Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Akár 4 százalék alá kerülhet a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta további csökkenésére, akár 4 százalék alatti szint elérésére számítanak a következő hónapokban az elemzők.

images

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett jelentése szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 66 ezerrel 207 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal 4,5 százalékra csökkent. Ugyanakkor a november-februári időszakhoz képest némi emelkedést mutat, akkor 4,3 százalék volt az érték.


Gyorsan nőnek a bérek



Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a téli szezonális hatás elmúltával a munkanélküliségi ráta ismét mérséklődhet, egyre közelebb kerülhet a 4 százalékhoz. Éves átlagban 4,2 százalékos szint várható, a feszített munkaerőpiac és a gyorsan emelkedő bérek hatása pedig az inflációban is megjelenhet, idén 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 3,4 százalékos fogyasztói áremelkedést okozva.

Elmondta a bérnövekedés nehezen számszerűsíthető volta miatt mindkét évben lehetnek felfelé mutató inflációs kockázatok, viszont 2018-ban várhatóan már tartósan is a 3 százalékos jegybanki cél fölött marad az infláció.

Az elemző a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedését az előző negyedévhez képest elsősorban szezonális hatásokkal magyarázta, és vélhetően ez okozta a közmunkában foglalkoztatottak számának csökkenését is, hiszen míg a tavalyi év utolsó negyedévében 218 ezer volt a programban részt vevők száma, az idei első negyedévben 201 ezer.


4 százalék alatti érték



Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az idei év második felében 4 százalék alá csökken a munkanélküliségi ráta. A bérek éves növekedési rátája 2017-ben 10 százalék fölé emelkedhet, miközben a munkanélküliségi ráta éves átlagban valamivel 4 százalék alá süllyedhet.

A vezető elemző szerint az előző időszakhoz képest mérsékelten növekvő munkanélküliség elsősorban arra vezethető vissza, hogy a téli szezonális munkák véget értek, viszont a mezőgazdaságban még nem jelent meg az igény a szezonális munkások iránt, ami átmenetileg gyengébb foglalkoztatást hoz. A gyengélkedés részben viszont azt is jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatok számára.


Fékező hatása lehet a szakemberhiánynak



Horváth András, a Takarékbank elemzője szintén 4 százalékos munkanélküliségi rátát valószínűsít az idei évre, a tavalyi 5,1 százalék után. A foglalkoztatás ütemének növekedését azonban fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező képzett szakember hiány, mindazonáltal ez egyben a termelékenység fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszerítheti ki a vállalkozásokból, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését - mutatott rá az elemző. Megjegyezte, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását is támogatják.

A szakember szerint a következő időszakban a munkaerő-kereslet további emelkedése várható a versenyszférában. Rámutatott ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság továbbra is jelentős munkaerő-tartalékkal rendelkezik, például az inaktívakon belül, a passzív munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, a külföldi telephelyen dolgozók illetve a bejelentett munkanélküliek között.

Ezek jelentős részének viszont meglehetősen korlátozott a foglalkoztathatósága, így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerő-piaci megjelenésükhöz. A közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló átvezetésére lenne szükség a versenyszférába az egészségesebb foglalkoztatási szerkezet érdekében - fogalmazott Horváth András.

Meglátása szerint az egyre feszesebb munkaerőpiac egyre komolyabb bérnyomást jelent a gazdaság minden szektorára, ami fokozatosan az infláció felpörgéséhez vezet, így a jegybank akár a szándékoltnál korábban is szigorításra kényszerülhet. A foglalkoztatottak száma március-május körül lépheti át újból a 4,4 milliót, majd nyár végére megközelítheti a 4,5 milliót.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk