Megjelent: 8 éve

Pink Gettó, avagy a nők helyzete vezetőként

Rendkívüli érdeklődés övezte a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) Magyar Tagozata által szervezett Kaland - Kísérlet - Kihívás elnevezésű, közelmúltban megrendezett konferenciát. A rendezvényen keményen megdolgoztatták a belső gondolkodó ént és a kreatív ént a szervezők, az is kiderült, hogyan zajlik a lovas és kutyás coaching, illetve hogy milyen módszerekkel törhetnek ki a nők az úgynevezett "Pink Gettóból".

A Nemzetközi Coaching Hét keretében szervezett eseményen a 180 résztvevő 29 előadó interaktív workshopjain és izgalmas előadásain vehetett részt.
Már korán reggel zsúfolásig megtelt a MOM Kulturális Központ emeleti körterme, annyian voltak kíváncsiak az év coaching eseményére. A hat szekcióra bontott interaktív és közvetlen hangulatú szakmai esemény élvonalbeli konferenciához méltó tartalommal és struktúrával egyszerre volt innovatív, közvetlen és jó hangulatú. A nemzetközi színvonalat az is mutatja, hogy még Ausztráliából is érkezett érdeklődő. Ez már a coach szakma nagyágyújának a brit Tracy Sinclairnek nyitóelőadásán derült ki, amikor coachokat kért fel arra a közönség soraiból, hogy meséljék el néhány mondatban, miért választották ezt a szakmát és mit jelent számukra coachnak lenni.

Civilek a pályán

Az első szembetűnő érdekesség az volt, hogy rengeteg, a coach szakmától távol álló civil is részt vett az előadásokon, izgalmas fúziót alkotva a szakmabeliekkel. Már kora délelőtt közös festős műhelymunka vette kezdetét, ahol az instrukció az volt: fessük meg a bennünk háborgó gondokat, egy adott problémát, párunk pedig figyelje, hogyan alkotunk és reflektáljon erre.

A workshop lényege az volt, hogy az önkifejezés ezen módszerével az apró részletek mögött rejlő információkat közösen fejtsék fel a résztvevők és ez alapján vizsgálják meg az adott problémát és annak gyökerét. Például a színhasználatot figyelve, vagy a vonalak, formák milyenségét, a színek erejét, hogy erős vagy lágy színeket használt-e a festő, és fontos volt az is, hogy közben az alkotó hogyan reagál a másik reflexióira.

Ezzel párhuzamosan, egy másik teremben egy egészen titokzatos világ mélységeibe láthattak bele az érdeklődők. A lovas coaching titka egy spanyol közmondáson alapszik: "Ha nem uralod lovadat, még nem uralod önmagad." Megtudhattuk, hogy a lovas coaching kiváló módszer arra, hogy az ember saját magához közelebb kerüljön a lóval való kapcsolatán keresztül, hiszen a lovak érzelmi intelligenciája nagyon fejlett és többek közt emiatt igen hatékony, ha bevonják őket a coaching folyamatba. A ló számára például az egyedüllét veszélyhelyzetet jelent, ezért szeret nagyon az emberrel együttműködni.

A suttogók (speciális lovas trénerek) módszereihez hasonlóan a lovas coaching misztikus és varázslatos világa az emberben mélyen gyökerező traumákat képes feloldani, problémákat képes megszüntetni és alkalmas arra, hogy az önismeret magasabb szintjeire emelkedjünk. Lóval ugyanis az ember hihetetlenül gyorsan tanul, és amit így tanul meg, azt nagyon nehezen felejti el. Ugyanez igaz a kutyás coachingra is, a konferencián megtudhattuk, hogy házikedvenceink bizony jó tanárok lehetnek akkor, ha a belső fegyelemről akarunk többet megtudni.

Közös alkotással a belső fejlődésért

A kreatív és elgondolkodtató festő workshop és a magával ragadó lovas lélektani elmélkedés után színes vásznakkal a hónuk alatt vonultak tovább a résztvevők például "a termékeny ürességről" szóló workshopra, ahol egy újabb Kaland - Kísérlet - Kihívás vette kezdetét. Az előadás és műhelymunka azzal az internetet számtalanszor körbejárt lenyűgöző videóval indult, melyben Miyoko Shida pusztán az összeszedett koncentrációjának köszönhetően szálfákból felépít egy monumentális építményt, melyre egy madártollat helyezve szemlélteti az építmény törékenységét és a tökéletes egyensúly matériáját.

A film után azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy pusztán a koncentrációjukra, a belső jelenlétükre figyelve, hangtalanul, színes gyurmákból formálják meg énjüket, hogy milyennek látják magukat coachként vagy magánemberként. Érdekes figurák, alakzatok születtek. Ezután a workshopot vezető coach kis csapatokat formált. A pároknak és a háromfős teameknek az volt a feladatuk, hogy ismeretlenül, egymással nem beszélgetve, némán jussanak konszenzusra abban, hogy gyurmaszobraik miként kapcsolódhatnak egymáshoz.

A csapattársak gyurmafiguráiból, akár önkényesen is el lehetett venni és hozzá is lehetett tenni, de folyamatosan figyelni kellett arra, hogy a másik hogyan reagál ezekre a "beavatkozásokra". A kreatív kísérlet lényege az volt, hogy mindenki a saját bőrén tapasztalja meg, milyen az, amikor mindent kizárva, az ürességben, termékennyé válik a belső én, illetve, hogy milyen emberi reakciók kezdenek el csoportok között működni, ha a verbalitást, a szavakat teljesen kizárjuk.

A Pink Gettó - avagy a nők helyzete vezetőként

A konferencia egyik rendkívül érdekfeszítő pontja az az előadás volt, ahol a napjainkban sokat emlegetett gender téma köré épülve vizsgálták meg azt, hogy mit is jelent ma nőnek lenni az üzleti szektorban. Milyen kihívásokkal, sztereotípiákkal és állandó nehézségekkel kell megküzdenie annak a nőnek, aki a vezetői hivatást választja. Pink Gettónak is nevezik azt a helyzetet, amikor a nők pusztán nemük miatt élnek át hátrányos megkülönböztetést munkahelyi szituációkban. Ebből adódóan szorulnak olyan korlátok közé, amiket azok a sztereotípiák generálnak, amelyek arról szólnak, hogy egy nő nem lehet olyan jó vezető, mint bármelyik férfi társa. A gyermekvállalás is kínos kérdés ezekben a munkahelyi helyzetekben, miközben a szakemberek szerint nem kellene, hogy ez bármilyen szinten problémaként merüljön fel a munkaerőpiacon.

Számos pozitív ellenpélda is van azonban: egyre több a sikeres női vezető, CEO, vagy topmenedzser. Az előadás célja az volt, hogy rávilágítson arra, milyen helyzeteken segíthet a coaching és hogy melyik módszer mire igazán hatékony.

Szó volt még a külföldön élés pszichológiájáról, ahol a résztvevők saját példájukon keresztül vitattak meg valós pszichológiai helyzeteket, coaching kihívásokat, betekintést kaptunk egy svájci gyógyszercég belső coaching munkájába, egy szemléletes élménybeszámolón keresztül és részesei voltunk egy pszichodráma elemekkel tűzdelt problémafeltáró coachingnak is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk