kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

A tréningválasztást is tanulnunk kell még

Bár a megrendelők még tanulják, hogyan érdemes trénercéget és képzést választani az ágazat lassan fellendülőben van Magyarországon. A szakemberek szerint sokan még mindig a tréningcím alapján döntenek, de az állandó slágerképzések - csapatépítő és kommunikációs foglalkozások - mellett lassan feljövőben vannak a szakmai tréningek is.

Szabó Emese, az Eurotraining ügyvezető igazgatója szerint a vállalati tréning keresett, bár kicsit misztifikált szolgáltatás. A megbízók a mai napig nem mindig tudják, mi van mögötte. Az, hogy ki veszi igénybe a szolgáltatást általában nem a vállalat méretétől, hanem a cégvezető nyitottságától függ. Egyénre szabott coachingtól kezdve a céges szintű programokon át egészen a speciálisan a megbízóra kifejlesztett esetleg kizárólagos tréningekig lehet válogatni a kínálatból. Ennek megfelelően a napidíjak 80 ezertől 1 millió forintig terjednek.

Széles a kínálati paletta

"Képzést venni nem egyszerű dolog" - mondta Boros István, a Cégos Magyarország Kft. ügyvezetője, aki szerint sokszor a dolgozók munkából való kiesésének nagyobb a költsége, mint magáé a tréningé. A Cégos tíz éves tapasztalatai szerint egyelőre inkább a tőkeerősebb, részben külföldi tulajdonú cégek igénylik az ilyesfajta képzést, a magyar vállalatoknál ez még nem jellemző. A multinacionális cégeknél pedig legtöbbször házon belül oldják meg a képzést, így ők meg sem jelennek a piacon.




Szabó Emese szerint az egyszemélyes pszichológustól az Rt.-ig mindenféle szolgáltató megtalálható a piacon. Vannak ugyan visszatérő ciklusok, amikor a nagyobbakból kiválnak a kisebb szolgáltatók, de egyelőre még nem érkezett el a letisztulás ideje ebben a szektorban.

Sok az eszkimó kevés a fóka

Boros egyetértett abban, hogy a hazai tréningpiac nagyon kicsi, ahol rengeteg a szolgáltató cég. A szektorban 2-3 nagy cég jelent igazából konkurenciát egymásnak, mivel itt jellemzően nagyon kevés megbízó igényel rendszeres időközönként tréningeket. A Cégos ügyvezetője szerint az idei és remélhetőleg a jövő év is kedvező forgalmi adatokat produkál a tréningcégeknek, aminek már ideje volt a három évvel ezelőtti mélypont után.




"Vannak, akik technikákat adnak át, mások helyzetek megoldását és önismeretet" - magyarázta Szabó Emese, aki szerint alapvetően kétfajta tréningtípust használnak a gyakorlatban. A direktív képzéseken konkrét párbeszédeket tanítanak, amelyek például hasznosak lehetnek a telesales-es munkát végzőknek. A non-direktív foglalkozásokon szituációs gyakorlatokon keresztül vezetik rá a résztvevőket hogyan lehet a problémákat egyszerűbben vagy hatékonyabban megoldani.

Kidobott pénz, ha nem az igényekhez igazodik

Pénzek a HEFOP-ból
2004-ben a Humán Erő- forrás Fejlesztési Operatív Programra és a Nemzeti Fejlesztési Tervre 130 si- keres pályázat érkezett. A jelentkezők többsége 2005-ben kezdte a támo- gatási összegek lehívását, és ezek jelentős része a tréningpiac szereplőihez került. A 2005-ös év - a HEFOP újabb körének kö- szönhetően - az eddigiek- nél nagyságrendekkel nagyobb támogatási ösz- szeget jelentett, a végre- hajtás nagy része azon- ban áthúzódott 2006-2007-re. Végeredmény- ben ez akár többmilliár- dos többlethez is juttat- hatja a cégeket.

Az Eurotrainig vezetője szerint előfordul, hogy a szervezeten belüli kommunikációs problémákat a trénerekre hárítják. Gyakori probléma az is, hogy eltér a megbízó cégvezetés elvárása a tréningen résztvevőktől, ráadásul nagyon kevés az a vállalat, ahol a munka része a továbbképzés.

Ezért fontos, hogy a trénerek az elején tisztázzák az igényeket. Érdemes arra is figyelni, hogy a vállalati kultúrába illeszkedő trénercégeket válasszanak a megbízók, tette még hozzá az ügyvezető. Ezen felül természetesen a trénercégek felelőssége is, hogy tartalmas és nem csupán "lufi" előadást szolgáltassanak.

Az elmúlt évben és idén sokan HEFOP (Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázaton nyert összegeket fordítottak nem mindig átgondolt tréningekre. Ezek a cégek azonban jövőre valószínű már nehezebben fognak hasonló szolgáltatást igénybe venni, mivel úgy gondolják ezzel "letudták" a képzéseket.


Boros István véleménye szerint is, a vállalati HR-esek sok esetben a tréningcím alapján döntenek egy-egy képzésről, pedig ugyanaz a megnevezés sokszor teljesen más tartalmat takar.

Sok helyen jutalomként adják az ilyen jellegű képzéseket, ami Szabó Emese szerint nem szerencsés, mivel a lojalitásnövekedésnek és az elégedettségnek csak hozzáadott értékként kéne jelentkeznie. Előfordul az is, hogy bizonyos tréningfajtákat divatból kérnek (tipikusan ilyenek a csapatépítő tréningek), és gyakorta találkoznak azzal, hogy a cégvezetés nem tudja pontosan, mire van igénye. Ebben viszont sokat segíthet a trénercég.




A belső oktatók előnye, hogy jobban ismerik a szolgáltatást és a céget, a külsősök viszont objektívebben látják a szervezeti hiányosságokat. Így az a legszerencsésebb, ha a szolgáltatók együtt tudnak dolgozni a belső emberekkel.

A munkavállalói tréningek általában ott működnek igazán, ahol a cégvezetés is teljesen elkötelezett és nem "csak" megrendeli azokat. A legtöbb helyen elkülönül a munka és a képzés, ahová gyakran csak muszájból mennek. Akiknek a legnagyobb szüksége lenne ezekre a képzésekre, az általában távol marad.

A Cégos Kft. adatai alapján a projektmenedzsment képzések mostanában egyre népszerűbbek, de a vezetőképző tréningek, a menedzsment és a kommunikációs készségfejlesztő tréningek állandó slágerek a piacon. A budgeting és kontrolling képzések viszont már lecsengtek, nincs már rájuk olyan kereslet, mint korábban. Az ügyvezető szerint azonban méltánytalanul háttérbe vannak szorítva a beszerzési tréningek.

Körte Ildikó

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek