kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Cafeteria 2014

A Cafeteria 2014 című konferencián Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes bejelentette: kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait. Szatmáry Kristóf államtitkár a SZÉP-kártya eredményekről számolt be, Dara Péter, a DEVISE ügyvezetője pedig a "Bérek, juttatások, motiváció" címmel elkészített országos felmérés eredményeit ismertette.

images

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány - jelentette be Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az Erzsébet-program célja kezdettől fogva az volt, hogy a szolgáltatókhoz beérkező profit azokhoz jusson el, akiknek a hétköznapi életben talán kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra, nyaralásra.

Az Erzsébet-program alapvető jellemzője a szociális felelősségvállalás, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőségéhez a különböző táborokban, köztük 100 ezer olyan gyermek, akik egyébként talán nem jutottak volna el nyaralni - mondta Navracsics Tibor.

Hozzátette, hogy a jövő évi kiírások már megtekinthetők a Erzsébet-program honlapján, pályázni január 2-től lehet.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a családi adókedvezménnyel korrigált, arányos egykulcsos adórendszer után a második legnagyobb horderejű, adórendszert érintő intézkedés az utóbbi években a cafeteria rendszer átalakítása volt, amely jó az embereknek, a vállalkozásoknak - mert megerősíti a vendéglátást, a turizmust - és jó az államnak is.

Idén október végére már 22 360 munkáltató 886 ezer dolgozója használt SZÉP-kártyát, amelynek köszönhetően a bevezetés óta több mint 100 milliárd forint áramlott a gazdaságba - hangsúlyozta az államtitkár.

Közölte: 2013 első tíz hónapjában 57,1 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le SZÉP-kártyával és csaknem 51 ezer vendéglátóhellyel volt szerződés.

Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy 2013 első kilenc hónapjában a belföldiektől származó szállásdíj-bevételek mintegy negyede a SZÉP-kártyának köszönhető: a kereskedelmi szálláshelyek 51,8 milliárd forint belföldi szállásdíj bevételből 12,9 milliárd forint származott SZÉP-kártya költésből.

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a költések jelentős része vidéki, kis- és közepes vállalkozások által működtetett szálláshelyeken történt, ami jelentős hozzáadott érték.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy vélte, a piaci szereplőkkel közösen sikeresen alakult át a cafeteria rendszer, amely európai minta is lehetne arra, hogyan lehet piaci alapon szociális szempontokat is figyelembe véve egy ilyen rendszert működtetni.

Guller Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: két év után több mint kétmilliónyian használják az Erzsébet-utalványt, amelyet több mint 55 ezer elfogadóhelyen lehet beváltani. 2012-ben körülbelül 86, az idén pedig 120 milliárd forintos forgalom bonyolódott le az utalványokkal - fűzte hozzá.

A miniszteri biztos is kiemelte, hogy 250 ezren vettek részt eddig az Erzsébet-programban, amely azonban nemcsak a számokról szól. 2014-ben "Mosolyra váltottuk" jelszóval indul az Erzsébet-program - hangsúlyozta. A most kiírt 62 pályázat kétszerese az első évben meghirdetettnek; 50 tematikus tábor, 6 általános pályázat is lesz, és újdonságként fürdőjegy pályázat is indul, amely nyugdíjasoknak szól majd - ismertette Guller Zoltán.

A miniszteri biztos úgy vélte, hogy a 2014-ben harmadik évébe lépett Erzsébet-program az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségvállalásának érvényesítésére.

Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója ismertette a "Bérek, juttatások, motiváció" címmel elkészített országos felmérés eredményeit. Elmondta, hogy a DEVISE és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. közös felmérését 1206 cég válaszaiból készítették el, 53 százalékuk magyar vállalkozás.

Az előző évekhez képest pozitív változás, hogy a résztvevő cégek 62,2 százaléka azt mondta, átlagos évet zárnak, valamint, hogy az idén a válaszadók kisebb része - mindössze 0,7 százaléka - nyilatkozta, hogy bércsökkentést tervez 2014-ben. A cégek 29,8 százaléka még nem tudja, emel-e bért 2014-ben, 29,4 százalék nem tervez változást, míg 15,4 százalék azt mondta, egységesen, a teljes szervezetnél lesz béremelés. Lesz béremelés, de munkaköri szintenként eltérő mértékben - így a válaszadók 11,1 százalék nyilatkozott, míg a cégek 9,6 százaléka a teljesítmény arányában emel bért - ismertette Dara Péter.

Kitért arra is, hogy a bérfejlesztéssel kalkulálók átlagosan 5,3 százalékkal emelnek egységesen az egész szervezetben. A béren kívüli juttatást adók 35 százaléka Erzsébet-utalványt ad munkavállalóinak havi 8000 forint értékben, a második legnépszerűbb, az utóbbi évekhez hasonlóan, a SZÉP-kártya.

Kocsmár Kornél, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta: 2013-ban a társaság 120 milliárd forintos forgalmat realizált, szemben a tavalyi 83 milliárd forinttal. Az ügyfélkör több mint 200 ezer új munkavállalóval bővült, így összesen már több mint 2 millióan használják az Erzsébet-utalványt. A vezérigazgató kifejtette: 2013-ban 70 százalékkal, 55 ezerre növelték a beváltóhelyek számát és új, országos láncokat is bevontak.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy 2014-ben a társaság a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatásainak kibővítését tervezi és megjelenik mobil alkalmazásuk is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk