kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

A top munkahelyek is leépítenek

Négy-öt évvel ezelőtt a dolgozók sokkal magabiztosabbak voltak, és magasabb igényeket támasztottak a cégekkel szemben, mint ma. A munkavállalók most jobban félnek állásuk elvesztésétől, ezért jobban ragaszkodnak munkahelyükhöz és az elvárásaikat is átgondolják. Ma fontosabb, hogy egy vállalat stabilitást és biztonságot nyújtson számukra hosszú távon, mint például az, milyen egyéb juttatásokat kapnak. A Hewitt idei Legjobb Munkahely felmérése alapján úgy tűnik, többen bíznak inkább munkahelyük sikereiben, mint abban, hogy saját megélhetésüket biztosítani tudják.

Az elmúlt évekhez, de még a tavalyi év végéhez képest is sokat változott a dolgozók véleménye saját munkahelyükkel kapcsolatban. 2002 és 2005 között az alkalmazottak felismerték értékeiket és határozott igényekkel fordultak munkáltatóik felé, miközben egyre kevesebben kötődtek munkahelyükhöz, minden tizedik magyar dolgozó lélekben felmondott állapotban volt. Az akkori időszakban hihetetlenül optimistán látták elhelyezkedési esélyeiket, minden negyedik munkavállaló nyilatkozott úgy, hogy néhány héten belül találna új állást.

A Legjobb Munkahely 2009 kutatás keretében közel 150 vállalat mintegy 30 ezer munkavállalója és több mint 700 felsővezetője mondta el véleményét. Idén három kategóriában hirdettek győztest, és iparági különdíjakat is kiosztottak.


A válság kirobbanásakor az áldozattá válás érzése uralkodott el, az önzés korszaka köszöntött be, az egyéni érvényesülés felülírta a vállalat érdekeit. Idén tavasszal már azt lehetett tapasztalni, hogy a dolgozók hozzászoktak a megváltozott viszonyokhoz, a vezetés pedig képes menedzselni a helyzetet és az intézkedéseket megfelelően kommunikálja. A válság utáni sokk enyhült, a nyári stabilizálódás után egyfajta egyensúlyállapot alakult ki: a jó vállalatok még jobbak, a rossz vállalatok még rosszabbak lettek - vázolta fel a tendenciákat Veres Rita, a Hewitt elkötelezettség üzletágának európai vezetője.


Már a 35 év felettiek is félnek állásuk elvesztésétől



Mint mondta, a borús kilátások és a továbbra is szűkös erőforrások mellett az idei évet a csökkenő állásbiztonság érzet és a munkavállalók megrendült magabiztossága jellemzi. A bizonytalanságból eredő félelem eredményeképpen a dolgozók jobban ragaszkodnak vállalatukhoz mint korábban és elvárásaikat is jobban átgondolják. Sokkal fontosabb számukra, hogy egy vállalat stabilitást, biztonságot nyújtson hosszú távon, mint az, milyen ösztönzőket ad, de jobban meg is becsülik a béren felül nyújtott juttatásokat.

Legjobb Munkahely Felmérés 2009 - Díjazottak:


250 fő alatti kategória:


1. Kulcs-Soft Nyrt.
2. SSL Magyarország Kft.
3. Mars Magyarország Értékesítő Bt.


250-1000 fő közötti kategória:


1. FGSZ Földgázszállító Zrt.
2. Bácsvíz Zrt.
3. Mavir Zrt.


1000 fő feletti kategória:


1. Ericsson Magyarország Kft.
2. Mátrai Erőmű Zrt.
3. Magyar Telekom Csoport


Kevesebben gondolkodnak váltásban is, mint néhány évvel ezelőtt. A munkavállalóknak mindössze 16 százaléka gondolja úgy, hogy gyorsan találna új munkahelyet, 17 százalékuk pedig félne az álláskereséstől, ha erre kerülne sor. A felmérés tanúsága szerint a 45 év felettiek közül minden harmadik veszélyben érzi munkahelyét, de már egyre több 35 év feletti is aggódik amiatt, hogy elbocsátják. Mint Veres Rita megjegyezte, a munkavállalók félelme nagyon is reális, mivel a kutatás során megkérdezett vállalatvezetők közül minden második nyilatkozott úgy, hogy leépítést tervez a közeljövőben.


Csak a munkahelyünkben bízhatunk?



Ennek ellenére a dolgozók 53 százaléka véli úgy, hogy vállalata sikeresen megküzd a gazdasági helyzet kihívásaival, viszont abban, hogy a magyar gazdaság idén kilábal a válságból, csupán 45 százalékuk hisz. Saját megélhetésüket illetően is pesszimisták a magyarok, 14 százalékuk szerint nem tudják majd anyagi biztonságukat megteremteni.


Legjobb munkahelyek: az energia szektor és az egészségügy vezet



Immár évek óta két tényező az, ami megkülönbözteti egymástól az átlagos és a legjobb munkahelyeket. Az egyik a vállalati hírnévben, a másik a felsővezetés hozzáállásában mentalitásában érhető tetten. A top munkahelyeken a dolgozók nagy többsége tartja vonzónak, tisztességesnek, hitelesnek, elismertnek vállalatát, amelyik meg tudja tartani a legjobb embereit és ajánlaná másoknak, a munkavállalók az átlagosnál jobban értékelik a felsővezetős munkáját, mert az szerintük nyílt, emberközpontú, figyelembe veszi a munkavállalói érdekeket, tájékoztat.

Iparági különdíjak:
Pénzügyi szolgáltatók: Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
Reklám/Média: Mediaedge:cia Hungary Kft.
Energia szektor: FGSZ Földgázszállító Zrt.
IT/Telekom iparág: Kulcs-Soft Nyrt.
Közmű szektor: Bácsvíz Zrt.
Termelő vállalatok: Kunplast Karsai Zrt.


Iparágakat tekintve a pharma/egészségügy szektorban dolgozók a legelkötelezettebbek a munkaadójuk felé, s a kereskedelemben dolgozók a legelégedetlenebbek a munkahelyükkel. Az IT és telekom, valamint a média és reklám ágazat pedig kezd felzárkózni, egyre több jó munkahelyet találni ezeken a területeken is.

A pharma/egészségügy iparág alkalmazottai körében magas azok aránya, akik büszkék a vállalatuk jó hírére, a dolgozók háromnegyede teljes mértékben azonosulni tud a cég által képviselt értékekkel, többségük úgy gondolja, hogy vállalata hiteles munkáltató. Szintén magas az elégedettség a cég által biztosított juttatásokkal, valamint a hatékony munkavégzést elősegítő munkaeszközökkel. A munkavállalók sokra tartják, hogy rendszeresen van teljesítményértékelés, viszont pesszimisták a magyar gazdaság jövőjét illetően.

Az energia szektorban dolgozók többsége sokáig szeretne maradni a vállalatánál, elégedett a juttatásokkal, erősen kötődik a vállalathoz, ezen a területen kevesebb a stressz, rugalmas munkavégzés, jobban össze tudják egyeztetni a munkát és a magánéletet a dolgozók, hátránynak tartják ugyanakkor, hogy kevésbé kihívó feladatokat kapnak és ritkább a visszajelzés, a dicséret.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk