PALOTA-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén beszélgettünk, ahol a varrodában, a csomagoló- és a térkő üzemben, a kertészetben jelenleg is a dolgozók többsége valamilyen hátránnyal indul a munkaerőpiacon, harmaduk megváltozott munkaképességű, itt azonban integrált foglalkoztatásban vesz részt.
Juhász Márton

Hogy először a dolog praktikus oldalára világítsunk rá, a cégeknek pusztán anyagi szempontból megéri megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni: a rehabilitációs hozzájárulást minden 25 főnél nagyobb olyan cégnek fizetnie kell, amely nem foglalkoztat ilyen munkatársat. Az érvényben lévő törvényi szabályozás szerint egy - mondjuk - 100 fős cégnél 5 fő kell, hogy megváltozott munkaképességű munkavállaló legyen, mondta Juhász Márton. Ez az összeg igen magas lehet, hiszen a kötelező foglalkoztatási szintből „hiányzó” munkavállalónként közel 1 millió forintos (964 500.- Ft) hozzájárulást kell a munkáltatónak a NAV részére befizetni. Ez a szabályozás az önkormányzatokra, intézményeikre és gazdasági társaságaikra egyaránt vonatkozik, innen jött az indíttatás, hogy lépni kellene ebben az ügyben a XV. kerületben is.

Hiába az egyre nagyobb nyilvánosság, a munkáltatók még mindig tartanak a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásától. Nem tudják pontosan, hogy a fogalom mit takar, egyértelműen a fogyatékkal élőkkel azonosítják ezt a kategóriát, esetleg rossz tapasztalataik voltak, így egyértelmű lett, hogy muszáj a projekt kapcsán a munkáltatókat is érzékenyíteni, hogy befogadó közeggé válhassanak. Ugyanakkor a munkavállalóknak is edződniük kell a nyílt munkaerőpiachoz, ugyanis, amennyiben az egészségkárosodás következtében régóta nem végeztek munkát, ez egy új szituáció számunkra, ha pedig akkreditált munkáltatónál állnak alkalmazásban, akkor az a rehabilitációs foglalkoztatás a versenyszférához képest védett terület.

Az előző gondolathoz kapcsolódva, tehát a Munkapróba Központ célja az is, hogy a munka világából már jó ideje kiesett, alacsony végzettségű dolgozókat újra szocializálja. Az egyént sokszor el kell helyezni a valós, mai munkáltatói igényeknek megfelelő, helyzetben - hangsúlyozza Juhász Márton.

Gyakorlatban a dolog úgy néz ki, hogy a Munkapróba Központ munkatársai által kiválasztott és ajánlott munkavállalót egy adott cég felveszi, ő azonban nem ott kezd el azonnal dolgozni, hanem elindul a felkészítése a Munkapróba Központban. A megbízó munkáltató tehát egy fejlesztő, felkészítő szolgáltatást vesz igénybe, ahol adott esetben a megbízó által igényelt munkafolyamatokra is felkészítik a jelölteket, de ha ez objektív okok miatt nem tud működni, akkor valamilyen betanított munkát végezhet. A fókusz elsősorban azon van, hogy a munkavállaló magához a munkavégzéshez szocializálódjon, mint pl: a munkaidő betartása, az utasítások értelmezése, végrehajtása. Ez egy körülbelül 3-8 hónapos időszak, de a cél persze az, hogy minél hamarabb a valódi munkáját tudja végezni a kiválasztott dolgozó.


Ebben a konstrukcióban a befogadó munkáltató a szolgáltatásért fizet, amelynek keretében felmérik az igényeit, sőt a betöltendő pozícióra is javaslatot tesznek, majd kap egy érzékenyítő tréninget, Ezzel egy időben felkészítik a megváltozott munkaképességű munkavállalót a feladatra, monitorozzák a fejlődését.

Juhász Márton példát is hozott: „Például megkeres bennünket egy telefon összeszerelő cég, hogy neki 25 millió forintot kell befizetnie rehabilitációs hozzájárulásként. Ha ezt szeretné inkább munkaerővel kiváltani, akkor 25 embert kell találnunk a megkívánt munkakörökre. Itt megnézzük, hogy a jelentkezők közül ki, milyen feladatra lenne alkalmas (karbantartó, összeszerelő, postás stb.), majd megkezdődhet a munkaszocializációs folyamat. A jövendő munkáltató figyelemmel kísérheti a fejlődést, az orientációs folyamatokat.”

A munkáltatónak motiváltnak kell lennie a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is, hiszen egy ilyen döntés meghozatalánál az adómegtakarításon, az esetleges bértámogatáson túl nagyobb elkötelezettség is szükséges.

A munkavállalók toborzása a rehabilitációs szerveken, fogyatékos csoportok érdekvédelmi szervezetein keresztül zajlik. A munkaadók „toborzása” a nagyobb kihívást jelentő folyamat. Célközönségek jelenleg elsősorban a kerületi intézmények, gazdasági szervezetek valamint a helyi nagyadózók is.

A munkapróba központot 70 fővel tervezzük elindítani szeptember elején. A jelenlegi igények alapján úgy tűnik, hogy például autóalkatrészek összeszerelése, édességcsomagolás, kötészeti és papíripari tevékenységek, kisgépek javítása is fog a palettán szerepelni.

A különböző betegségcsoportoknak megfelelő felkészítést szeretnének adni. „Alapvetően nagyon másképp kellene kezelni ezeket a csoportokat, ami ma Magyarországon nem igazán jellemző. Így mi a betegségtípuson belül a személynek, képességeknek, készségeknek megfelelő munkalehetőséget szeretnénk nekik megtalálni. A központ mindenképp egy gyakorlati lábat biztosít az eddig sok tekintetben elméleti folyamathoz.” – hangsúlyozza Juhász Márton.

A PALOTA-15 Nonprofit Kft. (melynek telephelyén a cikk képei is készültek) jelenleg 120 munkavállalót foglalkoztat, melynek egyharmada megváltozott munkaképességű. A dolgozók további kétharmada is valamilyen szempontból hátrányos helyzetből indul a munkaerőpiacon, például 50 év feletti, gyesről, gyedről visszatért kismama vagy alacsony iskolai végzettséggel, elavult szakmával rendelkezik.

A megváltozott munkaképességű dolgozók minden területen részt vesznek a munkában, integrált körülmények között, nem csak a szociális foglalkoztatóknál megszokott munkakörökben, hanem végeznek az például önkormányzat számára hasznos tevékenységeket, készítenek térkövet, van faiskola is. Ezekkel a termékekkel a nyílt piacon is meg tudnak jelenni, ezzel is bizonyítva, hogy valódi értéket lehet teremteni megváltozott munkaképességű, illetve munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő munkavállalókkal is.

Fotó: Láposi Zsófia
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk