kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 10 éve

Építsünk jól csapatot - megéri

A csapatépítés nemcsak egy vállalat, hanem bármilyen csapat, csoportosulás életében rendkívül fontos feladat. Sokkal hatékonyabb ennek eredményeképp a feladatok végzése és hamarabb jönnek a jelentőségteljes eredmények. Egy sportpszichológus és egy sportcoach nyilatkozott arról, hogy miként nyilvánul meg a sportban a csapatépítés. Gondolataikat bármely vállalat vezetője és bármely csoport összetartója fontolóra veheti.

A csapatépítés célja

A csapatépítés körülbelül 50 éves múltra tekint vissza, eredetileg azt a célt szolgálta, hogy segítse a kapcsolatépítést, és a személyközi interakciókat hatékonyabbá tegye - olvasható korábbi cikkünkben. Ahogy egyre inkább elterjedt a vállalatok életében, olyan célok kerültek előtérbe, mint az eredmények elérése, összehangolódás a célokkal, hatékonyabb feladatvégzés. Minél specifikusabb a csapatépítés oka és célja, annál mérhetőbb a hatékonysága.


A csapatépítés folyamata



A csapatépítés alapja a vezetői készségek fejlesztése: a vezetők elköteleződésével kezdődik, annak felismerésével, hogy csapatban dolgozni egy teljesen más vállalati kultúrát jelent. Ha egy vezető össze tud tartani egy csapatot, és működik a csapatkohézió, a csapat vonzó lesz a játékosok számára, nem akarják elhagyni azt, elkötelezettebbé válnak iránta - válaszolta a HR Portálnak Sági Andrea, a Virányos Klinika sportpszichológusa. A csapattagok összefognak a közös célok, sikerek érdekében, azaz a csapat önműködővé válik, és a vezető mintegy "karmester" működik a diktátori szerep helyett.


Csapatépítés a sportban



A csapatépítés eredményeként egymást segítő, hibákat és erényeket egymás előtt bátran felvállaló közösség jön létre, amelyben az egyéni érdekek alárendelődnek a csapat érdekeinek - nyilatkozta Ilyés Gyula, a judoedzo.hu sportcoacha. Képesek egymásért küzdeni, döntéseikért felelősséget vállalni. A csapat mentális állóképessége jóval meghaladja az egyének állóképességének összegét. Egyértelmű teljesítményjavulás várható. Ha egyet tudunk érteni abban, hogy a mérkőzés, illetve a mérkőzésen leadott teljesítmény ötven százaléka fejben dől el, akkor a mentális állóképesség javulása döntően befolyásolja a mérkőzésen leadott teljesítményt.

Jó csapatlégkörben kevesebb lesz a hibázás, például a rossz passz, motiváltabbak a sportolók a pályán, jobban segítik egymást és érzik, ki hol van a pályán, a másik mire készül, és nekik mit kell reagálniuk, hova kell mozdulniuk - tette hozzá Sági Andrea.


A csapatépítés módszerei



Fontos az edző részéről a nyílt kommunikáció, a részrehajlás, kivételezés kerülése - válaszolta a Virányos Klinika sportpszichológusa arra a kérdésünkre, milyen módszerekkel lehet jó csapatot építeni. Amikor a csapat szabályairól van szó, minden sportolót ugyanúgy kell kezelni. A kezdő játékosnak, új csapattagnak ugyanazt a reakciót kell kapnia, mint más játékosnak, ha megszegi a szabályokat. Ezek betartásában az edző mindig legyen következetes. Érdemes közösen kialakítani az arra vonatkozó elvárásokat, hogy milyen a helyénvaló viselkedés. Például mi történik akkor, amikor valaki késik, vagy káromkodik, mi a szankció.

Igyekezzünk a csapat minden játékosával személyes kapcsolatot, kommunikációt kialakítani. A csapaton belüli pozitív légkört elősegíti, ha a csapatteljesítmény pozitív oldalát hangsúlyozzuk, és nemcsak a hibákról, hiányosságokról adunk visszajelzést. Ki szeretne úgy edzésre járni, hogy soha nem kap dicséretet? Érdemes az edzőknek saját kommunikációs képességeik fejlesztésére is időt szánni, vezetési technikákat tanulniuk, továbbá hasznosak a pszichológusok által tartott csapatépítő tréningek - hangsúlyozta a szakember.

Lényeges, hogy a csapatok szembesüljenek azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a vállalat találkozik - olvasható a HR Portál cikkben. A csapatépítés kihívása abban áll, hogy megértsük, miként is működik a team. A csapatot nemcsak létrehozni kell tudni, hanem fel is kell építeni. A csapat fejlődésének különböző stádiumában másfajta tréningre van szükség. Amikor egy új csapat formálódik, akkor az a legfontosabb, hogy megismerjék egymást a csapattagok, és a csoportfeladatokra fókuszáljanak. Ezt követően kialakulnak az erőviszonyok a csapatban, mindenki keresi a helyét, akár harcok is elképzelhetőek. Ezután kezd a csapat összekovácsolódni, egy irányba haladni. Tematikusan is jelenthet mást és mást a csapatépítés. A projektteamekben, ahol például az a feladat, hogy kifejlesszenek egy új terméket, fontos lehet, hogy egyetértsenek a közös célokban, szabályokban, kialakítsák a közös kommunikációs stílusukat. Vezetői csapatépítéseken fontos lehet a stratégiával és a jövő tervezésével foglalkozni.


Életből vett példa



Az Origo.hu cikkében egy konkrét esetre hivatkozik, nevezetesen Ricardo Moniz menesztéséről beszél, aki a Fradi vezetőedzője volt. Forrásaink szerint Ricardo Moniz túlságosan is szabad kezet kapott a Fradinál, és nem tudott minden fronton megfelelni. Az öltözőt például nem sikerült morálisan egyben tartania, a játékosok klikkeket alkottak, feszültséget okozott köztük, hogy tudtak egymás fizetéséről, amit több esetben igazságtalannak tartottak.

A "titkok" bomlasztják a csapatot és így is, úgy is beindul az "öltözői pletyka", a találgatások, ezért jobb, ha tudnak arról a játékosok, ki mennyit keres - nyilatkozta Sági Andrea. Ez akkor lenne fair rendszer, és nem szülne frusztrációt, ha teljesítményalapú lenne a díjazás. Kérdés az, hogy meg lehet-e egyáltalán akadályozni a szakmai féltékenységet. Hiába teljesít jól valaki, akkor is lehetnek egyesek más véleményen és óhatatlan a kritika, irigyek mindig lesznek. Ha azonban az edző tudása legjavát nyújtja és "hiteles személyiség", azaz önmagát adja, akkor tiszta lehet a lelkiismerete. Egy negatív kritika is lehet építő, ha átgondoljuk, hogy van-e benne valami igazság, valóban kell-e valamit változtatni a munkánkon.

Hierarchikus rendszer alakul ki a csapattagok között a sportteljesítmény alapján - tette hozzá Ilyés Gyula, a sixensecoach.hu sportcoacha. Minimum kétféle szempont alapján értékelik egymást. Az egyik, hogy milyen mértékben járult hozzá a kitűzött célok eléréséhez. A másik, hogy mit tesz a csoport emberi összetartásának, összetartozásának alakításáért. A nyújtott teljesítmény meghatározó jellegű. Eltérő hierarchikus rangsor alakulhat ki a pályán kívül mutatott viselkedés, szociális ügyesség alapján. A csapat alakulásának fontos része a "mi tudat" kialakulása, ez sikeres együttműködés következtében pozitív öntudattá is válhat. Az eredményesség záloga: a játékosok egymással való harmóniája (tisztelet, megbecsülés...). Megfelelő kommunikációval, egymásnak mellérendelt játékosok esetében, akik az edzőt is partnerként kezelik, és az edző is őket, megakadályozható a szakmai féltékenység.


A rosszul működő csapat rendbetétele



A Virányos Klinika sportpszichológusa szerint, ha széthúzás van a csapatban, az annak a tükre, hogy sok konfliktus, érdekellentét van a csapattagok között, amit okozhat a kommunikáció hiánya. Biztosítsunk beleszólási lehetőséget a csapat tagjainak a felkészülési folyamatba. Fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, megbeszélések, amikor a csapattagok elmondhatják a tapasztalataikat, elmondhatják, mi működik jól, és mi nem tetszik, mint kellene változtatni. Ha konfliktus van két játékos között, akkor az edző törekedjen arra, hogy ez ne kerüljön ki a többi játékos elé, hanem négy, illetve hatszemközt beszéljék meg a problémákat. Az egymás elleni agresszív megnyilvánulásokat, támadó viselkedést csírájában fojtsuk el. A csapat összetartozását segíti a közös célok kitűzése, a csapatidentitás kialakítása, éreztessük a csapattagokkal, hogy minden egyéni teljesítmény fontos a csapat sikeréhez. Szélsőséges esetekben, például fizikai agresszió a csapattagok között, sorozatos kudarcok a pályán, érdemes váltani. Ha azonban folyamatosan jönnek-mennek a játékosok, állandóan újra kell szerveződnie a csapatnak, akkor soha nem jut el csapattá fejlődés utolsó szakaszáig, a működésig.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk