Megjelent: 11 éve

A trénerképző kiválasztásának legfontosabb szempontjai

Cikkünkben néhány szempontot adunk ahhoz, hogyan érdemes kiválasztani a leginkább testhezálló trénerképzőt a napjainkban igen nagyra nőtt, minőségben változó képet mutató választékból. Nem szabad beérni egy közepes minőségű, magát olcsón hirdető képzéssel, időt és energiát kell szánni az igényeknek leginkább megfelelő cég megtalálására. Így az erre szánt összeg nem lesz ablakon kidobott pénz, és a tréneri hivatás iránti lelkesedés is megmarad.

images

Egy szakmailag komoly, átfogó és alapos tudást nyújtó trénerképző program költsége alapos átgondolást, tervezést kíván manapság, ez bátran tekinthető befektetésnek. Éppen ezért fontosak a határozott elvárások a képző céggel, és a képzéssel szemben.

A trénerképzőre általában számos szakmából érkeznek jelentkezők: pedagógusok, HR-esek, pszichológusok, orvosok, vállalkozók, friss diplomások. Gyakran nemcsak a szakmai háttér, de a célok is különböznek. Egyesek egyedi és piacképes tudást szeretnének, számukra a képzés a váltás eszköze. Olyanok is jelentkeznek, akik számára fontos a személyes fejlődés és mások fejlesztése. Másoknak az a fő szempontja, hogy cégük képes legyen megfelelően reagálni az új kihívásokra, a beosztottak és vezetők külső-belső kommunikációja megfeleljen a cég érdekeinek, kultúrájának, hogy az egyes ember és a szervezet egymást támogassák. Ezek mellett természetesen nem utolsó a sorban a life-long-learning, az élethosszig tartó tanulás szempontja.

Első lépésként mindenki számára az a legfontosabb, hogy fogalmazza meg saját céljait. A következő lépésben ehhez kell illeszteni az elképzeléseket és elvárásokat. Annak, aki ezeket nem tudja konkrétan megfogalmazni, érdemes leülnie egy szakmabelivel, és vele együtt részletesen végigjárni gondolatban ezt a fontos utat. Jó megoldás felvenni a kapcsolatot egy kompetens személlyel a képzést indító cégnél, aki kielégítő válaszokat tud adni az előzetes kérdésekre. Már itt fel lehet mérni, milyen az attitűd, hiszen az első benyomás - legyen az egy telefonos beszélgetés - nagyon meghatározó. Sokat segít, ha a telefon végén egy kedves, empatikus, türelmes, felkészült személy áll. Így már is megvan az a kezdeti bizalom, ami a következő lépésre ösztönözhet.

Mire szerződik pontosan a képző cég?

A képzési cég minőségbiztosításának egyik fontos eleme a motivációs beszélgetés, a kommunikációs készségek felmérése. Azaz a professzionális csoportmunka érdekében a képző intézmény megbizonyosodik arról, hogy vállalható-e számára a jelentkező személye, végzettsége, motivációja, és, hogy a jelentkező segíti-e a hatékony együttműködést. Egy magára adó képző cégnek nem célja, hogy mindenki számára kínálja képzését, hiszen ezzel fellazítaná a tréningcsoport és az egyén hatékonyságát.

Fontos meggyőződni arról, hogy az interjút készítőnek nem az a célja, hogy motivációtól, céloktól függetlenül mindenkit lehalásszon. Ennek a tapasztalatok alapján mindig az a vége, hogy olyanok is bekerülnek a csoportba, akik egyáltalán nem odavalók, és a tréning nagy része az ő felzárkóztatásukról, a csoporttal való konfliktusukról szól, azaz akadályozzák a többieket. Alapvető szempont, hogy a képző cégnek legyenek elvárásai, sőt, követelményei a jelentkezővel szemben. Ellenkező esetben jogosan kérdőjelezhető meg a hitelessége.

Oktatói team - szakmai vezető és vezető tréner

A képzés kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont lehet a képző cég szakmai múltja, hogy kik azok a szakemberek, akik a programot vezetik. Milyen szakmai végzettséggel, tapasztalattal, tudományos fokozattal, publikációkkal (cikkek, könyvek), nemzetközi minősítéssel rendelkeznek az oktatók, és milyen szakmai előadásokat tartottak.

Felismerhető-e a módszertan?

Alapvető követelmény, hogy legyen egyértelműen behatárolható, hogy mi a képzés filozófiája, a trénerképző milyen modellt, irányzatot követ, milyen pszichológiai irányzatra, irányzatokra alapozza elméleti és gyakorlati anyagát. Ez a jelentkező számára azért is fontos, mert ha nem ismeri az adott irányzatot, előzetesen fel tud készülni belőle, illetve eldöntheti, hogy tud-e vele azonosulni.

Milyen a képzés struktúrája?

A modulos rendszer azért előnyös, mert a jelentkező számára jól strukturált, átlátható képzési mód, melyből az is kiderül, hogy milyen koncepció alapján épül fel a képzés. Ez minőségi garanciát feltételez. Nem utolsó sorban a jelentkező döntheti el, hogy melyik modult áll módjában elvégezni. (Minimum 150-200 tanóra feltételezhető egy teljes képzésre.) Így a folytatás lehetősége is biztosított, hiszen a modulok önálló oktatási egységet alkotnak, azaz egy későbbi időpontban felvehető a kihagyott modul. A nem modulos rendszerben működő trénerképző - bár ilyennel már egyre kevésbé találkozni - nem tud rugalmasan alkalmazkodni az igényekhez, és áttekinthetőség szempontjából sem kielégítő. A modulos rendszer felépítése arra is lehetőséget ad, hogy egyéni költségkalkulációval ütemezni lehessen a kiadásokat.

A hatékony struktúra

Biztosan mindenki ült már úgy az egyetemen, vagy céges képzésen, hogy egy véget érni nem akaró előadás után hiányérzete támadt, az anyag felére pedig már a szünetben sem emlékezett. Ilyenkor az ember úgy érzi: jó lett volna kipróbálni a gyakorlatban, hogy vajon hogyan működik, vagy működik-e egyáltalán az elmélet. Egy hatékony tréningen az elmélet és gyakorlat kiegészítik egymást, de arányában a gyakorlaton van a hangsúly. Ma már széleskörű konszenzus van abban, hogy a tapasztalati tanulás a leghatékonyabb módja a tudásszerzésnek. Ide tartozik szorosan, hogy egy jól működő csoport létszáma maximum 12-14 fő lehet, hiszen ha ennél nagyobb, akkor a személyes fejlődés lehetősége csökken. Ekkora létszámnál már elvárható, hogy két oktató vezesse a tréninget.

Az a trénerképző, mely ezeknek a szempontoknak a fókuszában épül fel, ilyen, vagy ehhez hasonló tematikát kínál:

Személyes hatékonyság fejlesztése: Ide tartozik a saját élményű tréning, melynek szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Itt ismerhetőek meg a képzés módszertanának alapjai. A tréneri munkában a saját szakmai arculat kialakításánál a trénerek saját személyiségének nagyon fontos szerep jut, a saját élményű részben ők maguk is csoporttagok, így átélhetik, megtapasztalhatják hogyan alakul, működik a csoport belülről. Erre tapasztalatra lehet támaszkodni trénerként egy-egy nehéz csoporthelyzetnél, és nem utolsó sorban a tréningek ebben a szakaszában ismerhető meg a többi csoporttag.

Alap-szak - tréneri kompetenciák: Ide tartozik a módszertan, próbatanítás, tréningstratégia kidolgozása, gyakorlatok levezetése, csoportdinamikai ismeretek, ellenállás-kezelés, konfliktus-kezelés stb.

Mester-szak: Speciális modulok, mint például coach-készségek, mediációs készségek, végül a vizsgatréning tartozik ide.

Marketing-ismeretek: Emellett fontos, hogy a trénerképző nagy hangsúlyt fektessen arra, hogy a kiképzett szakember megfelelő marketing tudás birtokában hagyja el a képző intézményt. Prezentáció, üzletkötés, kapcsolattartás, tréningszervezés - hiszen ma már a piacteremtés is fontos és alapvető része a tréneri munkának.

Tájékozódás: honlap és a közösségi oldalak

Fontos, hogy a cég honlapjáról minden szükséges és fontos információ elérhető legyen:
  • felnőttképzési nyilvántartási szám, akkreditációs lajstromszám
  • a kiválasztott program részletes ismertetése
  • óraszáma, költsége, oktatók, végzettség típusa, igazoló okirat típusa
  • kapcsolattartó

    Tájékozódni lehet a Facebookon vagy a Linkedinen, hiszen ma már szinte minden képző cég megtalálható ezeken az oldalakon. Itt akár plusz információ is szerezhető a képzéssel és a tréneri csapattal kapcsolatban.

    Murinkó Mária
    Gordon & T.A. Oktatásszervező és Tanácsadó Kft.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

    Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

    Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

    Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

    Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

    Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk