Gyimóthy Éva Szerző: Gyimóthy Éva Megjelent: 6 hónapja

Dubaiban senki nem arról beszél, hogy mivel elégedetlen

Az élet gyors és modern, a dolgozók motiváltak és elégedettek, ez egyaránt igaz a vezetőkre és a metró lépcsőit végigtörlő takarítókra is. „Kétszáz különböző nemzetiségű ember él ebben a városban, meg kell tanulni ezt elfogadni és együtt élni velük. A komolyabb vállalatok a világ minden tájáról veszik fel a legjobb szakembereket, akiktől rengeteget lehet tanulni. Ha az emberben van valamennyi vállalkozó szellem, akkor ez a hely egy folyamatos inspirációt jelent” - nyilatkozta a HR Portálnak Agárdi Péter, aki az Emirates légitársaság globális online affiliate marketing aktivitásáért felel tavaly szeptember óta. A szakember az állásajánlat elfogadása előtt mérlegelte a megélhetési költségeket, a lakhatást, az egészségügyi ellátást, helyi utazást és az oktatási lehetőségeket is, de azt is figyelembe vette, milyen gyakran utazhat haza. Vele beszélgettünk.

Kérem, meséljen egy kicsit az Emirates előtti karrierjéről. Milyen országokban, pozíciókban dolgozott?

Mivel informatikus végzettségem van, internetes projektekben először fejlesztőként, később tervezőként, projektvezetőként vettem részt. Majd üzletfejlesztés vonalon folytattam a HG Media csoportban. 2010-ben kísérleti jelleggel indítottunk néhány olyan kampányt, ami az online marketing egy speciális ágát, az affiliate marketinget alkalmazta. Miután ezek kicsiben működtek, elindítottuk Magyarországon a TradeTrackert, az első külföldi affiliate hálózatot, ami az ilyen jellegű kampányok szereplőit kötötte össze és biztosította a szükséges technikai hátteret. Öt évig irányítottam a magyar leányvállalatot ügyvezetőként, miközben a hollandiai központból tanulhattam meg a teljes technikai és üzleti hátteret.

Mikor fogalmazódott meg Önben a nemzetközi karrier iránti vágy?

Agárdi Péter szerint odakint senki sem kesereg a sorsán
Még régen, és több példát láttam a közvetlen környezetemből is, hogy aki meglépte, azóta is jól érzi magát külföldön. Az volt alapvető feltételem, hogy ha külföldre megyek, akkor minimum hasonló, vagy magasabb pozícióban tudjam folytatni a munkámat. Ehhez igyekeztem megszerezni a megfelelő tapasztalatot és szaktudást a korábbi pozícióimban.

Feladatait Dubaiban, az Emirates központjában látja el. Most is csak két napra jött haza. Milyen az élet és a munka világa az Egyesült Arab Emírségekben?

Mindegy, hogy egy magas beosztású vezetőkről beszélünk vagy a takarítószemélyzetről, akik egyesével törlik végig a metró a lépcsőit: senki sem kesereg, és nem arról beszél, hogy milyen elégedetlen. Mindenki örül a lehetőségnek, hogy itt dolgozhat és mindenkinek előrelépést jelent, hogy itt van. Ez sok mindent elmond a közhangulatról. A komolyabb vállalatok a világ minden tájáról veszik fel a legjobb szakembereket, akiktől rengeteget lehet tanulni. Emiatt aztán eleve motiválóbb a munkakörnyezet. Az élet gyors és modern. Felhőkarcolók épülnek hónapok leforgása alatt, egymás után jelentik be a világrekordokat döntő projekteket, az autók 2x4 sávon hömpölyögnek és a város 24 órában él. Ha az emberben van valamennyi vállalkozó szellem, akkor ez a hely egy folyamatos inspirációt jelent.

Mi az, amin meglepődött, amikor elkezdett itt dolgozni?

Az Emiratesnél az elképesztő méreteken, az óramű pontossággal működő folyamatokon lepődtem meg a legjobban. Mindennek és mindenkinek megvan a pontos helye. Már kezdés előtt meghívtak egy két napos felmérésre, ekkor voltam először a központban. Hatalmas, kilencemeletes épület központi aulával, több ezer emberrel, saját metrómegállóval, bankokkal, éttermekkel, kávézókkal, saját ajándékbolttal és orvosi rendelővel, fitness központtal. Az interjú, az azt követő beléptetési folyamatok pontosak és gyorsak voltak, ez azóta is jellemző mindenre, amit csinálunk. Ugyanakkor azt furcsálltam, mennyi időt elvisz a céges "politika". Ha bármit szeretnénk csinálni, azt előbb többször is előadjuk a megfelelő embereknek, és ügyelünk rá, hogy senki érdekeit ne sértsük, holott egy cél felé dolgozunk. Ez – feltételezem - minden ekkora méretű szervezetnél jelen van.

Miket mérlegelt, mielőtt elvállalta a jelenlegi állását?

Sok mindent. Dubai előkelő helyen szerepel a világ legdrágább városai közt, így alapos felmérést kellett végezni a kiadásokról. Megkérdeztem az ott élő ismerősöket, LinkedInen kerestem Emiratesnél dolgozó magyarokat, csináltam hétköznapi próbavásárlást webáruházakban és hosszan beszéltem a főnökömmel is az állásajánlatot követően. Mérlegelni kell a lakhatást, az egészségügyi ellátást, helyi utazást és az oktatási lehetőségeket is. Majdnem mindegyik más rendszerben működik, mint Magyarországon és erre oda kell figyelni. Megfontolandó a hazautazási lehetőségek is, hiszen ez elszakadást jelent a baráti körtől és a családtól is. Végül pedig számba kell venni a szakmai fejlődés lehetőségét, bár ez az egy nem volt kérdéses.

Nem lehet könnyű beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, új feladatkörbe és nem is mindig sikerül maradéktalanul. Önnek hogyan sikerült? Mi szükséges hozzá?

Elengedhetetlen a türelem és nyitottság más kultúrák felé. Kétszáz különböző nemzetiségű ember él ebben a városban, meg kell tanulni ezt elfogadni és együtt élni velük. Pár hét után már kezd tudatosulni, hogy ez nem egy nyaralás. Ilyenkor nagyon hasznos lehet pár tapasztaltabb magyar ismerős is, aki átlendít ezen az időszakon.

Jól érzi magát Dubaiban? Van azért honvágya?

Igen, jól. Eltelt pár hónap és mostanra már sikerült úgy berendezkednem, hogy az otthon élő családtagokon, barátokon, meg persze az ételen kívül semmi nem hiányzik. Az előbbit gyakori utazással, az utóbbit nagy bőröndökkel igyekszem kezelni.

Új pozíciójában Ön felel a légitársaság globális online affiliate marketing aktivitásáért. Mit takar ez a munkakör?

Az affiliate marketingben úgy hirdetnek minket weboldalak, hogy kizárólag jutalékot fizetünk a hozzájuk köthető foglalások után. A munkám az erre irányuló stratégia kidolgozása és végrehajtása a kapcsolódó szolgáltatókkal és ügynökségekkel az Emirates összes célpiacán, az összhang megtartása a többi csatorna vezetőivel és a taktikai marketing kampányok támogatása.

Mit szeret a legjobban munkájában?

Szeretem a nemzetközi környezetet és hogy a tevékenységem nem korlátozódik egy piacra. Hozzáférésem van a digitális csúcstechnológiát képviselő eszközökhöz, legyen az big data, A/B teszt vagy e-mail marketing terület. A legnagyobb online weboldalakkal és partnerekkel dolgozhatok együtt az utazási szektorból. Magyarországon "beszivárgó információ" alapján találgattuk, hogy melyek lesznek a trendek, de így is éveket vártunk, mire elterjedtek az új megoldások a piacon. A legjobban az tetszik, hogy itt hirtelen az online marketing világ középpontjában találtam magam.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, mennyi ideig kíván ebben az országban, pozícióban maradni?

Remélem minden körülmény adott lesz, hogy legalább 3 évet el tudjak itt tölteni és véghezvigyem azt a stratégiát, amit kidolgoztam. A célom az, hogy a korábban és itt megszerzett tudásommal naprakész legyek a technológiákban és minden csatornára kiterjedő online marketing és e-kereskedelmi munkát tudjak végezni. Szívesen kipróbálnám Londont és néhány amerikai várost is.
Follow hrportal_hu on Twitter

Magasan képzett munkavállalók térhetnek haza a Brexit miatt?

A brit gazdaságra nézve súlyos következményei lesznek Nagy-Britannia kilépésének az Unióból. Lehet, hogy kisebb lesz a munkaerőigény is, így lehetnek uniós munkavállalók, akik majd máshova távoznak vagy hazatérnek, mondta az Inforádió Aréna című műsorában Palócz Éva a Kopint-Tárki vezérigazgatója.tovább..

További cikkek
1000 embernek munkalehetőség Tatabányán

Negyedik gyárcsarnokát avatta fel az egészségügyi termékeket előállító, dániai központú Coloplast vállalat csütörtökön Tatabányán, a 6... Teljes cikk

Tesztelik januártól az alapjövedelmet Finnországban

A feltétel nélkül folyósított 170 ezer forintnak megfelelő alapjövedelmet először egy tesztcsoporton próbálnák ki Finnországban. Finnország lenne... Teljes cikk

Stresszkezelés és aktív hallgatás a minisztériumi képzéseken sok pénzért

Reprezentációs költségekre 2,6 milliárd forintot költött el a kormányzat, amelyen belül különböző képzési tételek is szerepeltek, derül ki a hvg.hu cikkéből. Teljes cikk

Török munkavállalók hagynák el Ausztriát

Ellenséges közhangulatra hivatkozva török munkások tucatjai készek családjaikkal együtt elhagyni Ausztriát egy török munkavállalói szervezet... Teljes cikk

Újra kezdődhet a munka a Volkswagennél

Egyezségre jutott a Volkswagen és két beszállítója, így újra elindulhat a gyártás azokban az üzemekben, ahol kényszerszabadságra küldték a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Magyarokat is házzal és munkával vár egy új-zélandi település

Az új-zélandi Kitangatában túl sok a munkahely, rengeteg megfizethető lakással rendelkeznek, viszont nincs elég ember. A polgár­mes­ter...