Megjelent: 3 éve

A járványhelyzet javulásával az eddigieknél is sokkal több diákot várnak a munkaadók

„Jó híreink vannak a munkalehetőséget kereső diákok számára: a járvány harmadik hullámának lecsengésével megsokasodtak a diákok számára kínált munkalehetőségek az ország teljes területén” – így látja Tóth Rozália, a Prohuman több mint 5000 diákot foglalkoztató iskolaszövetkezetének, a Prohuman Diákmunka magyarországi szervezetének vezetője.

Tóth Rozális Prohuman-

„A diákmunka igénybevétele eddig is kicsit eltérően alakult a teljes munkaidős foglalkoztatáshoz hasonlítva” - teszi hozzá. „Az első hullám hamar hozott egy megtorpanást az igényekben. Úgy is mondhatjuk, hogy az első ijedtségre a diákmunka azonnali csökkentése volt a válasza munkáltatók egy részénél. Ez érthető is abból a szempontból, hogy a járvány akkor még teljesen ismeretlen hatásaitól egy ilyen fiatal korosztály képviselőit talán kicsit jobban féltettek a munkáltatók.”

A szakember szerint a tavaly nyári időszaktól hamar visszapótlódott mindenhol a diákmunkások száma, kivéve azokat a kereskedelmi és vendéglátó egységeket, amelyek teljesen bezártak és nem foglalkoztak házhoz szállítással sem. Ugyanakkor már tavaly is voltak olyan gazdálkodási területek, ahol kifejezetten növekedett a diákfoglalkoztatás mértéke, mert ott az elbocsátott főállású munkavállalók egy részét átmenetileg diákmunkásokkal pótolták a cégek. Ez különösen igaz volt azokra a munkakörökre, ahol a munkáltatók nem látták megalapozottnak, hogy hosszú távon képesek lesznek megtartani egy frissen felvett alkalmazottat egy következő járványügyi bezárkózás idején.

Így összességében nem tapasztaltunk minden szektorban visszaesést a diákfoglalkoztatás iránti keresletben, de most, ahogy a harmadik hullám lecsengésével újra nyílnak és növekedésnek indulnak a különböző üzleti tevékenységek nagyon nagy a diákok munkája iránti igény növekedése. Rengeteg diákot keresnek éttermi és szálláshelyi pozíciókba a vendéglátással foglalkozó munkáltatók, akik most újra nyitnak és korábbi alkalmazottaikat nem tudták mostanáig megtartani. Szintén megnyitottak a nem élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó kiskereskedelmi egységek is, náluk is egyre több a lehetőség. Emellett megjelentek a nyári időszakos lehetőségek is a diákok foglalkoztatásában, mint például a strandok, üdülőhelyek szezonális munkalehetőségei.

A nagyobb vállalkozások diákoknak fenntartott gyakornoki programjai pedig a járvány hullámai alatt sem szűntek meg, de most erőteljes növekedésnek indultak. Április közepe óta hétről-hétre növekszik a betöltendő gyakornoki pozíciók száma.

„Összességében elmondhatjuk, hogy diákmunka szempontjából egy rendkívül intenzív nyár áll előttünk.” foglalta össze mondanivalóját a Prohuman diákmunka szervezet vezetője.

A diákok is intenzíven keresik az elhelyezkedési lehetőségeket

„Tapasztalataink szerint a koronavírus járvány kezdetekor jobban jellemezte a diákokat is a bizonytalanság az új helyzet miatt.” – folytatja Tóth Rozália. „Voltak olyan diákok, akik egy ideig szüneteltették a munkavállalást, egyszerűen azért, mert nem akarták elhagyni otthonukat, saját maguk vagy idősebb hozzátartozóik védelme érdekében.” 

A szakember szerint ennek ellenkezője is előfordult, volt, akinek azért volt fontos, hogy munkát vállalhasson, mert egyik felnőtt családtagja elveszítette a munkáját. A legtöbb diák azonban rövid időn belül visszatért munkavállalóként, mert megélhetési okokból, vagy szakmai gyakorlat miatt szüksége volt arra, hogy folytassa a munkát.

A diákfoglalkoztatás fenntartását is kedvezően segítette az otthoni munkavégzés lehetőségét biztosító home office megoldások bevezetése. A vele együtt járó rugalmasság növekedés egyes területeken – így például az ügyfélszolgálati munkában – még bővítette is a diákok által végezhető munka mennyiségét. 

A szakember azt is kiemeli, hogy a home office biztonsága mellett a diákok nagyra értékelik mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a munkáltatók a biztonságuk érdekében tesznek. -” Mindent megteszünk a diákok védelmében, hogy a személyes találkozások számát a lehető legkisebbre redukáljuk. Az interjúztatás videós módszerekkel, az adminisztráció is egyre inkább digitálisan történik, a személyes érintkezés valóban csak olyan esetre korlátozódik, amikor az elkerülhetetlen.” 

Hozzá teszi, hogy a tapasztalatok szerint a diákok fontosnak tartják és értékelik azokat az intézkedéseket, amelyeket a munkáltatók a biztonságosabb munkakörnyezet érdekében rendszeresítettek az egyes munkahelyeken, mint a maszk és a kézfertőtlenítés használatát, a 30 perces fertőtlenítési munkaszüneteket, a távolságtartás érdekében megvalósított átrendezéseket, és a rendszeres testhőmérséklet méréseket.

A harmadik hullám lecsengése után a kereseti lehetőségek is javultak

Tóth Rozália szerint az ismét fellendült kereslettel a diákok bérezési lehetőségei is javulnak. „A diákmunka iránti igények növekedése magával húzza a keresetek növekedését is” - mondja a szakember. ”Bár a bérek régiónként eltérnek, nem ritka ma már, hogy adminisztratív pozícióban bruttó 1400-1500 forintos óradíjat is megkeresnek a diákok. Egyes, kiemeltebb szakértelmet igénylő pozícióban, például műszaki, vagy IT területen, az azonos szakon tanuló diák már óránként bruttó 1600-2000 forintot is megkereshet a fővárosban. Bár vidéken ennél alacsonyabb bérekkel is találkozunk, a növekedés ott is tetten érhető” – teszi hozzá.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk