kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Ellenségeink a robotok?

A robotok nemcsak a filmek akcióhőseire jelenthetnek veszélyt, de az egyszerű feldolgozóipari munkásokra is. A közelmúltban két közgazdász azt vizsgálta meg, hogy a robotok milyen hatással voltak 17 fejlett gazdaság 14 iparágára 1993 és 2007 között. A kutatás szerint a robotok növelték a termelékenységet és a béreket, ugyanakkor az alacsonyan és közepesen képzett munkaerő munkaköreit veszélyeztetik.

images

Noha az egyre több és komplexebb feladatokat ellátó robotok már jó ideje foglalkoztatják a sci-fi szerzőket, és bár ezek a víziók egyre inkább valósággá is válnak, a kutatók nehezen tudják igazán hatékonyan megragadni a kérdést. Ennek pedig egyik fontos oka, hogy nincsenek szisztematikus empirikus elemzések, amelyek a robotok valódi gazdasági hatásait vizsgálnák – hangsúlyozza a voxeu.org-on megjelent tanulmányában Georg Graetz és Guy Michaels.

A két közgazdász az említett hiányosságot igyekezett pótolni azzal, hogy összegyűjtötte az adatokat 17 fejlett ország (Európa, Ausztrália, Dél-Korea, USA) 14 iparágából (főként a feldolgozóiparból, de a mezőgazdaságból és a közműszektorból is) 1993 és 2007 között.

Pörög az ipar

Elsősorban arra jutottak, hogy az ipari robotok növelték a munkaerő termelékenységét, a teljes termelékenységet, illetve a béreket. Mindeközben bár nem változtatták meg jelentősen a munkaórák számát, az alacsonyan és kisebb mértékben, de a közepesen képzett munkaerőkre nézve is komoly fenyegetést jelentenek.

A kutatásból első pillantásra az derül ki, hogy a technológiai fejlődések következtében az ipari robotok (olyan gépek, amelyek programozhatók, és képesek a termeléssel összefüggő munkát végezni emberi irányító nélkül) hozzávetőleg 80 százalékkal lettek olcsóbbak (korrigálva a minőség változásával) 1993 és 2007 között. Nem meglepő az sem, hogy a robotok felhasználása durván megugrott a vizsgált időszakban: a munkaórákra eső robotok aránya átlagosan nagyjából 150 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb növekedést Németország, Dánia és Olaszország produkálta, míg szektorálisan a közlekedési eszközök iparága, a vegyipar és a fémipar tudhatja magáénak a leggyorsabb bővülést.

Forradalmi fejlődés

A vizsgálat emellett kimutatta, hogy a robotok felhasználásának növekedése még a konzervatív becslés szerint is 0,37 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez, ami ebben az időszakban a teljes GDP több mint egytizedét jelentette. Ezzel párhuzamosan a munkaerő produktivitáshoz 0,36 százalékpontot adtak hozzá a robotok, ami a teljes termelékenység növekedés egyhatoda.

Mindennek a súlyát jól érzékelteti a tanulmány, amikor hangsúlyozza, hogy a robotok hozzájárulása a teljes gazdasághoz akkora súllyal bír, mint a vasút a 19. században vagy az amerikai autópályák a 20. században. A közelebbi múltból pedig hasonló szerepe van, mint a fejlett információs és kommunikációs technológiáknak. Mindazonáltal a szerzők megjegyzik, hogy a robotok a tőke mindössze 2 százalékát teszik ki, ami viszont sokkal kisebb arány, mint amilyet a korábbi, jelentős növekedést generáló technológiáknál volt.

Gépek és félelmek

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert az elmúlt időben számos egymástól eltérő vélemény alakult ki arról, hogy vajon a robotika fejlődése pozitív hatással lesz-e a növekedésre, illetve a munkaerőpiacra. Graetz és Michaels várakozásai szerint a jövőben bővülhetnek a robotok pozitív hatásai, különösen a szolgáltatói szektorban való elterjedésük következtében. Megjegyzik azonban, hogy a fejlődéssel párhuzamosan a robotok által generált extra nyereség is csökkenhet, vagyis nem tanácsos arra alapozni, hogy a robotok lesznek a globális növekedés csodaszerei.

A munkaerő-piaci hatásokat vizsgálva a tanulmány legfőbb megállapítása, hogy jóllehet nem mutatható ki negatív hatás az aggregált munkaerőpiacon, amennyiben képesítések szempontjából is lebontjuk a képet, a helyzet megváltozik. Az alacsonyan képzett munkaerőre ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek a robotok, míg ez a fenyegetettség csökken a közepesen képzettek esetében, és nincs szignifikáns jelentősége a magasan képzett munkaerő esetében.

Összefoglalásként elmondható tehát, hogy az empirikus vizsgálatok szerint a robotok elterjedése növelte a teljes termelékenységet, sőt a béreket is, miközben jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. Annak ellenére pedig, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a robotok negatív munkaerő-piaci hatására, egyes bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az alacsonyan és közepesen képzett dolgozók nem érezhetik biztonságban magukat.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk