kapubanner for mobile
Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 5 éve

A vezetők nagyban befolyásolják az alkalmazottak étkezési szokásait

A munkahelyünk közvetlenül befolyásolja fizikai, szellemi, gazdasági és társadalmi jóllétünket, ezáltal családjaink, közösségeink és társadalmunk egészségét is. Az egészségfejlesztő munkahely egyre kitüntetettebb szerepet kap, mivel a magán- és közintézmények egyre inkább felismerik, hogy a globalizálódó piacon az üzleti siker csakis egészséges, képzett és motivált munkaerővel érhető el. Összegyűjtöttünk néhány külföldi egészségmegőrző programot, melyekről érdemes példát vennünk.

Az egészségfejlesztő munkahely rugalmas és dinamikus egyensúlyt teremthet egyrészről a vevői elvárások és a szervezeti célok, másrészről a munkavállalók készségei és egészségügyi igényei között. Az ilyen munkahelyek a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés előfeltételei. Utánajártunk, hogyan segíthetik egyes külföldi cégek alkalmazottaikat abban, hogy jó táplálkozási döntéseket hozzanak az egészség és a jólét javításának érdekében.

Planetary health diet: az egyénnek, a cégnek és a Földnek is jó

A munkahelyi egészségmegőrző programok persze igen sokrétűek lehetnek, mégis érdemes az egészségmegőrzés egyik alappillérével, a táplálkozással kezdeni. Ez már csak azért is lenne elsődleges, ugyanis az OECD tavalyi jelentése szerint Magyarország lett Európa legelhízottabb nemzete, világviszonylatban pedig a negyedik helyen állunk: a felnőtt magyar lakosság körében kiemelkedően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék). Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai sem festenek túl jó képet a helyzetünkről: a 13-15 évesek 80 százaléka korához képest keveset mozog, a felnőtteknek pedig 30 százaléka nem végez semmilyen fizikai tevékenységet munkavégzés, közlekedés vagy szabadideje közben.

A rendszeres és teljes értékű növényi táplálkozással már sokat tehetünk azért, hogy huzamosabb ideig egészségesek maradjunk. De mit jelent egyáltalán egészségesen táplálkozni? Az EAT-Lancet Élelmiszerügyi Bizottság 30 világszínvonalú tudóst hívott össze a világ minden tájáról, hogy tudományos konszenzust érjen el azzal kapcsolatban, mi számít egészséges és fenntartható étrendnek. A jelentés egy, a bolygó szempontjából is egészséges étrendet ír elő (planteray health diet), ami azt jelenti, hogy a felnőttek napi étkezésének fele gyümölcsökből, zöldségekből és magvakból kell, hogy álljon, másik fele elsősorban teljes kiőrlésű gabonából, növényi fehérjékből (pl. bab, lencse), telítetlen növényi olajokból, és igen szerény mennyiségű húsból, tejtermékből és cukorból. A javasolt étrend követése nemcsak az emberi egészséget optimalizálja, és járul hozzá az idő előtti halálozás 19-23%-os csökkentéséhez, de segít megőrizni a biológiai sokféleséget, csökkenteni a vízhasználatot, a vízszennyezést is. Nem utolsó sorban pedig a vállalatok is profitálhatnak munkavállalóik egészséges táplálkozási szokásainak előnyeiből: egy kutatás szerint az egészséges munkavállalók 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítenek jobban, illetve 27 százalékkal kevesebb a távolléti napok száma azok körében, akik rendszeresen egészséges ételeket fogyasztanak. A Quantum Workplace jelentése szerint a munkavállalók 10 százalékkal többet vállalnak, ha egészséges táplálkozási lehetőségeket kínálnak számukra a munkahelyen.

Nem elég almát tenni a tárgyalóba

A munkahely központi szerepet játszik az étrenddel kapcsolatos viselkedésünk befolyásolásában, ezért a munkahelyi étrend-intervenciók általában hatékonyak, különösen a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló kezdeményezések. Az olyan szervezeti tényezők azonban, mint például a munka üteme, a határidők jelentősen befolyásolhatják az étrendet, ezért nem elég pár almát tenni a tárgyalóba, komplex programokkal érdemes felépíteni a tudatos egészség munkakultúráját.

Kutatások azt mutatják, hogy a vezetők nagyban tudják befolyásolni alkalmazottaik étkezési szokásait, ezért érdemes ellesnünk néhány jó gyakorlatot másoktól:

Hosszú ebédidő

A munkavállalók több mint fele nem hagyja el az irodát ebédidőben, ami nemcsak azt teszi szükségszerűvé, hogy elérhetővé váljanak az egészséges ételek és italok közvetlenül az irodákban, de a cégeknek érdemes átgondolniuk a hosszabb ebédidő biztosítását is. Az átlagosan 30 perces ebédidő miatt a munkavállalók egyrészt úgy érezhetik, hogy gyorsételeket kell venniük, másrészt az ételt kapkodva fogják elfogyasztani, holott így a gyomor nem tudja feldolgozni a bevitt táplálékot, és a tápanyagok sem szívódnak fel hatékonyan. Egy kutatás szoros összefüggést talált a munkavállalói elköteleződés és a hosszú ebédszünet között: a megkérdezett alkalmazottak 90%-a azt állította, hogy az ebédszünetek segítenek nekik felfrissülten újra munkába állni, sőt magasabb elköteleződést és hatékonyságot mértek náluk, és az is valószínűbb volt, hogy a hosszan ebédelő munkatársak másoknak is ajánlották a céget. 90 perc már bőven elég ehhez: a Bandwidth nevű kommunikációs cég például másfél órán keresztül engedi ebédelni a munkavállalóit, ráadásul „fitnesz ebédet” kínál nekik.

Sziesztaidő kávé helyett: Az olyan innovatív cégek, mint a Zappos, a Facebook vagy az Asana speciális pihenőszobákat biztosítanak azoknak az alkalmazottaknak, akik szeretnének ebéd után kicsit szunyókálni. Szakértők szerint a délutáni pihenőidő segíthet javítani a teljesítményt anélkül, hogy befolyással lenne az éjszakai alvásminőségre, és számos kutatás mutatja azt, hogy kb. 20 perc délutáni ejtőzés a figyelemre és az éberségre is pozitív befolyással van, javítja a verbális memóriát, a motoros készségeket és az érzékszervi tanulást.

„Húshagyó hétfő”: Egyre több vállalat csatlakozik a Meatless Monday nevű kezdeményezéshez, melynek keretében a dolgozók vállalják, hogy a hét első napján növényi étrendet követnek. A Húsmentes hétfő ötlete 2003-ból származik, azóta több mint 40 országban - köztük Magyarországon is - lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, nemcsak vállalatoknak, hanem éttermeknek, kórházaknak és iskoláknak is. Ugyan az már régóta bizonyított, hogy a kevesebb hús fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, a hétfői nap kiválasztásának hátterében is tudományos okok állnak. A hétfő ugyanis különös jelentőséggel bír a kultúránkban, és jelentősen befolyásolja hangulatunkat és egészségünket - például szívinfarktust és stroke-ot is gyakrabban kapunk a hét kezdetén. Emellett azonban arra is hajlamosabbak vagyunk, hogy ilyenkor kezdjünk bele diétáinkba, új edzéstervünkbe, vagy épp tegyük le a cigarettát, vagyis a hétfő egy jó nap az egészséges szokások kialakításához. A húsmentes hétfő azért is lehet sikeres, mert az időszakos, gyakori üzenetek képesek arra, hogy javítsanak egy sor egészséggel kapcsolatos viselkedést: kutatások szerint az emberek 69%-a véli úgy, hogy a kis lépések megtétele megkönnyíti az egészségügyi célok elérését, illetve 36%-uk mondja azt, hogy könnyebb mindezt megtenni a munkatársakkal együtt.

Wellbeing workshopok és főzőtanfolyamok:A wellness műhelyek lehetővé teszik a cégek számára, hogy interaktív és érdekes módon kommunikálják egészségfejlesztő programjukat. Az ilyen workshopok hatékony eszközei lehetnek a változások megteremtésének, a jólléti kezdeményezések megszilárdításának a szervezeten belül. Akár az a célunk, hogy csökkentsük a távollétek számát, akár az elégedettséget szeretnénk növelni, a workshopok segíthetnek a célok elérésben. A műhelyfoglalkozásokon résztvevő táplálkozási szakértők, szakképzett szakácsok vagy fitnesz szakemberek megfelelően inspirálhatják a munkavállalókat arra, hogy egészséges ételeket főzzenek maguknak, vagy részt vegyenek fizikai aktivitásban, és nem utolsó sorban a csapatmunkát is erősítik.

Kis lépésekben az egészségért

A fizikai munkát végző férfi munkavállalókra szabott egészségügyi és jólléti program sikeresen segítette a résztvevőket átlagosan 4-5 kilótól megszabadulni, anélkül, hogy teljes életmódot kellett volna váltaniuk. A POWER nevű program (Preventing Obesity Without Eating like a Rabbit - Előzd meg az elhízást anélkül, hogy nyúl módjára étkeznél) a legjobb munkaügyi egészségmegőrző programnak járó díjjal büszkélkedhet Amerikában. A programot a NewCatle egyetemen kísérletezték ki, és a testsúlycsökkenés mellett a 300 résztvevő munkavállaló egészségi állapota és életminősége is javult, miközben megnövekedett a produktivitásuk a csökkent távollétek és a kevesebb munkahelyi baleset következtében. A program iránymutatásokat fogalmaz meg: például szorgalmazza az otthon elkészített ételek fogyasztását, a folyamatos vízpótlást, megtanítja a résztvevőknek az élelmiszer-címkéken szereplő adatok jelentését, illetve az energiájukkal való hatékonyabb gazdálkodást. A program a munkáltatók számára is tesz javaslatokat arra, hogyan ösztönözzék a dolgozókat egészségesebb választásokra, például előírja a hosszabb ebédszünetet és az egészséges snackeket tartalmazó automaták felállítását.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk