Megjelent: 7 éve

Ennyit keresnek mások

Egyre égetőbb probléma a munkaerőhiány Magyarországon. Gyakorlatilag mindenféle szakemberből hiány van. Külföldre mennek, mert ott jobban keresnek. De vajon mennyit keres Magyarországon egy pék, egy szakács, egy informatikus vagy éppen egy autószerelő? A Manpower utánajárt.

images

images

Megfelelő embert, a megfelelő helyre - ez a mondás elméletben kiváló, a gyakorlatban viszont egyre kevésbé valósítható meg. A magyar cégek 57 százalékánál vannak betöltetlen pozíciók a szakemberhiány miatt. A probléma egyre égetőbb, mert tavaly csak a cégek 47 százaléka küzdött ilyen gondokkal.

Világjelenségről van szó, de a magyar munkaadókat a globális átlagnál jobban sújtja a munkaerőhiány. Ennek oka, hogy nem csupán a hazai konkurenciával kell versenyezniük a cégeknek a szakemberekért, hanem a nyugat-európai és a környező országok munkaadóival is. Ebben a versenyben a legnagyobb hátrányt az alacsony bérek jelentik - ezt mondta Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Nem új dolog, hogy külföldre mennek dolgozni a magyarok, a jobb fizetés reményében. De mennyit is keres itthon egy pék, egy szakács, vagy éppen egy festő? Budapest mennyivel fizeti meg jobban ezeket a szakembereket, mint a vidék? És, mennyit keresnek külföldön a magyarok?


Először is nézzük meg, hogy kikből van hiány



Hat évre visszamenőleg tartalmazza a táblázat a hiányszakmákat. Az első helyen a szakmunkások vannak. Ez bár gyűjtőnév, de ide bátran elképzelhetik bármelyik szakmát. Hiányoznak a betanított munkások, a pékek, a szakácsok, a bolti eladók, az autószerelők, a CNC esztergályosok, a festők, az ácsok, a kőművesek, a lakatosok, az asztalosok, a darusok, a villanyszerelők… ezt a sort még bőven lehetne folytatni. Szellemi területen az informatikusokból, a mérnökökből és az orvosokból van a legnagyobb hiány. Itthon körülbelül 20 ezer informatikus és ötezer mérnök hiányzik a rendszerből..


Mennyit keres egy informatikus?



Nettó 250-300 ezer forint alatt már kezdő informatikust is alig lehet találni, 5 éves gyakorlat felett ennek a duplája az alsó határ. A fizetés függ a gyakorlattól, de attól is, hogy milyen programnyelven kódol a szakember.

Budapest és vidék relációjában nincs számottevő különbség a fizetésekben, csupán 10 százaléknyi lehet az eltérés, hiszen a vidéki cégeknek sokszor a fővárosból kell elcsábítaniuk munkaerőt.


Mennyit keres egy pék?



A pékeknél nagy a szórás. Általában nettó 130 ezer forint az alsó szint, de nem ritka a nettó 200 ezres fizetés sem. Földrajzi hely szerint itt is 8-10 százalékkal keresnek többet a Budapesten dolgozók.


Mennyit keres egy szakács?



Egy üzemi étkezdében dolgozó szakács nettó 160-180 ezernél nem visz haza többet, miközben egy jobb étterem séfje sokszázezres, akár milliós fizetéssel is számolhat. Ráadásul Budapest sokkal jobban megfizeti a szakácsokat, mint Magyarország többi része, egy fővárosban dolgozó szakács 20-30 százalékkal többet is hazavihet, mint vidéki kollégája.


Mennyit keres egy pincér?



A pincérek fizetésében is nagy a szórás. Budapesten is kereshet akár 1500 eurót is egy pincér, s meglehet, hogy Ausztriában meg nem kapna ennyit. Ehhez azonban roppant jó szakembernek kell lenni, mert a prémium éttermekben komoly kritériumok vannak.


Mennyit keres egy CNC-esztergályos?



Egy kezdő CNC-s bruttó 150-160 ezres fizetéssel rendelkezik, amelyet műszakpótlék és bónusz további 50 százalékkal emelhet. Egy rutinos CNC-s nettó 200 ezer forint felett is kereshet.


Mennyit keres egy kőműves?



Erre azért nehéz válaszolni, mert az iparágban nagy a fekete kifizetések aránya. Az viszont biztos, hogy egy jó szakember, nettó 200 ezer forinttal is számolhat havonta.


Mennyit keres egy bolti eladó?



Rengeteg bolti eladó álláshirdetéssel találja magát szembe egy vásárolni szándékozó átlagpolgár, akár az üzletekben kiplakátolva, akár a az akciós újságokat nézegetve. Bizony a bolti eladókból is hiány van, és az üzletek egymásra licitálva - magasabb fizetést, jobb munkakörülményeket ígérve - próbálják magukhoz csalogatni a munkaerőt.

Ennek köszönhetően az eladók bére jelenleg folyamatosan emelkedik. Az átlag nettó 110 ezer forint körül van. Az eladók Budapesten 10-15 százalékkal jobban keresnek, mint vidéken.


Mennyit keres egy autószerelő?



Itthon egy autószerelő, ha alkalmazottként dolgozik, bruttó 180-260 ezer forint közötti fizetést kap havonta, erre jönnek különféle bónuszok, így a fizetése 10-20 százalékát még megkaphatja pluszban minden hónapban. Ha ezt a munkát már Nyugat-Európában végzi a szakember, a hazai bére kétszeresét is meg tudja keresni.


15-20 százalékkal emelték a béreket



Mivel a munkaerőhiány minden szektort érint és a munkaadóknak egyre nagyobb kihívás betölteni az üres helyeket, ezért kénytelenek fizetést emelni. Idén azok a cégek, ahol legjobban érezteti a hatását a hiány, már 15-20 százalék körüli béremelést hajtottak végre, hogy megtartsák dolgozóikat és bevonzzák az újakat - mondta Fehér Tamás.

A helyzet az, hogy most sokkal könnyebb állást kapni, mint évekkel ezelőtt. Már nem kínálati piac van, hanem keresleti, ahol a cégeknek kell harcolni az emberekért. A fizikai munkásoknál már-már általános, hogy elkezdenek dolgozni, majd eltűnnek. Mivel válogathatnak az állások között, így nem félnek elveszíteni azt. Ha valaki valóban dolgozni akar, gyakorlatilag azonnal kap állást, ez főleg a fizikai dolgozókra igaz, de IT szakemberekre is.


Mi lesz így?



Bár a szakemberhiány miatt a bérek rohamos léptékben megindultak felfelé, de ez még mind kevés ahhoz, hogy rendeződjön a helyzet. Fehér Tamás szerint olyan munkaerő piaci körülmények kellenek, amiért megéri hazajönni. A fizetéseket tovább kell emelni és erősebb állami gondoskodó juttatásokra lenne szükség. A lakhatás kérdése is egyre égetőbb gond, tekintve, hogy Budapesten elszálltak az albérletárak, így a költözési támogatást is érdemes lenne erősíteni.

Vannak olyan győri és kecskeméti cégek, akik ingyen szállást is biztosítanak a munkavállalóiknak, csak azért, hogy betöltetlen pozíciók betöltése, ne a lakhatáson múljon.

Számolja ki a HR Portal bérkalkulátorával, hogy Ön mennyit visz haza jövőre.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk