Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Dubaiban senki nem arról beszél, hogy mivel elégedetlen

Az élet gyors és modern, a dolgozók motiváltak és elégedettek, ez egyaránt igaz a vezetőkre és a metró lépcsőit végigtörlő takarítókra is. „Kétszáz különböző nemzetiségű ember él ebben a városban, meg kell tanulni ezt elfogadni és együtt élni velük. A komolyabb vállalatok a világ minden tájáról veszik fel a legjobb szakembereket, akiktől rengeteget lehet tanulni. Ha az emberben van valamennyi vállalkozó szellem, akkor ez a hely egy folyamatos inspirációt jelent” - nyilatkozta a HR Portálnak Agárdi Péter, aki az Emirates légitársaság globális online affiliate marketing aktivitásáért felel tavaly szeptember óta. A szakember az állásajánlat elfogadása előtt mérlegelte a megélhetési költségeket, a lakhatást, az egészségügyi ellátást, helyi utazást és az oktatási lehetőségeket is, de azt is figyelembe vette, milyen gyakran utazhat haza. Vele beszélgettünk.

Kérem, meséljen egy kicsit az Emirates előtti karrierjéről. Milyen országokban, pozíciókban dolgozott?

Mivel informatikus végzettségem van, internetes projektekben először fejlesztőként, később tervezőként, projektvezetőként vettem részt. Majd üzletfejlesztés vonalon folytattam a HG Media csoportban. 2010-ben kísérleti jelleggel indítottunk néhány olyan kampányt, ami az online marketing egy speciális ágát, az affiliate marketinget alkalmazta. Miután ezek kicsiben működtek, elindítottuk Magyarországon a TradeTrackert, az első külföldi affiliate hálózatot, ami az ilyen jellegű kampányok szereplőit kötötte össze és biztosította a szükséges technikai hátteret. Öt évig irányítottam a magyar leányvállalatot ügyvezetőként, miközben a hollandiai központból tanulhattam meg a teljes technikai és üzleti hátteret.

Mikor fogalmazódott meg Önben a nemzetközi karrier iránti vágy?

Agárdi Péter szerint odakint senki sem kesereg a sorsán
Még régen, és több példát láttam a közvetlen környezetemből is, hogy aki meglépte, azóta is jól érzi magát külföldön. Az volt alapvető feltételem, hogy ha külföldre megyek, akkor minimum hasonló, vagy magasabb pozícióban tudjam folytatni a munkámat. Ehhez igyekeztem megszerezni a megfelelő tapasztalatot és szaktudást a korábbi pozícióimban.

Feladatait Dubaiban, az Emirates központjában látja el. Most is csak két napra jött haza. Milyen az élet és a munka világa az Egyesült Arab Emírségekben?

Mindegy, hogy egy magas beosztású vezetőkről beszélünk vagy a takarítószemélyzetről, akik egyesével törlik végig a metró a lépcsőit: senki sem kesereg, és nem arról beszél, hogy milyen elégedetlen. Mindenki örül a lehetőségnek, hogy itt dolgozhat és mindenkinek előrelépést jelent, hogy itt van. Ez sok mindent elmond a közhangulatról. A komolyabb vállalatok a világ minden tájáról veszik fel a legjobb szakembereket, akiktől rengeteget lehet tanulni. Emiatt aztán eleve motiválóbb a munkakörnyezet. Az élet gyors és modern. Felhőkarcolók épülnek hónapok leforgása alatt, egymás után jelentik be a világrekordokat döntő projekteket, az autók 2x4 sávon hömpölyögnek és a város 24 órában él. Ha az emberben van valamennyi vállalkozó szellem, akkor ez a hely egy folyamatos inspirációt jelent.

Mi az, amin meglepődött, amikor elkezdett itt dolgozni?

Az Emiratesnél az elképesztő méreteken, az óramű pontossággal működő folyamatokon lepődtem meg a legjobban. Mindennek és mindenkinek megvan a pontos helye. Már kezdés előtt meghívtak egy két napos felmérésre, ekkor voltam először a központban. Hatalmas, kilencemeletes épület központi aulával, több ezer emberrel, saját metrómegállóval, bankokkal, éttermekkel, kávézókkal, saját ajándékbolttal és orvosi rendelővel, fitness központtal. Az interjú, az azt követő beléptetési folyamatok pontosak és gyorsak voltak, ez azóta is jellemző mindenre, amit csinálunk. Ugyanakkor azt furcsálltam, mennyi időt elvisz a céges "politika". Ha bármit szeretnénk csinálni, azt előbb többször is előadjuk a megfelelő embereknek, és ügyelünk rá, hogy senki érdekeit ne sértsük, holott egy cél felé dolgozunk. Ez – feltételezem - minden ekkora méretű szervezetnél jelen van.

Miket mérlegelt, mielőtt elvállalta a jelenlegi állását?

Sok mindent. Dubai előkelő helyen szerepel a világ legdrágább városai közt, így alapos felmérést kellett végezni a kiadásokról. Megkérdeztem az ott élő ismerősöket, LinkedInen kerestem Emiratesnél dolgozó magyarokat, csináltam hétköznapi próbavásárlást webáruházakban és hosszan beszéltem a főnökömmel is az állásajánlatot követően. Mérlegelni kell a lakhatást, az egészségügyi ellátást, helyi utazást és az oktatási lehetőségeket is. Majdnem mindegyik más rendszerben működik, mint Magyarországon és erre oda kell figyelni. Megfontolandó a hazautazási lehetőségek is, hiszen ez elszakadást jelent a baráti körtől és a családtól is. Végül pedig számba kell venni a szakmai fejlődés lehetőségét, bár ez az egy nem volt kérdéses.

Nem lehet könnyű beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, új feladatkörbe és nem is mindig sikerül maradéktalanul. Önnek hogyan sikerült? Mi szükséges hozzá?

Elengedhetetlen a türelem és nyitottság más kultúrák felé. Kétszáz különböző nemzetiségű ember él ebben a városban, meg kell tanulni ezt elfogadni és együtt élni velük. Pár hét után már kezd tudatosulni, hogy ez nem egy nyaralás. Ilyenkor nagyon hasznos lehet pár tapasztaltabb magyar ismerős is, aki átlendít ezen az időszakon.

Jól érzi magát Dubaiban? Van azért honvágya?

Igen, jól. Eltelt pár hónap és mostanra már sikerült úgy berendezkednem, hogy az otthon élő családtagokon, barátokon, meg persze az ételen kívül semmi nem hiányzik. Az előbbit gyakori utazással, az utóbbit nagy bőröndökkel igyekszem kezelni.

Új pozíciójában Ön felel a légitársaság globális online affiliate marketing aktivitásáért. Mit takar ez a munkakör?

Az affiliate marketingben úgy hirdetnek minket weboldalak, hogy kizárólag jutalékot fizetünk a hozzájuk köthető foglalások után. A munkám az erre irányuló stratégia kidolgozása és végrehajtása a kapcsolódó szolgáltatókkal és ügynökségekkel az Emirates összes célpiacán, az összhang megtartása a többi csatorna vezetőivel és a taktikai marketing kampányok támogatása.

Mit szeret a legjobban munkájában?

Szeretem a nemzetközi környezetet és hogy a tevékenységem nem korlátozódik egy piacra. Hozzáférésem van a digitális csúcstechnológiát képviselő eszközökhöz, legyen az big data, A/B teszt vagy e-mail marketing terület. A legnagyobb online weboldalakkal és partnerekkel dolgozhatok együtt az utazási szektorból. Magyarországon "beszivárgó információ" alapján találgattuk, hogy melyek lesznek a trendek, de így is éveket vártunk, mire elterjedtek az új megoldások a piacon. A legjobban az tetszik, hogy itt hirtelen az online marketing világ középpontjában találtam magam.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, mennyi ideig kíván ebben az országban, pozícióban maradni?

Remélem minden körülmény adott lesz, hogy legalább 3 évet el tudjak itt tölteni és véghezvigyem azt a stratégiát, amit kidolgoztam. A célom az, hogy a korábban és itt megszerzett tudásommal naprakész legyek a technológiákban és minden csatornára kiterjedő online marketing és e-kereskedelmi munkát tudjak végezni. Szívesen kipróbálnám Londont és néhány amerikai várost is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk

Több száz IT szakembert keres dubaji központjába az Emirates

Az Emirates több mint 200 tapasztalt IT szakembert hív a közel-keleti metropoliszba dolgozni, köztük Magyarországról is. Teljes cikk