Megjelent: 4 éve

Diákok alkalmazása segíthet a cégeknek kilábalni a válságból a leggyorsabban

Szinte minden cégvezető egyetért abban, hogy a gazdaság idén akkora válságot szenved el a koronavírus-járvány következtében, amelyet 2008 óta nem tapasztaltunk. De hogyan lehet úgy kezelni a munkaerő optimalizálást ilyen vészterhes időkben, hogy az mind a dolgozóknak, mind a vezetőségnek a legjobb legyen? A megoldás: diákmunka.

Ahogy újra kezdenek talpra állni azok a cégek, amelyeknek márciusban súlyos leépítést kellett végrehajtaniuk a kieső bevételek miatt, egyre többen találják magukat abban az ördögi körben, hogy nincs elég munkaerő az újrainduláshoz, hiszen elküldték őket, viszont nem tudják rögtön visszavenni a teljes állású alkalmazottakat, hiszen az újranyitás fokozatosan történik, ráadásul anyagilag is megterhelő.

Éppen ezért remek áthidaló megoldás lehet diákok alkalmazása iskolaszövetkezeten keresztül. Egy cég számára az alábbi előnyök származhatnak abból, ha tanulót foglalkoztat az újranyitás kezdetén:

● A diákok fix idejű szerződés helyett órabéres rendszerben dolgoznak, ami sokkal rugalmasabb mind a tanulók, mind a munkaadó számára, hiszen ha például csak 20 órányi elvégzendő feladat van egy ember számára az első hónapban, akkor elég csak arra a 20 órára kérnie egy diákot az iskolaszövetkezettől, nem kell felvennie valakit fél- vagy teljes állásban.
● Az iskolaszövetkezet biztosítja a cégeknek, hogy csak a ledolgozott munkaórák után kelljen fizetniük, erről egy összegben elszámolható számlát küldenek.
● A diákok könnyen tudnak alkalmazkodni, ugyanis a munkáltatójuk az iskolaszövetkezet, így ha több munkaórát szeretnének dolgozni, mint amennyit egy cég ajánl nekik, akkor az iskolaszövetkezet tud nekik ajánlani további munkákat, de a céget a diákok ezen igénye nem terheli.
● Amíg egy főállású munkavállaló után a munkáltatónak közel rengeteg béren felüli költséget kell fizetnie az állam felé, a diákok foglalkoztatása sokkal kedvezőbb. 100 ezer forintra vetítve: egy alkalmazott után további 79 ezer forintot kell még befizetni, viszont az adó- és járulékkedvezmények miatt egy diák nettó bérén felül csupán 38 ezer forintot.



Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketing vezetője szerint a diákok foglalkoztatása a lehető legjobb megoldás jelenleg, ugyanakkor hangsúlyozta: ezzel egyáltalán nem azt akarják sugallni, hogy a cégek tanulókkal helyettesítsék a főállású dolgozókat olyan időkben, amikor egyébként is több százezren maradtak munka nélkül. A lényeg itt az átmeneti helyzeten és az alkalmi munkavállalói lehetőségen van. Ez csak egy áthidaló megoldás lehet úgy, hogy a cégek költséghatékonyabban végezzék az újranyitást, mert ha ez sikerül, akkor nagyobb eséllyel érik el azt a pénzügyi stabilitást, hogy már pár hónapon belül vissza vehessék minél több korábbi alkalmazottaikat. Másody szerint ezzel valójában mindenki jól jár: a cég költségeket optimalizál, a cégek volt alkalmazottai nagyobb eséllyel térhetnek vissza hamar régi állásukhoz, és a diákok is újra tudnak dolgozni, ugyanis tavasszal, a járvány kezdetén az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok is nagy számban elvesztették munkájukat.

Fontos, hogy a cégek úgy tudják újra alkalmazni a válság kezdetén elbocsájtott főállású munkavállalóikat, és hogy a foglalkoztatásuk hosszú távon megoldott legyen. Éppen ezért újra meg kell teremteniük az ehhez szükséges pénzügyi stabilitás, és ehhez a diák munkavállalók hatalmas segítséget tudnak nyújtani” - mondta el Másody Szabolcs, a MŰISZ marketing vezetője.

A MŰISZ Iskolaszövetkezet 1996 óta foglalkozik diákmunka-közvetítéssel, havonta több mint 2000 diák vállal munkát rajtuk keresztül a legváltozatosabb területeken, a könnyű fizikai munkáktól kezdve az adminisztrációs, informatikai, gazdasági vagy akár a speciálisabb ismereteket igénylő mérnöki és műszaki pozíciókban is.

Több mint negyvenezer fős taglétszámának köszönhetően nemcsak állandó, gyakornoki pozíciókra, hanem helyettesítésekre, időszakos feladatokra is tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező diákot közvetíteni, akár 24 órán belül.

A diákmunkáról további részletek, bővebb információ és elérhetőségek itt találhatóak: https://muisz.hu/cegeknek/.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk