kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 10 éve

ADHD-s is építhet karriert

A figyelemhiányos hiperaktivitás gyerekkorban kezdődik, de nem tűnik el nyomtalanul a felnőtt évekre sem. Az iskolarendszer és a munkahelyek többsége súlyos csalódásokat tartogat ezeknek az embereknek, de a nagy karrier így sem elérhetetlen álom a számukra.

A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) a közhiedelemmel ellentétben nem tűnik el teljes mértékben a felnőttkorra. Az ADHD-sokra jellemző viselkedésminták a munkahelyi érvényesülést is hátráltatják, amennyiben nem tudja jól kezelni a tüneteket az ezzel élő ember, derült ki Bölcskei Mónika ADHD coach, tréner és facilitátor múlt csütörtöki előadásából, amelyet az ICF és a HSZOSZ közös konferenciáján tartott.

A magát szintén ADHD-sként bemutató előadó szerint Magyarországon még kínosnak számít felvállalni a hiperaktivitást, holott a világban számos ismert ember profitált már a másságából. Híres ADHD-sként említette J.F. Kennedyt, Steve Jobst, Bill Gatest, Jim Carreyt és Jack Nicholsont is. Vagyis a sikerről nem kell lemondania annak sem, aki már gyerekkora óta ADHD-val küzd.

Az ADHD-sok egyszerre hiperaktívok és képtelenek a koncentrált figyelemre. Gondolataik elkalandoznak, felszínesnek tűnnek, de ez nem feltétlenül igaz, inkább csak más gondolkodási mintákat járnak be, mint a többség – “másként vannak huzalozva”. Kicsit szakszerűbben mondva sajátosan működik az agyuk prefrontális kérge, amely a tervezés, szervezés, gátlás, motoros kivitelezés és motiváció zavarát okozza – hangzott el az előadáson.

Az ADHD tehát nem fogyaték, a viselkedési problémák pedig javíthatóak, fejleszthetőek. Az impulzivitás, figyelemzavar általában már gyermekkorban feltűnik. Hazánkban 4-7 ezer diagnosztizált ADHD-s gyerek van, köztük több a fiú, mint a lány. A felnőttek vizsgálata csak néhány éve kezdődött meg.

A figyelemzavar tünetei közé a feledékenység, a koncentrálás zavara, a folyamatos késés a feladatokkal, a könnyen elterelhető figyelem tartozik. A hiperaktivitás azt jelenti, hogy az illető nem képes egy helyben nyugodtan ülni, sokat beszél, izeg-mozog, állandóan felpörgött állapotban van. Hogy a kép még összetettebb legyen, van egy ellentétes típus is: ez az álmodozó hiperaktív, aki éppen hogy nyugodtan üldögél magában, csak a gondolatai rég nem a munkán vagy az iskolai feladaton járnak, mert kizökkentették a saját fantáziái. Az ADHD-sok emellett még impulzívak is, vagyis nehezen tudják visszafogni a vágyaikat: megrögzötten vásárolnak és dolgoznak, rosszul bánnak a pénzzel, mások szavába vágnak, nem szeretnek sorban állni. Az ADHD gyakran a diszlexiával, diszgráfiával kéz a kézben jár.

Belátható, hogy ezek az emberek a legtöbb iskolában és munkahelyen rengeteg csalódásnak, szankciónak vannak kitéve. De Bölcskei Mónika sorolt néhány pozitívumot is, amelyet az állapotuknak köszönhetnek. Az ADHD-sok rendkívül kreatívak, újszerűen fognak a problémák megoldásához. Rugalmasak, versengők, intelligensek, jó humorérzékkel rendelkeznek és teljesítményorientáltak.

Számukra az olyan munkahely a megfelelő, ahol megosztott figyelemre, pörgésre, szervezésre, sok kommunikációra van szükség. Ahol folyamatosan csörög a telefon, történnek a dolgok - vagyis az ADHD-snak nem kell magát rávennie a koncentrált munkára, hanem a kisebb feladatok folyamatosan, gyors egymásutánban elfoglaltan tartják, miközben nem kell egy dologra hosszú ideig figyelni. Ha ilyet talál, azt szinte függőként képes művelni. Bölcskei Mónika ezt szemmel láthatóan megtalálta a coachingban.

A generációk összevetéséből az látszik, hogy az Y-generáció jellemző tulajdonságai közt számos egyezés van az ADHD-sokéval. A megosztott, csapongó figyelem, rugalmasság, multitasking soha korábban nem volt ennyire jellemző, mint a számítógépekkel felnőtt generációra.

Az ADHD coachingban a 4D modellt használják. Ennek pontjai:
  • discover: jó képességek felfedezése
  • dream: álmok feltárása
  • design: vágy elérésének megtervezése
  • deliver: vágyak, álmok fenntarthatóvá tétele


    Egy ADHD-val élő ügyfél tollából…
    „Türelmetlenné válok, ha csúszik a napi időbeosztás … ilyenkor türelmetlenné válok, dühös leszek, feszült, fészkelődöm.

    „A hirtelenjében kitalált módszerem a jegyzetelés, a kérdezgetés és a hozzáfűzés lett. Így jelen tudok maradni, a kezem többnyire le van kötve, a figyelmem is, ráadásul tényleg buzgó, talpraesett, értelmes, érdeklődő, pro-aktív, okoska-stréber új alkalmazott benyomását akarom tenni. Hátha azzá válhatok! Inkább, mint egy pár hét alatt elkedvetlenedő, unatkozó, álmodozó droiddá, ahogy eddig.”

    „Írtam első nap egy listát a munkahelyemen, hogy mi tetszik. Azóta minden nap átfutom fejben, és igyekszem még gyűjteni hozzá. Most is át akarom nézni, és közben egyre mélyebbről jövő, nyugodt örömmel konstatálom, hogy igaz a mondás: amire koncentrálunk, az növekszik és erősödik. Nem csak kívül, belül is.”

    „A hiperaktivitásom tudatában kétszer, sőt, háromszor olyan aktív lettem, hatékonyabb, produktívabb. Elmúlt belőlem az a kínzó feszültség, kapkodás, állandó stresszelődés és rohanás. Elmúlt az a régi ólmos depressziós fáradtság és az ésszel soha fel nem fogott, mindent átható reménytelenség.”

    „Már nem vagyok ellenséges senkivel, mert nincs ellenség!”

    Forrás: az előadó, Bölcskei Mónika diája
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

    A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

    Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

    2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

    Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

    Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk