kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Diplomások munkaerő-piaci helyzete a mai Magyarországon

A diplomások munkaerőpiacának feltérképezésére a kérdőíves módszert választottam. Célom az volt, hogy megvizsgáljam, vajon tényleg beszélhetünk-e esetükben a kedvezőbb munkaerő-piaci elhelyezkedésről, a birtokukban lévő diplomák értékességéről – ezzel hipotézisem beigazolódásáról, vagy éppen cáfolatáról -, ezért személyes kérdéseket, az egyetemi/főiskolai tanulmányokra vonatkozó kérdéseket, valamint a munkahellyel/álláskereséssel kapcsolatos kérdéseket tettem fel, írja Tóth Dóra az SZTE Jogtudományi Karának hallgatója. A kérdőív nem tekinthető reprezentatívnak.

images

A személyes kérdések megfogalmazásával a kérdőív általános jellemzése volt a célom. A kitöltők nemek szerinti arányát tekintve a válaszadók több mint kétharmada volt nő (78,4 százalék), míg csupán egyharmada férfi (21,6 százalék). A legtöbb válaszadó Pest (36,3 százalék), illetve Csongrád megyében (26,6 százalék) él. Ezen kívül Békés, Veszprém és Zala megye kivételével minden megyéből érkezett legalább egy kitöltés.
A legmagasabb iskolai végzettséget alapul véve jórészt alapszakos diplomával rendelkező egyének töltötték ki a kérdőívet, a válaszadók egyharmada tanult tovább a BA diploma megszerzését követően és szerzett mesterszakos diplomát (38 százalék), míg egy fő doktori fokozattal is rendelkezik.

A válaszadók 42 százaléka a közszférában, míg 58 százaléka a versenyszférában tudott elhelyezkedni, vagyis megközelítőleg egyezik a diplomával történő elhelyezkedési esély a két nemzetgazdasági csoporton belül.

A személyes kérdések tekintetében rákérdeztem a havi bruttó átlagkereset mértékére is, természetesen intervallumokat megadva (1. ábra). A bruttó bérek alakulását vizsgálva a következőket állapíthatjuk meg: a válaszadók 28 százalékának bruttó munkabére a jelenlegi kötelező legkisebb bérminimum és 180. 000 Ft között mozog, 18 százaléknál viszont 300. 000 Ft feletti a havi bruttó jövedelem mértéke. Ami talán ennél meglepőbb, hogy a kitöltők 14 százaléka 105. 000 Ft alatti összeget jelölt meg.

A főiskolai/egyetemi tanulmányokra vonatkozó kérdések összeállításánál többek között arra voltam kíváncsi, hogy melyik évben, és milyen végzettséggel szerezték meg diplomájukat a kitöltők, valamint, hogy továbbtanultak-e ezt követően, és ha igen, mi volt ennek az oka. A válaszadók 82 százaléka 2000 és 2014 között szerezte meg a diplomáját, míg 2000 előtt mindössze 18 százalékuk. A legkorábbi évszám a diploma megszerzésének dátuma szempontjából 1980 volt.

A válaszadók 37 százaléka a közgazdaság területén szerezte meg diplomáját. Ugyancsak kiemelkedően magas volt a bölcsész diplomával rendelkezők aránya, valamint 16 százalékuk egyéb végzettséget jelölt meg válaszként.  

Ha az elmúlt néhány évek tendenciáit vesszük alapul, láthatjuk, hogy a felvételi eljárás során e két terület a legnépszerűbbek közé tartozik a leendő egyetemistások/főiskolások körében, ezek közül is leginkább a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, illetve a kereskedelem és marketing szak.

Kíváncsi voltam arra is, hogy a kérdőívet kitöltők közül ki az, aki tovább tanult az első diploma megszerzését követően, valamint arra, hogy milyen indíttatásból történt a tanulmányok folytatása (2. ábra). A válaszadók 67,7 százaléka felelt igennel a továbbtanulásra vonatkozó kérdésre.
Az utóbbi években számos tanulmány készült arra vonatkozóan, hogy mit várnak el a munkáltatók egy diplomás jelentkezőtől. A kutatások eredménye arra enged következtetni, hogy a munkáltatók számára nem a „papír” számít, sokkal inkább a jelentkező gyakorlati tudása, rátermettsége, motivációja. Ezt az eredményt a kapott válaszok is alátámasztják, hiszen a kitöltők több mint fele személyes indíttatásból választotta a tanulmányok folytatását, míg csupán 12 százalékuk nyilatkozta okként a munkáltatói elvárást. 70 százalék azok közül, akik a tanulmányok folytatása mellett döntöttek, meglévő szakmájukat képezték tovább, míg 30 százalékuk teljesen új szakmát választott.

A kutatás központi témáját képezte a nyelvtudás problémája, ugyanis a munkaadók ezt tartják az egyik leggyengébb pontnak a diplomások alkalmazását illetően. A kérdőívben feltételeztem, hogy aki diplomával rendelkezik, legalább egy idegen nyelvet beszél. A válaszolók 46 százaléka kettő vagy annál több idegen nyelvet beszél, a fennmaradó 54 százalék pedig legalább egy idegen nyelv ismeretével rendelkezik. Az idegen nyelvet beszélők közül 48 százalék nyilatkozta azt, hogy nyelvtudásának a munkahelyen is hasznát veszi, rendszeresen használja ezen kompetenciáját, míg 52 százalékuk mondta azt, hogy nincs szükségük idegen nyelvtudásukra jelenlegi munkájuk során.

Ebből az a következtetés szűrhető le, hogy a munkáltatók mindenképpen elvárják a nyelvismeret meglétét, még akkor is, ha egyébként az adott munkakör nem kívánná azt meg.

A kérdőív harmadik részében a munkahelyre vonatkozó kérdéseket tettem fel. Mivel szakdolgozatom témáját is leginkább ez a kör érinti, itt tudom legnagyobb eséllyel alátámasztani vagy megcáfolni hipotéziseimet.
A válaszadók 70 százaléka kettő vagy annál több munkahelyen volt már munkaviszonyban.

Első feltevésként azt fogalmaztam meg, hogy diplomával könnyebb és gyorsabb elhelyezkedni, mint egy alacsonyabb szintű végzettséggel. A kitöltők közel 80 százaléka munkaviszonyban állt a kitöltés idején. A fennmaradó 17 százalék közfoglalkoztatott vagy álláskeresőként volt regisztrálva, 3 százalék pedig nem állt munkaviszonyban, és álláskeresőként sem regisztráltatta magát. 

Az adatok alapján valóban beszélhetünk a diplomával rendelkezők kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetéről. A válaszadók 65 százaléka a diploma megszerzését követő három hónapon belül el tudott helyezkedni valamilyen munkakörben. Ahol hat hónapon belül sem sikerült ez, ott 5 százalékuk a túlképzettséget, 3 százalékuk az alulképzettséget jelölte meg okként, a legtöbbjüknek (27 százalék) viszont a jelentkezést követően vissza sem jeleztek a munkáltatók.



Feltevésként fogalmaztam meg továbbá, hogy a diplomások előnyösebb elhelyezkedési lehetősége java részt annak következménye, hogy a diplomások kiszorítják az alacsonyabb végzettséggel rendelkezőket, ugyanis olyan munkakörökben helyezkednek el, amely egyébként meg sem kívánja a diploma meglétét. A kérdőívet kitöltők közül 53 százalék nyilatkozta azt, hogy munkakörének nem előfeltétele a diploma megléte, vagyis az úgynevezett kiszorító hatásról valóban beszélhetünk.

Kíváncsi voltam arra is, hogy a diplomás munkavállalók munkába állása miképpen zajlott, hogy sikerült a jelenlegi munkakörükben elhelyezkedni. Az interperszonális kapcsolatokon keresztül történő munkaviszony létesítése a diplomások esetében is ugyanúgy érvényesül, mint általánosságban véve a munkát keresőknél. A kitöltők 31 százaléka találta meg így jelenlegi állását, míg csupán 3 százalékuk a munkaügyi központok segítségével.

Összegzésképpen elmondható, hogy a szakirodalom segítségével összegyűjtött jelenségek a gyakorlatban is érvényesülnek. A kiszorító hatás egyértelmű jelei látszódnak, hiszen a legtöbb munkáltató két jelentkező közül értelemszerűen a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőt fogja alkalmazni, mivel tőle magasabb színvonalon végzett munkára számít.
Az így betöltött munkakör pedig előbb-utóbb mindenkitől felsőfokú végzettséget fog elvárni, még annak ellenére is, hogy egyébként a megszerzett tudás csak egy része érvényesül a munkavégzés során.
A túlképzés/alulképzés kérdése mindig vita tárgyát képezi. Vannak, akik szerint felesleges ennyi diplomás, hiszen a piac telítődött, nincs szükség ennyi felsőfokú végzettségűre, vannak viszont, akik úgy vélik, hogy ez csak a munkáltatóknak jó indok arra, hogy ne alkalmazzák a jelentkezőt. A kérdőíves kutatás során válaszolók az utóbbi véleményen vannak. A téma szakértőinek véleménye igencsak megoszlik e kérdés kapcsán, legtöbbjük álláspontja azonban egyezik a kérdőívben válaszolókéval.


Tóth Dóra
SZTE Állam- és Jogtudományi Kar

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk