kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 12 éve

Egyetemi állásbörzék: sok ötlet, kevesebb üres pozíció

A hosszúra nyúló válság a frissen végzetteket hátrányosan érinti. Az egyetemi állásbörzék a megnehezedett állástalálási esélyekről, a gyakorlatosok és a végzősök közti versenyről számoltak be. Egyre inkább a személyes kapcsolatépítés színterei lesznek a börzék, mivel ma már szinte lehetetlen egy-egy jó nevű vállalathoz az utcáról besétálni. Még a katalógusban szereplő HR-est sem tudja közvetlenül a frissen diplomázó elérni, viszont ezen a fórumon bátran megszólíthatja.

A fiatal mérnökök, informatikusok szinte "lábon kelnek el". Még végezniük sem kell, máris kapnak külföldi-belföldi munkalehetőséget. A közgazdászok egy csoportja szintén 2-3 hónap alatt talál állást - bár nem mindegy, hol és milyen körülmények közt startolnak a fiatalok. Nekik is szembe kell nézniük azonban azzal a tendenciával, hogy egyre nehezebb megtalálni a megfelelő munkahelyet. Számukra tud segítséget nyújtani az egyetemi állásbörze, ahol "házhoz jönnek" a vállalatok.

Ugyanakkor a cégeknek is jó alkalom ez a rendezvénysorozat arra, hogy homogén, magasan kvalifikált, "előválogatott" lehetséges munkavállalói populációval találkozhassanak, és személyesen ismerhessék meg az utánpótlást. Körbejártuk a hazai, legnagyobb vidéki és budapesti egyetemi állásbörzéket, hogy megismerjük az idei, tavaszi börzesorozat újdonságait, és régi - de már jól bevált - programjait.

Bár van olyan egyetem, ahol akár a teljes diák-társadalom, vagy bizonyos karok diákjai szinte a végzés pillanatában már elhelyezkedtek, mégis szükség van az álláskeresési praktikák megismerésére. A kiállító cégeknek pedig a "jól előszűrt" potenciális utánpótlás-tömegre van szüksége, akikből - ha ügyes a standon dolgozó HR-es - még egy friss adatbázist is fölépíthet.


Új ötletek és visszajáró kiállítók a Corvinuson



Rutinos kiállítókkal működik együtt a 15 éve minden évben tavaszi és őszi egyetemi börzét rendező Corvinus Karrier Iroda. "Az elmúlt két-három évben az is tendenciaként jelent meg - és egyben növelte a színvonalát a rendezvénynek-, hogy a kiállítók olyan standokkal jelennek meg, ahol a HR vezető mindig kint van" - határozta meg a HR Portal számára Andrási Monika, az iroda igazgatója az esemény egyik jellegzetességét.

A jelentős költségek mellett presztízs-értéke is van annak, hogy egy-egy nagy kiállító kivel is képviselteti magát. Nem engedhetik és nem is engedik meg maguknak a Corvinus börzéjén részt vevő cégek, hogy hostessek osztogassanak csak szórólapokat. Andrási Monika - pont a minőségi szint emelése miatt- el is várja a kiállítóktól, hogy ne olyan választ adjanak a hallgatói érdeklődésre, amely semmitmondó. "Az, hogy nézze meg a hallgató a weblapon, milyen aktuális kereséseink vannak - ma már egy vállalattól sem elfogadható" - véli az igazgató.

Ugyanakkor a hallgatóknak is maximálisan föl kell készülniük erre a találkozóra, és tudatosítaniuk kell magukban, hogy ez egy keresleti piac, ahol a középpontban az adott vállalatok pozíciói állnak, és ehhez képest kell nekik megkeresni azt az erősséget saját magukban, amivel meggyőzhetik a vállalatok toborzási szakembereit arról, hogy éppen rájuk van szükség. Andrási Monika - pont a helyzet nehézsége miatt - nagyon együttérez a hallgatókkal, hiszen ma a munkaerőpiacon pályakezdőként nagyon problémás megjelenni.

Az állásokért folyatatott küzdelemben a pályakezdőnek nemcsak a gyakorlatos utolsó évessel kell felvenni a versenyt - aki ugyanezt a munkát szinte ingyen is elvégzi- , hanem a két-három éve végzett, még szintén pályakezdőnek minősülő frissdiplomással is.

Az állásbörze a Corvinuson is elsősorban munkahelyekről, és azon belül is a frissdiplomások állásairól szól - bár az ajánlatok negyede gyakornoki helyek betöltésének lehetőségét hirdeti. A válság előtt, 2005-ben 143 munkáltató kínált 6 ezer álláshelyet, ezzel szemben tavaly 120 kiállító 3600 ajánlattal érkezett. Jelenleg, a március végi (lásd keretes írásunkat- a szerk.) rendezvényre jelenleg 40-en felüli jelentkező már biztos eljön, de az előzetes egyeztetések szerint 80 körüli munkáltató fog kiállítani.
Tavaszi felsőoktatási állásbörzék:

2012-03-06 - 07.,

Műegyetemi Állásbörze, Budapesti Műszaki Egyetem

2012-03-21

- Szegedi Tudományegyetem - Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje

2012-03-28

- PPKE-JÁK állásbörze

2012-03-28 - 29,

Budapesti Corvinus Egyetem - Karrierexpo

2012-04-02 - 03.,

Széchenyi István Egyetem

2012-04-04

- Miskolci Egyetem

2012-04-17

- Dunaújvárosi Főiskola

2012-04-17

- Kaposvári Egyetem Állásbörzéje

2012-04-18

- Szent István Egyetem állásbörze

2012-04-19

- Pannon Egyetem - Pannon Állásbörze

2012-04-25

- Pécsi tudományegyetem
Forrás: felvi.hu


A programújdonság a tavalyi, a látogatók és a kiállítók oldaláról egyaránt nagyon kedvelt "rapid-randi" mellett idén a video-resume elkészítése lesz. Ez a külföldön már bevált, a kiválasztást gyorsító, "megszemélyesítő" eszközt mutatják be az érdeklődő- nem csak a Corvinuson tanuló - látogatók számára.

A börzék jövőjét Andrási Monika abban látja, hogy mindkét félnek egyre inkább érdeke lesz, hogy már "nulladik szinten" személyesen találkozzanak a másik féllel. "Más úgy elküldeni az önéletrajzot, hogy pár percet beszélgettünk a szakmai vezetővel, és az ügyes HR-es pedig sokkal életszerűbb adatbázist építhet az állásbörze jelentkezőiből, mintha csak a karrier-site-ra beérkező, jól-rosszul feltöltött CV-kből kellene mazsolázgatniuk" - zárta Andrási Monika a börze lehetőségeinek a felvázolását.


Megújuló energiával Balkán Fanatik koncert a Műegyetemen



Idén a Műegyetemi Állásbörze és a BME Külügyi Börze egy helyszínen és egy időben kerül megrendezésre, ami azt eredményezi, hogy a BME Központi épületének minden emeletét kiállítói standok töltik meg - számolt be Jeschek Hajnalka marketing menedzser. Így összesen közel 190 kiállító ajánlatait ismerhetik meg a látogatók. Míg a Műegyetemi Állásbörze kiállítói elsősorban a frissdiplomás és diploma előtt álló pályakezdőknek kínálnak főleg hazai -----– állásokat és egyéb szakmai lehetőségeket (pl. szakmai gyakorlati lehetőség, szakdolgozat vezetés alsóbb éveseknek), addig a Külügyi Börze kiállítóit külföldi lehetőségek kapcsán kereshetik fel, akár az alsóbb évesek is. A Felkészítő Szint elnevezésű programsorozatuk természetesen idén sem marad háttérben, a 2 nap alatt körülbelül 1000 látogató veheti igénybe a munkaerő-piaci megjelenéshez és érvényesüléshez felkészítő programjaikat.

Az egyik kiállítójuk izgalmas rekordkísérletet szervez a Műegyetemi Állásbörzén, a Balkán Fanatik bevonásával. A koncert érdekessége, hogy az összes szükséges energiát a résztvevők fogják megtermelni, mégpedig a helyszínen kihelyezett áramfejlesztő kerékpárok segítségével. "Tehát tulajdonképpen ez egy megújuló energiával működtetett koncert lesz!" - csinált kedvet Jeschek Hajnalka a részvételhez.


Ahol széles a képzési paletta: Gödöllő és Miskolc



A gödöllői Szent István Egyetemen évente több ezer szakember veszi át diplomáját. Széles képzési palettájuknak köszönhetően többek között állatorvosként, közgazdászként, környezetvédelmi, mezőgazdasági, gépész-, építészmérnökként, pedagógusként, diplomás ápolóként, egészségszervezőként végzett/végzős hallgatók is elérhetőek állásbörzéiken. A börzét szervező Központi Karrier és Alumni Iroda vezetője, Lajkó Istvánné arról tájékoztatta a HR Portált, hogy áprilisi rendezvényüket a lakosság körében is meghirdetik, ezért azokra a cégekre is számítanak, amelyek a frissdiplomások mellett alap-, középfokú végzettségű munkavállalók, szakmunkások, technikusok, valamint gyakornokok jelentkezését várják. Idén szintén újdonság, hogy az egyetem lehetőséget biztosít megyénként egy-egy standnál az egészségügyi és pedagógiai intézményeknek, hogy állásajánlataikkal térítésmentesen jelenjenek meg kiállítóként.

Ebben az évben a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara az Állásbörzével egy időben rendezi a Kooperatív Szakmai Gyakorlati Börzét is, amely kiváló lehetőséget biztosít a kar hallgatóinak a gyakorlati lehetőségek áttekintésére, a végzősöknek pedig a munkaerő-piaci elhelyezkedésre.

A Miskolci Egyetemi Állásbörzét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg. A Miskolci Egyetem (ME) Diák Irodája és a MEHASZ Nonprofit Közhasznú Kft. által szervezett egynapos rendezvényen tavaly 55 standon csaknem 60 kiállító vett részt a börzén, ebből 52 állásajánlatokat kínáló, közvetítő cég/ szervezet volt, illetve 8 további partner. "A Miskolci Egyetemi Állásbörze ezzel a legnagyobb vidéki állásbörzének számít" - összegzi a tapasztalatait Hugli Emese, az iroda munkatársa. A ME hallgatói is nagyon széles képzési kínálatból választhattak, úgyhogy most összesen az idei tanévben a Miskolci Egyetemen diplomázó hallgatók várható létszáma 3348 fő lesz, amelyből a legnépesebb, 933 frissdiplomás a Gépészmérnöki és Informatikai Karról kerül ki. Ezen kívül képeznek még műszaki, földtudományi és anyagtudományi, jogi karokon, gazdasági és bölcsész, egészségügyi karokon és a zeneművészeti intézetben szakembereket.

A ME-n idén harmadik alkalommal rendezik meg a Szakmai Gyakorlati Börze elnevezésű rendezvényt, az Állásbörze kísérő eseményeként. A diákok felkészültségéről a Állásbörze Felkészítő Napok nevű karrierprogram és előadássorozat keretében gondoskodnak, amelyen meghívott tanácsadók és szakemberek segítségével az állásvadászat leghatékonyabb eszközeit mutatják be.

A ME fontosnak tartja a terület vállalataival való együttműködést. A cégeknek a képzésben való közreműködése, valamint az általuk biztosított ösztöndíj- és gyakorlati programok felé szeretnék irányítani a figyelmet, ezért a Miskolci Egyetem a náluk végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogató cég számára az Állásbörze keretében átnyújtandó díjat alapított. Az elismerés "A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése és a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban" című, EU-s projekt keretében működik. 2010-ben a Bosch, tavaly az Electrolux nyerte el ezt a díjat.


Karrier-pizza és "Relax-sarok" Szegeden



Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg az SZTE-n a Tavaszi Állásbörzét, egybekötve a harmadik Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje rendezvénnyel. A szegedi rendezvénynek is az alapvető célja a résztvevő cégek és hallgatók közötti kapcsolat megalapozása - nyilatkozta Sinkó Mária, a Universitas-Szeged Nonprofit Kft. rendezvényszervezője.

A Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje rendezvényüket két éve indították el, mivel egyre nőtt az igény arra, hogy a munkaerőpiacra kilépő hallgatók szakmai gyakorlatok teljesítésének segítségével kellő munkatapasztalattal egészítsék ki megszerzett diplomájukat. "A börze segít a személyes kapcsolat, benyomás kialakításában, így a hallgatók olyan gyakornoki helyekre jelentkezhetnek, melyek hozzájuk a legközelebb állnak és a cégek is személyes impressziójuk szerint dönthetnek." - állítja az elmúlt évek tapasztalatai alapján Sinkó Mária. A rendezvény emellett a környezettudatos magatartás fontosságára is igyekszik a látogatók figyelmét felhívni az információs pultoknál lévő, újrahasznosított papírból készült kartoninstallációkkal.

Érdekes programokat ígérnek még az úgynevezett "Karrier Pizzák", amelyek keretében egy-egy közös pizzázás kiváló lehetőséget biztosít a közvetlen kapcsolatfelvétel kialakítására a cégek és hallgatók között. Illetve a "Tanácsadó Sarok" a Dél-Alföldi Grafológia Centrum, Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Karrier Iroda munkatársainak közreműködésével. Itt grafológiai, pályaorientációs és karrier tanácsadáson vehetnek részt a hallgatók. Aki pedig elfárad a nyüzsgésben, az a "Relax Sarok" egyik zugában pihenheti ki magát, ahol logikai, ügyességi játékok segítik az ellazulást.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk

Mely harmadik országokból érkező vendégmunkásokat foglalkoztatják előszeretettel Európában és Magyarországon?

Év elején mindig friss adatokkal rendelkezünk, nem csak a hazai, de az európai munkaerőpiac alakulásáról is. Érdemes áttekinteni, melyek a... Teljes cikk