kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Az elvárás: kreativitás - ez biztos?

A kreatív koponyákkal egyáltalán nem könnyű együtt dolgozni. Rugalmas vezetői hozzáállás, a szokásostól eltérő teljesítményellenőrzés és motiváció szükséges ahhoz, hogy a cég kiaknázhassa a bennük rejlő lehetőségeket– állítja Tallér József, kreativitáskutató.

A kreatív koponyákkal egyáltalán nem könnyű együtt dolgozni. Rugalmas vezetői hozzáállásra, a szokásostól eltérő teljesítményellenőrzés és motiváció szükséges ahhoz, hogy a cég kiaknázhassa a bennük rejlő lehetőségeket– állítja Tallér József, kreativitáskutató.

Az álláshirdetésekben az elvárt kompetenciák között ma már majd minden munkakör esetén szerepel a kreativitás. A kreatív embereknek azonban van néhány tulajdonságuk, ami nem feltétlen könnyíti a velük való közös munkát – figyelmeztet a szakember. A kreatív kolléga szétszórt. Folyton elkalandozik. Gyakran elkésik. Sok mindent elfelejt. A legegyszerűbb dolgokat is elrontja. A HR-esek ezért sokszor már jelentkezéskor kiszűrik az ilyen „szétcsúszott” alakokat.

Pedig amikor a link kolléga olyan feladatot kap, ami igazán érdekli, egyáltalán nem feledékeny. Nem kalandozik semerre, folyamatosan a megoldásra váró problémára koncentrál. Hajnaltól késő estig dolgozik. És akárhányszor elrontja, bármennyit is hibázik a megoldáshoz vezető úton, nem adja fel mindaddig, amíg el nem éri a kívánt eredményt. Nehéz ember, persze, eközben is.


Kit válasszunk: a szétszórt zsenit vagy fegyelmezett végrehajtót?



Ki kell-e szűrnie a HR-esnek a szétszórt jelentkezőket? Ki – de nem azért, hogy el se fogadja a jelentkezésüket. Inkább azért, hogy tisztában legyen vele: a jelentkező intenzív kreatív személyiségjegyekkel rendelkezik.

Az igazán kreatív emberek képtelenek olyan fegyelmezett katonák lenni, ahogyan azt gyakran elvárják azoknál a multinacionális cégeknél, ahová keresik őket. Olyan munkakörökben viszont, ahol fontos, hogy az illető összetett problémákra is képes legyen eredeti és hatékony megoldásokat találni, ott tényleg alkotó emberekre van szükség. Őket pedig vezetőként is másképp kell kezelni, mint azokat, akik inkább a végrehajtásban erősek.


Honnan ismerszik meg a kreatív kolléga?



  • Sok ötletük van, gazdag a fantáziájuk – és nagyon el tudnak köteleződni az őket érdeklő tevékenységekhez.
  • Lázadó természetűek, elutasítják a konvenciókat, a szabályokat – így rendkívül eredetiek.
  • Kitartóak, célorientáltak, erős a teljesítményszükségletük – azaz motiváltak.
  • Erős az odafigyelés és az elismerés iráni igényük valamint a befolyásolási szükségletük – tehát ambiciózusak.
  • Képesek többféle megoldási ötlettel előállni, többféle szempontból megvizsgálni bármit – vagyis rugalmasak
  • Tapintatlanok – vagyis erős a hajlamuk a kritikus gondolkodásra.


    Mókuskerék helyett motiváló munkahely



    A magyar munkavállalók 20 százaléka évente csak egyszer, vagy még ritkábban foglalkozik valódi kihívást jelentő, izgalmas, érdekes – azaz kreativitást igénylő - feladatokkal. A „Legjobb Munkahely” címet elért cégeknél a foglalkoztatottak 42 százaléka kap hetente új feladatokat, és ők ezt a lehetőséget jelölték meg munkahelyük egyik legfontosabb megtartó erejeként.

    Ezért fontos, hogy olyan kreatív munkahelyi környezetet teremtsünk, amelyben az ötletgazdag személyiségek kibontakozhatnak. Ez rugalmas vezetői hozzáállást igényel. A szokványostól eltérő teljesítményellenőrzés és motiváció szükséges, másfajta megbeszéléseket, csapatépítési programokat kell szerveznünk.

    A kreativitás nem csak adottság kérdése, hanem fejleszthető, előmozdítható. Ma már több kreativitásfejlesztő tréning is létezik a piacon. Ezeken a workshopokon a munkavállalók kiszabadulhatnak a hétköznapok adta keretekből, szokatlan feladatokkal, problémákkal találják szembe magukat, melyek megoldásához jobb agyféltekéjüket kell bevetniük.


    Mennyire vagy kreatív?



    - Sorolj fel minél több sárga színű dolgot!
    - Mi lenne, ha
  • a Nap keringene a Föld körül?
  • a férfiak is szülnének gyermekeket?
  • értenénk az állatok nyelvén?
    - Találj ki minél több logikus következményt ezekhez a képtelen feltételezésekhez!
    - Mi ez? Mit ábrázolnak a rajzok?





    A pszichológia klasszikus kreativitástesztjei a fentiekhez hasonló feladatokat tartalmaznak.
    E feladatoknak nincs egyetlen helyes megoldásuk. A kérdésekre számtalan válasz adható - és ezek egyike sem hibás. Emiatt kreativitásod fejlettsége sem csupán abból mérhető le, hogy milyen megoldásokat adsz a feladatokra, hanem abból is, hogy törekedtél-e minél eredetibb megoldásokra, illetve hogy sokféle ötleted támadt-e egy-egy feladat kapcsán.

    Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor megvan a hajlamod a kreatív gondolkodásra - ám ezt célszerű folyamatosan fejleszteni.
    Mivel alapvetően gyakorlati képességről van szó, a kreativitás fejlesztésének módszere csakis a gyakoroltatás lehet. Azaz minél több agyalás megoldatlan problémákon – olyan kérdéseken, melyek fantáziát, ötletességet igényelnek, legyenek bármilyen légből kapottak, nyakatekertek vagy elrugaszkodottak.

    Tallér József – kreativitáskutató, tréner, a BrainTrain workshop kifejlesztője, Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

    A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

    Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

    2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

    Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

    Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk