kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Autóipar: a fizikai dolgozók béremelése következik

Már nem csak a mérnökökért, a kvalifikált szellemi dolgozókért, hanem a betanított munkásokért is kiélezett verseny zajlik a cégek között. Miközben a régiós országok cégei is megkezdték a hazai dolgozók elszívását. Muszáj lesz emelni a béreket - írja a Napi.hu.

images

images

A Magyar Suzuki Zrt. a lapnak úgy nyilatkozott, a munkaerőhiányból fakadó pénzügyi veszteséget számszerűsíteni nem tudják, a beruházások ettől függetlenül folytatódnak.

Somogyi András, a Bosch Magyarország HR-igazgatója elmondta, jelenleg is több száz nyitott pozíció van. Jelenleg leginkább az informatikai munkakörökben tapasztalunk hiányt, de az adminisztráció, a hr, a pénzügy, a termelés, a logisztika, a beszerzés, a minőségbiztosítás mellett a mérnöki területekre is munkatársakat keresnek.

Nem kívántak nyilatkozni a munkaerőhiányról az Audi Hungáriál és a Mercedes-Benz Magyarországnál, bár iparági információk szerint előbbinél már szinte "létkérdéssé" vált a megfelelő munkaerő megtalálása.

Ha nem történik szemléletváltás a vállalatoknál, rövid időn belül az autóiparban is akkora méretű lesz az elvándorlás, mint az informatika területén - figyelmeztetett Pethő Anikó, az Aarenson Consulting Kft. társalapítója.

Eközben megfordult a toborzási trend. A szlovákiai munkaerő-közvetítők már intenzíven toborozzák a magyar munkaerőt az autóipari pozíciókba. A diplomás munkaköröket leszámítva átlagosan mintegy 50 ezer forinttal nagyobb bérrel számolhatnak a szomszédos üzemekben elhelyezkedő magyar munkavállalók - írja a Napi.hu. Cseheknél pedig átlagosan 20-30 százalékkal magasabb bruttó fizetés üti az autóipari alkalmazottak markát.

Gáspár István, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Gép- és Járműipari Szakmai Bizottságának titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy megkezdődött a bérverseny az autóipari cégek kelet-közép-európai fióktelepei között. A kérdés szerinte az, meddig tolerálják a gyártócégek nyugati központjai a munkavállalókért zajló konkurenciaharcot.

Márpedig a kelet-nyugati bérolló igen tág: az osztrák autóiparban a hazainál 4-6-szor, míg a németeknél a fizikai dolgozók körében, akár 8-10-szer nagyobb fizetésekkel is számolhatnak a magyar munkavállalók - becsülte Gáspár.

A bérfelzárkózás támogatásra lelhet a fejlett országok munkavállalói sorában.

Az évekkel ezelőtt megjelent mérnökhiány már lépésre kényszerítette a magyarországi cégeket is - a Hays Hungary 2015 végén kiadott felmérésének tanulsága szerint. Vagyis a mérnökeink meg vannak fizetve, nem úgy mint a fizikai munkások. A cégeknek lépniük kell, emelni kell a béreket. A Napi.hu összeállítása szerint az autóipari cégek így is tettek.

A Continental Automotive Hungary Kft.-nél a fizikai alkalmazottak esetében idén két számjegyű a bruttó bérek növekedése.

Szakszervezeti források szerint az Audinál a bérfejlesztés átlagos mértéke 10 százalék körül volt, a társaság kommunikációs osztályán azonban nem erősítették meg ezt az információt. A Suzukinál a karácsonyi jutalom bővült. A Bosch-csoportnál elmondták: a béremelés átlagos mértéke vállalatonként, tevékenységi területenként eltérő, idén átlagosan 5 százalék volt. Egy számjegyű emelésről szólnak a hírek a Mercedes esetében.

Napi.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk