Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 11 éve

Élet és vezetés édesanyaként

Sokféle anya-, és vezetői szerepmintával, megoldással ismerkedhettek meg a résztvevők a Lifegarden legutóbbi, „"Élet és Vezetés Édesanyaként" konferencián. A család és a magánélet együttes kihívásáról beszélgettek nagy szervezetek vezetői és sikeres vállalkozói szerepben élő édesanyák. Meséltek a tapasztalataikról, a világ trendjeiről és a társadalmi nemi szerep formálásának lehetőségeiről.

Még sohasem volt arra példa, hogy egy nőnek egyszerre kelljen minden területen helytállni, és ez a változóban lévő világkép a férfiakat szerepkonfliktusba "kergeti". Értékek és választások kérdése a mai nők szerepkészlete, illetve választása.

Kettős trend a férfiak családdal kapcsolatos értékválasztásában

"Egy nő akkor tud vezetőként és édesanyaként egyaránt helytállni, ha a magánéletében minden rendben van" - kezdte a konferenciát annak az öletetnek az ismertetésével Töttös Györgyi, hogy miért is indították el Győri Ildikóval a Lifegarden szakértői gyűjtőportált három évvel ezelőtt.

Marina Blagojevic Hugson egyik közép-európai szakértője a társadalmi nemek megjelenésének korunkban. A szakértő a nyolcvanas évek óta kutatja a szülővé válás, és ezen belül különösen az egyszülősség jelenségét. A gyerekeiket egyedül nevelő szülők az interjúk során szinte ugyanazokat a panaszokat fogalmazzák meg függetlenül attól, hogy anyákról, vagy apákról van szó. "Nem az a fontos, hogy nő, vagy férfi végzi a rengeteg munkát, és vállalja a sok felelősséget egyedül, hanem maga a tény, hogy nincs kivel megosztani ezeket a dolgokat"- kezdte előadását a kutató. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egyszülős családok 80 százaléka anyákból és gyerekből áll. A Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában készült felmérés szerint ezeknek az anyáknak a nagy része nem kap támogatást a másik, elvált szülőtől. Ezért mondható, hogy nemcsak ezek a szülők, hanem gyerekeik is ki vannak téve az elszegényedés veszélyének.

Szintén a vizsgálat része volt az, hogy megnézték, milyen választások és értékek mentén élik a férfiak az életüket. Marina Blagojevic Hugson és kollégái azt vették észre, hogy a 2006-2012 közti időszakban a 20-50 éves férfiak közt egyre kevesebb az apa és a férj. Ugyanakkor érvényesül az a trend is, hogy akik mégis vállalják a felelősséget, azoknak egyre fontosabbá válik a nemek közti egyenrangúság.

A kutató "férfiassági krízis"-nek írja le azt a jelenséget, miszerint a férfiak saját magukat kenyérkereső szerepben látják, de ez sokkal inkább egy saját magukra vonatkoztatott kép, mintsem a nők által is megfogalmazott szerepelvárás. Ugyanakkor ezek a férfiak azt vallják, hogy számukra a család jelenti a legfontosabb tényezőt.

A kutató úgy gondolja, hogy egyszerre a családot és a munkát nem lehet ugyanannyira fontosnak tartani. A férfiak erősen szeretnének családfenntartók lenni, de akinek családja van, az a gyerekekről való fizikai gondoskodás terheit is szeretné megosztani a feleségével, és ez így, egyszerre nem fog menni. A kutató gondnak látja azt a helyzetet, hogy a férfiak nem tudják pontosan, hogy merre is kellene elindulniuk. Illetve a férfiak esetében sem tisztázott, mi az, ami belső vágy, és mi a társadalmi elvárás. "A gyereknek mindkét szülőjére egyszerre szüksége van, akár együtt él velük, akár nem, és ennek a ténynek a belátása indíthat el egy olyan úton mindenkit, amelynek a végén ott a megoldás"- vázolta fel az előadása végén a megállapítását a Marina Blagojevic Hugson.

"Rátanítjuk a gyerekeinket a társadalmi szerepekre!"

Azt, hogy szerte a világban mit tekintenek női szerepnek, az adott kultúrkörtől függ- kezdte az anya szerepeiről szóló panelbeszélgetést Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója. Sajnálatos trend a világban például a 18 év alatti lányok házasságba kényszerítése. Afrikában a házasságok 70 százalékát - a magyar viszonyok szerint - kiskorú lányokkal kötik. Ugyanilyen borzalmas trend az is, hogy a világban mérhető prostitúcióból is körülbelül 40 százalékos arányt tesznek ki a 14 éven aluli gyerekprostituáltak. Számunkra érthetetlen, de az adott környezetben a társadalmi nemi szerepe egy nőnek ebben is megjelenik.

Az egyes országokon belüli családpolitika is nagyban befolyásolja az adott országban a női szerepek alakulását. Kínában, a harminc évvel ezelőtt bevezetett egygyerekes politika mára 336 millió abortuszhoz és 222 millió nő sterilizálásához vezetett, illetve ezeknek az egészségügyi beavatkozásoknak a hatása megjelenik abban a jelenségben is, miszerint ma Kínában a legmagasabb a női öngyilkosság aránya a többi országhoz képest.

Gyurkó Szilvia úgy látja, hogy az a tanulási folyamat, hogy milyen szerepet fog egy nő betölteni az adott társadalomban, a fogantatással már elkezdődik. A társadalom már az óvodásokat is orientálja abba az irányba, ami az elvárt viselkedés. Meglepő eredményre jutott az UNICEF, amikor azt vizsgálták, hogy a gyerekújságok a nyolcvanas évektől a 2000-es évek elejéig milyen képet sugároztak a gyerekeknek, és mennyiben változott 20 év alatt ez a szcéna. Vajon mi várható a társadalomtól, ha a kislánymagazinokat pontosan abban a struktúrában alakítják ki, mint a felnőtt nőknek szóló magazinokat? " Mára olyan bonyolult hálózat alakult ki abból, hogy mi tanítjuk rá a gyerekeinket a nemi szerepeikre, hogy következmények nélkül egyik szálát se lehet ennek a kötegnek megmozgatni"- véli a szakember.

Ami miatt igazán fontos ez a kérdés, az maga a jövő, a közös jövőnk. A gyerekkor egyszeri, megismételhetetlen, ami ez idő alatt történik, az a "bőr alá megy be". Pont az egyedisége miatt kell odafigyelni arra, mi történik ez idő alatt a gyerekekkel, és mivel az elsődleges felelőse ennek az időszaknak a szülő, ezért a felnőttre is figyelemmel kell lenni. És, nemcsak az anyától várunk el megfelelő, mintaadó viselkedést, hanem az apáktól is, akiknek viszont e mellé segítséget nem adunk.

A társadalmi szerepek tartalommal való megtöltése felnőttkorban, sok más terület mellett a munkahelyen is megtörténik. Marton Éva, a General Electric (GE) európai funkciókért felelős vezetője a vállalaton belüli civil nősegítő összefogás példáját mutatta be. A GE Energy-nél ő az úgynevezett "Women's Network", a Női Hálózat szervezetének a vezetője, az üzletágakon átívelő Mentoring Program vezetője, és a nagyvállalati "Working Mother Reintegration" (édesanyák munkába visszasegítése) nevű kezdeményezés országos koordinátora. " A multinacionális nagyvállalatnak az a célja ezzel a sok csoportosan, és hálózatos formába nyújtott segítséggel, hogy a tehetséges emberek egymást is segíteni tudják"- kezdte a vállalati civil szerveződések munkájának a bemutatását Marton Éva. Közhely, de igaz, hogy nagy a nyomás a nőkön abban a tekintetben, hogy mikorra időzítsék az anyává válást. A GE azt szerette volna, ha az egyéni példák szerepmintává válhatnának, és mindenki kiválaszthatná a saját szerepmodelljét, amely szerint a terhességét, az otthonlétének az idejét és módját, és a visszatérésének a lehetséges lebonyolítását megválaszthatná.

Az anya megy előre és teszi a feladatait, lépésről-lépésre

Anyaként és vezetőként egy kínai cirkusz tányérforgató mutatványosának a teljesítményéhez hasonlította a napi szintű feladat-menedzsmentet Nagy Anna, az Erzsébet Program szóvivője. A konferencia résztvevői számára a legfontosabb üzenet a szóvivő asszonytól az volt, hogy bizakodjanak, mert a két szerep nem zárja ki egymást. Nehezen, de összeegyeztethető a két feladat. Sokféle minta van, és érdemes a sajátunkat kikísérletezni. Nagy Anna például a gyermeke születését követően négy évig otthon maradt, és amikor már mindenki szerint eltemethette volna a karrierjét, akkor kapott kormányszóvivői státuszt. Nehéz volt újraszervezni az életét, "fölpörögni", de megoldotta azt a helyzetet is. " A nőknek a munka és a magánélet között a megfelelő ritmust kell eltalálni, és ez nem egyszerű, de begyakorolható" - véli a szakember.

A XXI. század startup vállalkozói körének egyik meghatározó képviselője az a nő, aki képzett, a munkaerőpiacon nem egyszer komoly, vezetői pozíciókban is tapasztalatot szerzett, és a szülés, szülések után már máshogy képzelné el az életét. A vállalkozóvá váláshoz saját hibáin keresztül, azokból tanulva jut el, és a internetes felületeken olyan színpompás kisvállalkozásokat virágoztat fel, amely még a gazdasági válság mellett is működőképes.

Ilyen vállalkozó Vida Ágnes, aki a pszichológusként multinacionális vállalatoknál dolgozott . 2007-ben még otthonról, két kisgyerek mellől indította el a kismamablog.hu oldalát. Azóta ez a blog a szektorában piacvezető lett, írt 3 könyvet, és 2011-ben legjobb szakértői blog díjat is nyert. "Ki szerettem volna szabadulni az alkalmazotti lét kötöttségeiből, és számomra a gyes időszaka felszabadító volt" - állítja a szakember. Ma már egyetemen, tréningeken tanít pszichológiai témákról és üzletimodell-építési folyamatokról. Nemcsak tanítja, hanem konkrét segítséget is nyújt az elinduláshoz. Az elmúlt 5 év alatt több mint 1000 anyukának segített elindítania a saját vállalkozását. "Sok nő ma abban látja az utat, hogy a gyes alatt továbbtanul, de ha csupán arra van igénye valakinek, hogy kiélje a szellemi kreativitását, akkor nem biztos, hogy a diplomagyűjtés a legelőnyösebb tevékenység"- véli a netes szakember. A túlképzett embernek még nehezebb elhelyezkedni. Egy saját vállalkozás ugyanakkor képes korlátlanul gyümölcsözővé válni, és az otthonról végzett munka megadja azt a rugalmasságot, ami elengedhetetlen egy kisgyerekeket nevelő szülő számára. Vida Ágnes számára a legnagyobb sikert az jelenti, hogy bár címében nőket szólít meg a blogja, de ma már férfiak is építkeztek az ő tanácsai alapján.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk