kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Addig tudsz kísérni másokat, ameddig te eljutottál - ilyen volt a 2016-os Coaching Camp

Létezik egy kétnapos fórum, ami immár negyedik éve biztosít lehetőséget arra, hogy a szakmabeliek, és a téma iránt érdeklődők egymáson keresztül új eszközöket, módszereket ismerjenek meg, bővítsék a coachingban rejlő lehetőségek tárházát, és új kapcsolatokat alakíthassanak ki. Ez a Coaching Camp melyet Bölcskei Mónika, Wieland Veronika coach szakemberek, és Bognár Balázs rendezvényszervező abból a célból álmodtak meg, hogy legyen egy olyan platform, ahol helye van a szellemi gazdagodásnak, az élményszerű tanulásnak, és a könnyed, játékos közösségépítésnek. Ez a megvalósult álom idén rendhagyó módon, Budapesten került megrendezésre.

Tavaly pont lecsúsztam róla, így idén nagyon vártam, hogy részt vehessek azon a rendezvényen, ahol a coaching szakma krémje képviselteti magát. A tavalyiról csupa jót hallottam, így izgalommal vegyes kíváncsisággal vártam, mit nyújt az idei Camp.

Self coaching a város felett

Jártam már jó néhány jó nevű rendezvényközpontban, de a Zivatar utcai Budapesti Európai Ifjúsági Központ konferenciatermeiből elénk táruló fővárosi panoráma minden eddigi látványt kenterbe vert. Királyi érzés volt végigtekinteni a városon, és várni a Baby, come back című számot, ami minden esetben az előadások kezdését volt hivatott jelezni.

A tábor első workshopját a hazai coaching szakma egyik megkerülhetetlen alakja, Komócsin Laura tartotta. Előadásából kiderült, hogy a self coaching módszer kidolgozását a legutóbbi kerek szülinapja ihlette, amikor a szakember ráeszmélt, hogy hiányzik az életéből a karitatív tevékenység. Rájött, hogy szívesen végezne olyan jótékony munkát, ami az erősségeire épít. Így született az ötlet egy olyan coaching eszköztár kidolgozására, ami egyszerűen, bárki számára elérhető és letölthető, és aminek segítségével akár otthon, önmagunkat támogatva érhetünk el eredményeket. A workshop során lehetőségünk volt betekinteni a self coachingba saját élményeinken keresztül, különböző eszközöket kipróbálva. Kiderült, hogy saját magunk coachingolása során is ugyanazon az úton kell végig mennünk, mint az egyéni coaching folyamatban, azaz a DIADAL modell mentén. Több feladatot is leteszteltünk (Fejezd be a mondatokat, Életkerék rajzolás, SMART-cél kijelölés, Story Cube, Tetralemma stb…), de nyilván, ez egy olyan műfaj, amit otthon, nyugodt körülmények között kell kipróbálni. Laura célja a módszer népszerűsítésével az, hogy minél többen megtapasztalhassák a coachingban rejlő lehetőségeket, és legyenek önmaguk coachai.
konferencia

„Köszönjük, nem kérünk a kamarai tagságból!”

Még év elején jelent meg a kormány honlapján a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról szóló törvényjavaslat. A kamara egyik feladata lenne a szakképesítés nélkül pszichológiai jellegű tevékenységet végzők kiszűrése, azaz, ahogy a szöveg fogalmaz, szakszerűtlen tevékenysége, ami rombolhatja a szakma hitelességét, és a pszichológia „brand”-jét. Egy kerekasztal beszélgetésen Dobos Elvira és Ruszák Miklós két szakma képviselőit, coachokat és pszichológusokat kért meg arra, hogy mondják el gondolataikat a javaslatról. Földi Miklós pszichológus, coach, dr. Malatinszky-Tóth Judit szupervizor, coach, Gestalt terapeuta, Baska Judit a CoachOk Szakmai Szövetség és a Magyarországi Coach-Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja, valamint dr. Székely Vince pszichológus, coach fejtette ki véleményét a tervezetről. Baska Judit szerint a legfőbb baj az, hogy egyelőre többféle értelmezési lehetősége van a javaslatnak, és ilyenformán nem csak a pszichológusokra, hanem minden segítő-támogató szakmát végző szakemberre is kiterjed. Az ügyvéd múlttal rendelkező Malatinszky-Tóth Juditnak is az volt a meglátása, hogy dicsérendő, ha egy szakma szabályozni akarja önmagát, de az már probléma, ha ezt a szabályrendszert más területekre is vonatkoztatni szeretné. Földi Miklós és Székely Vince pedig egyetértett abban, hogy meg kell különböztetni a pszichológiai folyamatokkal operáló segítést a pszichológiai tevékenységtől, és pontosan definiálni, mit is jelent a coach tevékenység. Parázs vita nem alakult ki, hiszen a kerekasztal-beszélgetésen résztvevő két pszichológus mindegyike egyben coach is. Mindenesetre a kerekasztal beszélgetés konklúziója az volt, hogy fontos lenne mielőbb megfogalmazni a pszichológusi szerepkört és határterületeket (is), de amíg nincsen pontos definíció, addig Baska Judit kijelentésével értettek egyet a beszélgetőtársak: „Köszönjük, nem kérünk a kamarai tagságból!”

Addig tudsz kísérni másokat, ameddig magadban eljutottál

Ez volt a mottója Kemény Péter integrál szemléletű önismereti workshopjának, amire ebéd után, rendhagyó módon egy rövid vezetett meditációval kezdtük a ráhangolódást. Ez a néhány perc az önelfogadásról, és a tudatállapotok felismeréséről szólt, azaz arról, hogy ha tudatában vagyunk annak, hogy milyen állapotban vagyunk, akkor könnyebben tudunk változtatni rajta. Maga az integrál kifejezés –„t” nélkül! – egy Ken Wilber nevű amerikai gondolkodó által megalkotott integrált elméleti rendszer jelölése, mely tulajdonképpen egy törekvés az emberismerettel foglalkozó ismeretrendszerek egységbe foglalására.
coaching camp

Az integrál rendszer sajátossága, hogy a versengést együttműködéssé fordítja át. Az ismeretterületek között általában bevett a versengés: „ez igaz, vagy az?”, de az integrál szemlélet szerint ez is és az is, hiszen minden kutatás egy másik nézőpontot mutat be, mely önmagában érvényes, és megfelelő módon összerendezhető. A Wilber által alapított integrál szemléletben, a rendszer megalkotója több, mint száz premodern, modern és posztmodern, keleti és nyugati, tudományos és spirituális fejlődési modell ismereteit foglalta össze és rendezte el új szinteken. Ezeket a szinteket néztük végig, majd a belső parlament modellt megismerve próbáltunk ismerkedni a szemléletmód gyakorlati használatával is.

StageCoaching – A módszer, amikor hét ember tart tükröt

Minden konferencia-résztvevő rémálma, amikor párhuzamosan vannak olyan workshopok, amelyik mindegyike érdekesnek tűnik. Ilyenkor vagy szétszakadunk, és próbálunk belekóstolni mindegyikbe, vagy megérzés alapján rábökünk egyre, és reménykedünk, hogy jól döntöttünk.

Csütörtök délután egyszerre volt Mákos Nándor Challenging Coaching, Márton Koczó Ildikó Story Processing Coaching és Sütöri Ágnes StageCoaching workshopja. Szerencsére nekem nem kellett választani, én már korábban részt vettem Nándi és Ildi kétnapos szemináriumain, melyeknek gyakorlati tapasztalatait és eszköztárát már rég beépítettem a saját munkámba, így egyértelmű volt, hogy Ágihoz fogok beülni. Ez pedig a nap legjobb döntése volt. Csupán néhányan vettük a bátorságot, hogy belekóstoljunk egy olyan élményalapú módszerbe, ami igazi áttörést ígér elakadt folyamatoknál, de ez nem is volt baj, mert így legalább olyan személyes élményeket szerezhettünk, amelyek örökre a módszer elkötelezett híveivé tettek bennünket.
konferencia

A StageCoaching lényege, hogy egy mini színtársulat eljátssza (dramatizálja) egy rövid jelenetben azt az élethelyzetet, vagy érzésvilágot, amivel éppen problémánk van. A négyfős színészgárda zseniális mozdulatokkal, utánozhatatlan mimikával adja vissza legbensőbb érzelmeinket, miközben egy kéttagú zenészgárda biztosítja a zenei aláfestést, és egy festő pedig vászonra viszi a hallottakat. Ez az elképesztő csapatmunka olyan eredményt ad, mintha egyszerre heten tartanának tükröt nekünk, és a problémáink lecsupaszítva, meztelenül jelennének meg a színpadon. Sajnos az idő rövidsége miatt csupán egy rövid kóstolót kaptunk a módszerből, de így is olyan mellbevágó érzés volt, mintha tényleg hét coach foglalkozott volna velünk a rendelkezésre álló másfél órában.

Nem baj, hogy elcseszted, ha tanulsz belőle!

A Camp második napja Ábri Judit Értékteremtő beszélgetések című bevezetőjével indult. Judit elhivatott szervezője a Coaching Határok Nélkül programnak, melynek célja, hogy friss nemzetközi tudást hozzon Magyarországra, mindenből a legújabbat, ami a coaching és a vezetőfejlesztés témájában fellelhető. Így Juditnak olyan naprakész, szerteágazó és mély tudása van, melyből mindig tudunk újat tanulni. Az előadás témája ezúttal a vállalati beszélgetések fontossága volt. Kiderült, hogy még mindig sok vezető ódzkodik a coaching kifejezéstől, így számukra értékteremtő beszélgetéseket kell kínálni a vállalati kultúra felvirágoztatására. Fontos felismerni, hogy a digitális világában ma már külön tudomány az emberi kommunikáció, ezért a vezetőknek rá kell ébredniük, hogy a tehetségek és a kulcsemberek megtartásához elengedhetetlen a jó és gyakori kommunikáció. A coaching kultúra kialakítása viszont nem megy máról-holnapra. Először is szükség van olyan térre, ahol hiteles vezetők tartalmas beszélgetéseket folytathatnak, amik jobb eredményekhez vezetnek, és ahol a figyelem és egymás meghallgatása a teljesítménynövelés elengedhetetlen feltétele. Ennek a kultúrának pedig legyen része az is, hogy lehessen hibázni. Judit egy vállalati példát is említett: van olyan cég, ahol havonta bevallhatják a munkavállalók, hogy mit rontottak el, mert a vállalati policy az, hogy nem baj, hogy elcseszted, ha tanulsz belőle, és aztán te magad ki is javítod a hibát. Természetesen minden vállalat más és más, így mindenhol egyedi az, hogyan lehet sikeresen bevezetni a coaching kultúrát. De a kulcs mindenhol a türelem, azaz, hogy ne akarjuk máról-holnapra fenekestül megváltoztatni a cég világát!
coaching camp

A bevezetőt két párhuzamos kerekasztal beszélgetés követett, melyben az egyik témája a coaching szemlélet a különféle szférákban, a másiknak pedig a belső coaching, a coaching kultúra elemei volt.

Eredményes meeting az OPERA-val!

A K&H-tól érkezett Sávainé Ábel Anita és Réti Judit, akik egy igen egyszerűen alkalmazható és nagyon hatékony csoportos döntés előkészítő módszert mutattak be nekünk. Ugye ismerős az a helyzet, hogy hogy egy vezetői csapat órákig rág egy kérdést és nem jut dűlőre? Szinte mindenhol előfordul ilyesmi. Bár mindenki gyors döntést szeretne, de a különböző vélemények miatt sokszor csak addig jutunk el, hogy nem tudunk dönteni. Az OPERA döntéshozó módszerhez elég egy óra, és a csapat nagy valószínűséggel az aznap meghozható és mindenki számára legelfogadhatóbb közös döntést hozza meg. Azért vonzó a technika, mert minden, a kérdésben illetékes munkatárs kreatívan részt vehet benne, és mindenki úgy érezheti, hogy részese a döntésnek. Mi is kipróbálhattuk a módszert, a workshop résztvevőinek a belső coaching bevezetésére kellett ötleteket adni, majd közösen kiválasztani, melyik módszer lehet ténylegesen a legeredményesebb erre. Az OPERA tényleg működött, és az volt az érzésünk, hogy együtt hozzuk létre azt a megoldást, ami mindenkinek a legnagyobb megelégedésre szolgált.
coaching camp

Pénteken még több workshop futott párhuzamosan, és végül egy Open Space nevű nyitott program zárta a napot, ahol lehetőség volt csatlakozni más beszélgetésekhez, illetve témát dobhattunk fel megbeszélésre a többieknek.

Idén újra ízelítőt kaphattunk a coaching legfrissebb módszertanából, új eszközökkel, ismeretekkel gazdagodhattunk. A Coaching Camp 2016-ra egy erős szakmai fórummá vált, ami minden coachnak, és coaching szemléletű vezetőnek kötelező program.

Viniczai Andrea
újságíró, coach


A Coaching Camp további beszélgetéseiről hamarosan újabb cikkben számolunk be.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek