Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 15 éve

Bizonytalan kilátások a magyar pénzügyi szektorban

A pénzügyi szektor még alig érezte meg a válságot, legalábbis pénzügyi és számviteli szakemberekre továbbra is van kereslet - árulta el a HR Portálnak Faragó Zsuzsanna, a Randstad Hungary Kft. HR menedzsere. A bankoknál jelenleg létszámstop van érvényben, kivétel ez alól a magyarországi CitiBank, amely a válság ellenére is bővül bizonyos területeken: szolgáltató központjába Nyugat-Európából kerülnek át pozíciók.

Mint ismert, a válság a magyar pénzintézeteket sem hagyta érintetlenül. December végén több bank is bejelentette, hogy - ha kismértékben is, de - leépítésekbe kezd: az OTP a bankcsoporthoz tartozó két cégénél összesen 59, a Merkantil Bank 50, a Raiffeisen Lízing pedig 120 dolgozót menesztett, nem beszélve a CIB Lízingről és a K&H Lízingről, amelyek az akkori hírek szerint szintén elbocsátásokra kényszerültek. A legnagyobb arányú létszámleépítést azonban a Santander Consumer Finance Zrt. jelentette be. A magyar piacon 1998 óta jelenlévő spanyol, főként gépjármű-finanszírozással, és ehhez kapcsolódó hitelfedezeti biztosítással foglalkozó cég lényegében teljesen megszüntette magyarországi tevékenységét.

Talpra áll-e a pénzügyi szektor?

A gazdasági válság a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégeket sem kerülte el, bár ez természetesen attól is függ, hogy az adott személyzeti tanácsadó cég milyen gazdasági területre vagy szegmensre, illetve milyen HR-szolgáltatásra specializálódott. Egy fizikai munkaerő-kölcsönzésre szakosodott vállalatot például valószínűleg érzékenyebben érint a kialakult gazdasági helyzet, mint egy fejvadász céget. "A Randstad Hungary Kft.-nél az elmúlt hónapok tapasztalata alapján elmondható, hogy pénzügyi és számviteli szakemberekre továbbra is van kereslet" - árulta el a HR Portálnak Faragó Zsuzsanna, a cég HR menedzsere. A számviteli pozíciók terén elsősorban a könyvelők, főkönyvelők, valamint bérszámfejtők tudnak továbbra is viszonylag könnyen munkát találni, illetve váltani. A pénzügy világában azonban összetettebb helyzet mutatkozik: míg például a hitelezéssel kapcsolatos munkalehetőségek leszűkültek, addig más területeken, mint például az elemzéssel vagy a kontrollinggal kapcsolatos pozíciókra továbbra is nagy az igény. Összegzésül elmondható, hogy azok a munkavállalók számíthatnak több munkalehetőségre, akik nemcsak egy bizonyos részfolyamat specialistái, hanem sokkal átfogóbb, szélesebb körű tapasztalattal rendelkeznek - tette hozzá a szakember.

Azt azonban nekik is figyelembe kell venniük, hogy a pénzügyi, számviteli pozíciók esetében a megszokott piaci bérszinthez képest alacsonyabb összeggel kell beérniük, legalábbis a Randstad ezt tapasztalja a megbízói részéről. "Ezelőtt egy kiemelkedő jelölt megnyerése érdekében rugalmasabbak voltak a cégek a bértárgyalások során, most inkább a munkakeresőknek kell alkalmazkodni a lehetőségekhez. Ugyanakkor a jelöltek is egyre nagyobb megértést tanúsítanak a cégek által kínált fizetések elfogadásával, mivel a biztonságra törekszenek" - fogalmazott Faragó Zsuzsanna.

A Randstad HR menedzsere hangsúlyozta, hogy a pénzintézetek többsége még kivár, bővülési tervekről egyelőre nem esik szó, inkább nyitottságot tapasztalnak a piacra kikerült nagyszámú kiváló tudással rendelkező szakember felvétele iránt. "A jelen gazdasági válság további alakulásával kapcsolatban úgy gondoljuk, hogy a közelgő hónapokban is számítani lehet további elbocsátásokra, ebből adódóan a 2009-es év a legtöbb piaci szereplő számára nagy kihívást jelent" - vetítette előre a szakember. Különösen - folytatta -, mivel a kiszámíthatatlan piaci helyzetnek köszönhetően még mindig óvakodnak a cégek az új munkaerő-felvételtől, ezért nagy valószínűséggel ugyanazt a színvonalú és mennyiségű munkát kevesebb dolgozóval fogják majd ellátni. "Ebben az esetben jó megoldásként szolgálhat a munkaerő-kölcsönzés, amely nem az igénybevevő cég bérköltségét terheli, ugyanakkor növelheti ezáltal annak kapacitásait, arról nem is beszélve, hogy az ezzel járó munkaügyi adminisztráció és kockázat nem a cégre, hanem a kölcsönbeadóra fog hárulni" - magyarázta a HR menedzser, aki szerint akár csak néhány hónapos időszakra szóló kölcsönzési szolgáltatás is megoldást nyújthat mind a cég, mind a munkavállaló számára.

Ez csak átmeneti időszak

Ehhez hasonló - bár ismert, de nem feltétlenül alkalmazott - áthidaló megoldásokra mindig igyekszik a Randstad felhívni az ügyfeleik figyelmét, többek közt ezért is bővítette ki szolgáltatásait a tanácsadók kölcsönbeadásával, illetve a speciális HR-tanácsadással. "Meggyőződésünk, hogy minden vállalat sikere elsősorban az ott dolgozó emberekben rejlik, hiszen sok múlik az ő felkészültségükön, tapasztalatukon, vagy akár a cég iránti elkötelezettségükön. A válság beköszöntével sok esetben láttuk, hogy a költségcsökkentést elbocsátásokkal próbálják megvalósítani, azonban ezt nem tartjuk mindig kifizetődőnek, hiszen ez esetben a cég olyan munkatársaktól is megválik, akikbe sokszor éveken át fektetett be" - fogalmazott Faragó Zsuzsanna, hozzátéve: amennyiben elkerülhető a leépítés, inkább keressenek kompromisszumos megoldásokat a munkáltatók, mint például a bércsökkentés, a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a feleslegessé vált munkaerő hasznosabb funkciókba történő átcsoportosítása.

A HR menedzser kiemelte továbbá, hogy ez a válság csak egy átmeneti időszak, amely után egy újabb piaci fellendülés várható. Ebből adódóan a pályakezdő pénzügyes munkavállalók számára azt tanácsolja, tegyenek szert minél szélesebb körű ismeretekre, akár kiegészítő szakirányú képzések vagy tanfolyamok révén is, valamint fejlesszék folyamatosan az idegen nyelvtudásukat. "Minél rugalmasabb, nyitottabb, valamint alkalmazkodóbb a hozzáállása egy pályakezdőnek az újonnan kínálkozó munkalehetőségek iránt (még ha előre nem is az "álomállásnak" tűnik a számára adódó pozíció), annál több esély nyílik majd számára, amikor ismét megindul a munkaerő-felvétel a cégek részéről" - magyarázta Faragó Zsuzsanna.

Válságból kovácsol előnyt a Citibank

Ilyen esély lehet például a magyarországi CitiBank, amely a válság ellenére is bővül bizonyos területeken. "A budapesti Citi Szolgáltató Központunkban a 2009-es évben is növekedést tervezünk, elsősorban Nyugat-Európából kerülnek át hozzánk pozíciók" - tájékoztatott Debreczeni Dóra, a pénzintézet HR vezetője. Arra a kérdésre, hogy a jelentkezők vajon meddig számíthatnak biztos állásra, a szakember megnyugtatott mindenkit, hogy egyhamar nem állnak tovább alacsonyabb bérköltségű országokba, mivel a hazai munkaerőpiac kivételesen képzett szakembereket tudhat magáénak, a Citibank pedig számos olyan állással rendelkezik, amelyekhez speciális tudás szükségeltetik. Ezt bizonyítandó a válság ellenére sem változtattak a fizetéseken, illetve a mozgóbér-alapbér arányokon, sőt rendületlenül folytatják nyári gyakorlati projektjüket, illetve az úgynevezett Management Associate Programjukat. "Mindkét programra fiatalok jelentkezését várjuk, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy szervezett ütemterv keretein belül megismerjék a bank több területét és hosszú távú karriert építsenek cégünknél" - fejtette ki Debreczeni Dóra.

A hosszú táv említése a jelek szerint indokoltnak tűnik, Balássy László, a vállalati bank vezetője elmondása alapján ugyanis a Citibank erős tőke- és likviditáshelyzetben van, nagyon hatékonyan működő szervezet, a foglalkoztatottak száma a forgalomhoz és a nyereséghez képest nagyon jó, és a hitel/betét arány - amely a hazai bankok zöménél jóval 100 százalék feletti - 90 százalék alatti, vagyis a források mennyisége meghaladja a hitelekét. "A Citibank a profitabilitása alapján mindig az első vagy a második volt a hazai piacon, ez a helyzet most sem változott, nem szorulunk helyi kormányzati támogatásra" - nyugtatott meg mindenkit a szakember, hozzátéve: bankmentő csomagra vélhetően a többi hazai pénzintézet sem fog szorulni, a Magyar Nemzeti Bank és a kormány eddigi intézkedései a magyar bankszektort illetően elegendőek a belátható jövőre nézve.

"Változáson inkább az egész globális bankszektornak kell egy tőkeáttétel szűkülés formájában átmennie, ami vagy egy körülbelül 10 ezer milliárd dolláros eszközállomány-csökkenést, vagy egy körülbelül 420 milliárd dolláros tőkebevonást jelent; megítélésem szerint így két-három év alatt rendeződhetnek a folyamatok" - véli Balássy László, aki 2009-ben a fogyasztás visszaesésének drámai mértékével, a fogyasztási szokások gyökeres átalakulásával számol. Éppen ezért azt sem zárná ki, hogy 2009 első hónapjaiban egy újabb pesszimista hullám söpör végig a világon, ám ez az esztendő egyszersmind a kilábalás kezdetének dátuma is lehet, 2010 harmadik negyedévére pedig talán a gazdasági növekedés első jelei is látszanak majd a fejlett világban - tette hozzá a Citibank vállalati bankjának vezetője.

Előremenekül az MKB

Az MKB Bankot a CitiBanknál kicsit jobban megérintette a válság, a munkavállalók érdekében azonban megpróbálnak minden intézkedést a hatékonyságnövelés keretén belül meghozni. "Nem szeretnénk lemondani arról, hogy munkavállalóink számára megfelelő és vonzó karrierutat kínáljunk fel. Az előmeneteli és karrierlehetőségek biztosítását, munkavállalóink folyamatos fejlődését és fejlesztését különösen fontos motivációs tényezőként kezeljük" - közölte lapunkkal Kadala Miklós, a pénzintézet humánpolitikai igazgatója. Ennek érdekében folytatni kívánják karriermenedzselési programjaikat, így például a Talentum programot, amely a tehetségek gondozását, illetve az utánpótlás biztosítását segíti elő, illetve a Szakértői Klub elnevezésű programot, amely a kulcsmunkakörben dolgozó kollégák fejlesztését szolgálja. Ugyanilyen lényegesnek tartják a szakmai képzések továbbvitelét is, a folyamatos és átfogó értékesítés-fejlesztést a lakossági és a vállalati üzletágban egyaránt.

"Kifejezett szándékunk továbbá, hogy a teljesítményértékelési rendszerünket megerősítsük, fejlesszük. A teljesítménymenedzsment célja a motivációs hatás és a teljesítményorientáltság erősítésén keresztül az egyéni teljesítmények növelése és ezáltal a szervezeti eredményesség, az üzleti eredmények javulása" - közölte Kadala Miklós. Ez azonban alapvetően nem fogja érinteni az MKB bér- és az ösztönzési politikáját, azokat ugyanis évek óta kialakult rendszer szerint működtetik. "Alapvető változást egyikben sem tervezünk, legfeljebb a hatékonyság érdekében történő "finomhangolásra" kerülhet sor, a piaci helyzethez történő észszerű, de a munkavállalók érdekeit mindvégig szem előtt tartó gondolkodás keretén belül" - közölte a pénzintézet humánpolitikai igazgatója.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk