Megjelent: 5 éve

A technológia kulcsfontosságú lesz a jövő jogásza számára

A Wolters Kluwer friss, hétszáz európai és amerikai jogász körében lefolytatott független kutatásában a jogi szakmában tapasztalható tendenciákat, technológiákat és változásokat mutatja be - írják sajtóközleményükben.

Az egyre összetettebb információkkal, az ügyfelek változó igényeivel és az átalakuló piaci erőviszonyokkal szembesülve a jogi szakemberek mindinkább a technológiát hívják segítségül, hogy eredményesebben végezzék munkájukat. Azonban nem minden jogász alkalmazkodik azonos ütemben. Azok, akik már jelenleg is használják a technológia nyújtotta lehetőségeket, lépéselőnybe kerülnek a többiekkel szemben, nagyobb nyereségre tehetnek szert és magabiztosabban nézhetnek szembe a változásokkal.

„A jogi szakemberek egyre nagyobb mértékben folyamodnak olyan könnyen hozzáférhető és hatásos technológiákhoz, amelyekkel eredményesebben végezhetik a munkájukat és amelyek értékesebb megoldásokat kínálnak az adatokon alapuló elemzések, meglátások, valamint a nagyobb hatékonyság és produktivitás révén.”

Felkészülés a változásra
A megkérdezett jogászok olyan tendenciákra számítanak, amelyek hatással lesznek vállalatukra a következő három évben. A jövő jogásza kutatás szerint várhatóan főként az alábbi öt tendencia gyakorolja majd a legnagyobb hatást:

  • nagy mennyiségű és sokszorosan összetett információk feldolgozása (a válaszadók 72%-a számít erre)
  • a nagyobb hatékonyság és produktivitás előtérbe kerülése (71%)
  • a legnagyobb értéket kínáló jogi technológiák megtalálása (69%)
  • az ügyfelek és a vezetők változó elvárásainak teljesítése (68%)
  • pénzügyi kérdések, köztük a fokozódó árverseny, alternatív díjkonstrukciók és költségmegszorítások (68%)

Ugyanakkor aggasztó, hogy nincs meg a kellő felkészültség ezeknek a hatásoknak a kezelésére. A jogászok kevesebb mint egyharmada számolt be arról, hogy vállalata összességében véve jól felkészülten várja bármely említett tendenciát.

Sőt, bár a nagy mennyiségű és sokszorosan összetett információk feldolgozása a jogászok 72%-a szerint gondot okozhat, ennek ellenére csak 31%-uk jelezte, hogy vállalata jól felkészült erre. A jogászok 71%-a szerint a nagyobb hatékonyság és produktivitás előtérbe kerülése hatással lesz vállalatukra, mégis mindössze 31%-uk szerint állnak készen az ehhez szükséges lépések megtételére.

A jogászok több mint egyharmada (34%-a) gondolja úgy, hogy vállalata, vállalkozása jól felkészült arra, hogy lépést tartson a jogi piacon bekövetkező változásokkal. A „technológiában élenjáró” vállalatok jobban teljesítenek: 50%-uk felkészült a várható változásokra, ezzel szemben az „átalakuló vállalkozások” körében ez az arány mindössze 19%.

A jogászok 53%-a jelezte, hogy technológiai beruházásaik bővülni fognak a következő három évben. A „technológiában élenjárók” körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben technológiai beruházásokat hajtanak végre. A „technológiában élenjáró” ügyvédi irodák emellett nyereségesebbek is.

Az új technológiákkal szembeni ellenállás első számú oka a technológiai tudás, ismeret és készségek hiánya (36%), ezt a szervezeti problémák (34%) és a pénzügyek (30%) követik.

Az ügyvédi irodáknál és a vállalati jogi osztályokon dolgozó jogászok Európában és az Egyesült Államokban is egyetértenek abban, hogy a technológia fokozott használata és a nagyobb szakosodás hozza majd a legnagyobb változást az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok tevékenységébe. Az ügyvédi irodák szerint legfőképpen az ügyfelek megértése és partnerként való kezelése iránti képesség, az árképzés és a szakosodás tartozik azon szempontok közé, amelyek alapján értékelik majd őket a jövőben.

A vállalatok jogi osztályai előtt álló legnagyobb kihívások között van a külső jogi költségek csökkentése és ellenőrzése, az ügy- és a kapcsolatkezelés javítása, valamint a rutinfeladatok automatizálása és a technológia hasznosítása a munkafolyamatokban.

A Wolters Kluwer „technológiában élenjáró” jogászokról szóló felmérése a jogászok által jelenleg használt, illetve a következő három évben bevezetni tervezett technológiákat is vizsgálta. A gyökeres változást hozó technológiákat - köztük a mesterséges intelligenciát (AI), a nagy adathalmazokat, a prediktív elemzést, a gépi tanulást, a blokklánc-technológiát és a döntéstámogató eszközöket - igénybe vevő jogászok száma előreláthatólag megkétszereződik 2022-re.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk