kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

A roma dolgozók nélkül megroppanhat a gazdaság

Hazánkban állandó probléma a a roma népesség igen alacsony foglalkoztatottsága. Munkaerő-piaci integrációjuk jól felfogott gazdasági érdek is lenne: ötven év múlva ugyanis 70 százalékkal többen lesznek, mint ma, a nem romák száma viszont 20 százalékkal csökkenni fog. Így - amennyiben nem változik a munka híján folyamatosan eltartásra szoruló romák aránya -, a jelenlegi rendszert nem lehet tovább finanszírozni. Mfor.hu háttér.

A cégek elsősorban a képzettség és a gyakorlat hiányával indokolják, hogy nem alkalmaznak nagyobb arányban romákat. Emellett - a munkaadók szerint - sok esetben nehezen szokják meg a munkaidő-beosztást, a szabályokat, valamint a rendszeres, meghatározott ideig tartó munkát, s gyakran előfordulnak hiányzások.

Romák a munkahelyen: csak mutatóban

Hazánkban még a nagy foglalkoztatóknál is ritkán fordul elő roma munkavállaló, vagy ha igen, akkor is inkább csak azt hivatott jelezni, hogy a diszkrimináció mentesség szerepet játszik a cég HR politikájában. (A munkahelyi diszkrimináció Európán belül Magyarországon az egyik legmagasabb.)

Egy friss ILO jelentés rámutat arra, hogy - a kormányzat és a civil szféra mellett - hazai vállalati magánszektornak is foglalkoznia kell a témával, a társadalmi felelősségvállalás keretében. (Magyarországon ugyanis a foglalkoztatottaknak mintegy 60-70 százalékát a kis- és középvállalkozások alkalmazzák.) A romák ráadásul inkább az ország gazdaságilag kevésbé fejlett északi és keleti térségeiben élnek, ahol a nagyvállalatok az átlagosnál kisebb mértékben vannak jelen.

Egy ILO-projekt keretében már kidolgoztak egy képzési anyagot, mely hatékony segítség lehet a magyar helyi és a multinacionális vállalatoknak a diszkrimináció felismerésében és megszüntetésében, valamint az esélyegyenlőséghez kapcsolódó jogi környezet megismerésében. Bár a jelentésben nem szerepel az alkalmazottak képzése, az ILO szakemberei mégis nagyon fontos eszköznek tartják a munkahelyi tréningeket és tanfolyamokat az alkalmazottak közti különbségek, illetve feszültségek enyhítésére.

Túl sok lesz az eltartott

A Central European Management Intelligence (CEMI) szakemberei szerint ugyanakkor a romák munkaerő-piaci integrációja nem csupán társadalmi felelősségvállalás kérdése, hanem gazdasági kulcskérdés is.Ma ugyanis minden ötödik-hatodik újszülött gyermek roma származású. Számuk a mai 700 ezerről becslések szerint 2050-re mintegy 1,2 milliósra nő, amely 70 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben a nem-roma népesség létszáma 9,5 millióról várhatóan 7,6 millióra fog csökkenni, ami 20 százalékos népességfogyást jelent.

Így tehát - amennyiben nem változnak a jelenlegi foglalkoztatottsági arányok - a teljes hazai népesség körében az egy foglalkoztatottra jutó eltartottak száma a jelenlegi 2,3-ról 3-ra emelkedhet, ami gazdaságilag fenntarthatatlan.

Amennyiben a romák fogyasztóvá válnak, azzal az egész gazdaság mobilizálásához hozzájárulnak: ezáltal - a költségvetés tehermentesítése mellett - fizetőképes keresletet is jelentenek a vállalatok számára, vélik szakemberek. A munkahelyek pedig hosszú távon profitálhatnak a Nyugaton már felismert sokszínű vállalati kultúra előnyeiből.

A roma népcsoprton belüli magas munkanélküliség egyik oka, hogy a szocializmusban olyan - elsősorban (nehéz)ipari - szektorokban koncentrálódott a roma foglalkolztatás, amely alól a rendszerváltás idején egyből kifutott a talaj. Másrészt az ezen népességbe tartozó aktív korúak több mint 82 százaléka legfeljebb 8 általános végzettséggel rendelkezik, így szakképzetlen munkaerőnek számít. Körükben drámaian magas az egy foglalkoztatottra jutó eltartottak száma, az ő megélhetésüket pedig a költségvetésből finanszírozzák.

Léteznek azonban pozitív példák is: az egyik kereskedelmi tévécsatorna roma fiatalokat képez ki újságírókká, a legtehetségesebbeknek pedig munkát is ajánl. Szeretnék ugyanis, ha a képernyőn is reprezentálva lenne a népcsoport.

Emellett a legnagyobb hazai jogi kiadó, a CompLex nemrégiben támogatási szerződést kötött a Romaversitas Alapítvánnyal: roma származású, jogi egyetemen tanuló diákoknak nyújt szakmai és anyagi támogatást tanulmányaikhoz. A havi ösztöndíj mellett a diákok ingyen juthatnak hozzá a cég által kiadott elektronikus és nyomtatott szakanyagokhoz. A kiadóvállalat arra is lehetőséget teremt, hogy a diákok a cégnél szerezzék meg a diplomához szükséges gyakorlati ismereteket is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek