Megjelent: 8 éve

Az igazán pozitív opciónk kiválasztásához, használnunk kell kritikus gondolkodásunkat is

A pozitív pszichológia örömteliséget fejlesztő technikáinak átadása felelősséggel jár, mivel azokat egyaránt jó szándékú és nem túl jó célt szolgáló emberek és szervezetek is alkalmazhatják. Amennyiben az emberiség érdekében teljes körű pozitivitásra és örömteliségre törekszünk, a jóérzést fejlesztő technikák mellett a kritikus gondolkodás módszerét is szükséges alkalmaznunk annak érdekében, hogy ki tudjuk választani a pozitív motivációval-, pozitív "miérttel" rendelkező opciókat.

Ami első látásra pozitív, az másodikra nem mindig az

Csíkszentmihályi Mihály és az Amerikai Pszichológusok Szövetségének elnöke Martin Seligman, családjukkal együtt nyaraltak. A napozószékben azon ötletük támadt, hogy érdemes lenne a pszichológiának nem csak a mentális rendellenességekkel foglalkoznia, hanem azzal is, hogy mi az ami az embereket örömtelibbé teszi.
1998-ban Martin Seligman bejelentette, hogy eljött az idő a paradigma váltásra, a pozitivitás irányába.

Ennek eredményeképp többezer pozitív pszichológiai kutatás és felmérés jelent meg. Csíkszentmihályi, publikálta a 'flow' elméletét, Seligman pedig nemrégiben az általa kidolgozott PERMA modellt ismertette meg a világgal.

A pozitív pszichológia legfőbbb üzenete: ahelyett, hogy a problémákkal foglalkozunk, fordítsuk a világ dolgaira vonatkozó véleményünket, valamint saját gondolatainkat és érzelmeinket a pozitivitás irányába, mivel ez egészséges, és kibontakoztatja képességeinket. Pozitív pszichológusok serege tanít arra bennünket, hogy rá se pillantsunk arra ami nem pozitív, hanem tekintsünk inkább azok pozitív oldalaira.

Csíkszentmihályi 'flow'/áramlat elmélete leírja, hogy örömteli élmény alakul ki amikor belemerülünk egy aktivitásba, miközben szinte megszűnik a külvilág.

Arra ösztönöz bennünket, hogy merüljünk bele például munkánkba, vagy művészi aktivitásunkba, ne foglalkozzunk semmi mással és érezzük jól abban magunkat. Seligman – és hasonlóképp például Shawn Achor - módszere a hétköznapi élet széles körében emeli örömteliségünket és a világ dolgaiban való részvételünket ügyes, örömteli stratégiát alkalmazó látásmód és taktikák alkalmazásával.

A pozitív pszichológia rendkívüli, nagyszerű ajándéka az, hogy az emberiség figyelmét az örömteliség irányába fordította.

Ébernek kell lennünk azonban ezen a ponton, és érdemes egy széleskörűbb kontextusból is megvizsgálnunk mindezt. Mindamellett, hogy nagyra értékeljük, elismerjük a pozitív pszichológia világnak ajándékozott értékeit, vizsgáljuk meg ezt a világ egészének működése perspektívájából.

A Happy Planet Index és a Leicester egyetem Satisfaction With Life Index-e, valamint jópár további kutatás mint például az Easterlin paradoxon is azt mutatja, hogy mindamellett, hogy az emberek számára a legfontosabb tényező, hogy örömteli életük legyen, annak kibontakozását csak egy ideig segíti a pénzügyi jólétük mértéke, mivel egy bizonyos szint után már nem ad hozzá többletet. Emellett, jópár esetben, nagy százalékban, pénz jelenléte nélkül is örömteliek az emberek. Itt pédaként említhetjük úgy a Közép-Amerikai országokat, mint Butánt, vagy Dél-Kelet Ázsia országait, amely országokban az emberek jórésze örömteli, az ország átlagos pénzügyi helyzetétől függetlenül. Bután napjainkban is a 4. királyuk által bevezetett Bruttó Nemzeti Összboldogság (Gross National Happiness, GNH) mutatója alapján méri országa prosperitását és csak manapság kezdett teret kapni az ezzel párhuzamosan történő Bruttó Hazai Össztermék (GDP) mérés is.

Amennyiben örömteliségre vágyunk, és az csak kis mértékben függ a pénzügyi prosperitástól, miért van az, hogy a világ olyannyira felgyorsult és zaklatottá vált? Miért futunk folyamatosan a TV-ben látott vágyaink tárgya iránt? Mi az oka annak, hogy 'kifelé' fókuszálva bármivel elfoglaljuk makunkat, csak ne kelljen felelőségteljesen szembenéznünk azzal, ami 'belül' van? Miért pörgetjük egyre gyorsabban a hörcsögkereket, mikor csak annyit kellene tennünk, hogy – legalább időközönként – megálljunk és kifújjuk magunkat?

Mint minden esetben, a pozitív pszichológia alkalmazásában is a “miért?”, a dolgok valódi motivációs tényezője a lényeges. Meghatározó, hogy ezt a tökéletes és nagyszerű eszközt milyen motivációból használjuk.

Hasznunkra válik időszakosan a flow, amennyiben ezt jó, pozitív cél érdekében alkalmazzuk. Flow-ban volt azonban Mohammed 'próféta' is mikor levágta egy délután során 500 elfogott ellensége fejét, és ezzel szemben flow-ban van voltak az egri nők is, miközben folyamatosan főzték és hordták ki az egri vár falára a szurkot.

A flow-t lehet arra használni, hogy az ember kérdés nélkül 'odaadja' magát munkájának, cégének, és elvégezze a robotszerű szalagmunkát, azonban arra is lehet használni, hogy az ember kibontakoztassa kreativitását munkájában, vagy egy nagyszerű művészeti alkotással ajándékozza meg a világot. Csíkszentmihályi hangsúlyozza, hogy ő kizárólag magáról a flow élmény tényéről beszél, mindenki arra használja amire éppen kedve tartja.

Seligman örömteliséget eredményező módszereit, valamint a stressz és traumaoldó technikákat lehetséges pozitív célból - magunk és a világ jobbá tétele céljából - használni, azonban felhasználhatja azt egy maffia-vezér is annak érdekében, hogy jobban aludjon egy olyan napját követően, mely során nem túl pozitív értékeket hozott a világba.


A pozitív pszichológia eredményeinek, módszereinek részleges alkalmazásával vissza is lehet élni. Lehetséges vele nem-gondolkodó 'flow-robotokat' létrehozni, kik nem kérdőjelezik meg munkájuk célját, értelmét. George Orwell “Ezerkilencszáz nyolcvannégy”-e, és Aldous Huxley “Szép Új Világ”-a is a magukat az adott helyükön jólérző, agykontrollált 'ember-robot-szolga társadalmat' írja le.

Érdemes felismerni, emellett hogy megelégedett mosoly figyelhető meg a feladatukat jól teljesítő bűnözők arcán is.

Beszélhetünk-e teljes mértékben pozitív eredményű módszerről a pozitív pszichológia esetében, vagy figyelembe kell vennünk azt is, hogy ki és milyen célból használja azt?

A véleményformálás felelőssége

Az örömteliség, a motiváció és a szándék függvényében értelmezendő.

Felelősséggel jár ezért az örömteliséggel kapcsolatos könyvet írók, és az azt oktató tréning cégek munkája. Ébernek kell lenniük, hogy 'Jedi képességek' átadásával ne képezzenek 'Sith lovagokat' még akkor sem, amennyiben értékesítésük nem érné el azt a mértéket mintha felelősség nélkül írnának, oktatnának.
“Csak akkor tudsz átszelni egy óceánt, amikor van bátorságod elengedni a szárazföld tekintetét.” – Christopher Columbus

Mindamellett, hogy megosztják azt 'ami a szívnek kedves', felelősségteljes-, a pozitív értékeket kiválasztó kritikus gondolkodásra is ösztönözniük kell olvasóikat, hallgatóikat annak érdekében, hogy képesek legyenek szelektálni, és kiválasztani azt a pozitív célt amiért igazán érdemes tenni.

A szív mellett az agyat is érdemes használni.

Ki kell fejlesztenünk azt a széles látókörű éberség intelligenciát, mely a dolgokat nem csak kis környezetükben képes szemlélni, hanem látja azokat széles perspektívából is.

Az örömteli látásmódot oktató tréning cégek felelősek annak tekintetében is, hogy kiszűrjék potenciális ügyfeleik közül a nem-pozitív szándékú jelentkezőket. Ide értjük az olyan nem-transzparens 'klubok', szervezetek tagjait is, kik bár annak alacsony szintjein nagyszerű és jó szándékú emberekként pozitív nézeteket képviselnek, a klub egyre magasabb szintjeire lépve azonban olyan nézeteket kell magukévá tenniük, melyek az emberiség pozitív érdekeitől egyre inkább távolodnak. Ez vonatkozik akár cégekre is - mint pl. a Monsanto -, kik bár középvezetői és munkatársi szinten jó szándékú és kedves emberek csoportja, akarva-akaratlanul is a felsővezetőik által képviselt nem túl pozitív célt szolgálják.

A hiszékenység, vagy a gondolat mely az 'ez-nem-az-én-dolgom' jellegű félretekintést eredményezi, valamint, hogy 'kicsi vagyok én ehhez, inkább meghúzom magam', nem segíti az embereket az igazi örömteliség felé.

Ami segít, az annak megértése, hogy minden egyes ember épp olyan értékes, mint a másik – függetlenül az autója, háza méretétől, vagy bankszámláján álló összeg nagyságától -. Mivel a világ jövője nem a jelen materiális értékeiben, hanem a jelen és jövendő nemzedéknek átadott belső értékekben rejlik, a mi motivációink, gondolataink is épp úgy meghatározzák a világ jelenjét és jövőjét, mint a másé.

Az visz bennünket és a világot előre, hogy elültetjük magunkban annak megértését, hogy csak az pozitív, ami kis és nagyobb perspektívájából tekintve is az.

Megéri ebben hinnünk és ki is állunk ezen felelősségteljes pozitivitás mellett.

Miután kritikus gondolkodásunkkal kiválasztottuk a számunkra elérhető opciók közül a legpozitívabbat, a pozitív pszichológiát teljes körűen alkalmazva sokkal könnyebben sikerre visszük azt.

Fodor Szilárd
Happiness Consulting Magyarország

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk