kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

"Fel kellene fogni", hogy ápolók és eszközök nélkül nincs betegellátás

Béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción, szerda délután Budapesten. Ha ez elmarad, ősszel felmondanak. Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség is tüntetett, de csak a MESZK rendezvénye után vonult a Kossuth térre. A fekete ruhás nővér visszautasította a bruttó 10-15 ezer forintos alapbéremelést.

images

Két menetben demonstráltak fizetésemelésért szerda délután az egészségügyi dolgozók - írta a Napi Gazdaság.

A MESZK által szervezett megmozduláson mintegy négy és félezren vettek részt, s a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének. A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.

"Nem kívánunk mást, csak kiszámítható életutat itthon, Magyarországon" - hangoztatta Balogh Zoltán. Az elnök a Napi Gazdaságnak azt mondta, nem határozták meg, mekkora összegnél nem fogják aktiválni a felmondásukat a szakdolgozók. - Mindenesetre érzékelhető, hatásos és előremutató tárgyalásokra van szükség, amelyek segíthetik az 50 ezer forintos emelés elérést - fogalmazott a MESZK elnöke.

A BKV adósságának átvállalásából 25 százalékos béremelést lehetne elérni

Zombor Gábor szakállamtitkárt idézve a MESZK elnöke megjegyezte, 10 százalékos ágazati béremeléshez 18-20 milliárd forintra lenne szükség. A BKV adósságának állami átvállalásából például 25 százalékos általános ágazati bérfelzárkóztatást lehetne megvalósítani, úgy, hogy az a 120 kórházban dogozó összes, azaz mintegy 100 ezer, létminimum közeli bérből élő szakdolgozót is érintse -emelte ki a MESZK elnöke. A július elsejétől hatályos béremelés ugyanis csak a folyamatos műszakban dolgozó szakdolgozók jövedelmét növeli átlagosan bruttó 10-15 ezer forinttal - hangsúlyozta Balogh.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Továbbra is követelik a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

Irinyi Tamás szegedi osztályvezető ápoló az egybegyűltekhez szólva azt mondta: ugyan az egészségügyi dolgozók ünnepnapja van, de a szakdolgozóknak nincs mit ünnepelni. Szóvá tette, hogy a június 15-i, egészségügyről rendezett parlamenti vitanapon a kormánypárti képviselők alig voltak jelen, akik pedig ott voltak, irreális képet festettek az ágazatról. A döntéshozóknak "fel kellene fogniuk", hogy ápolók és eszközök nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezek beszerzéséhez azonban pénz kell - fogalmazott. Hozzátette, ilyen feltételek mellett nehéz megfelelni az elvárásoknak.

A szónok hangsúlyozta, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókért demonstrálnak, hanem a betegekért is. "Mi elmehetünk, de a betegek itt maradnak" - mondta az egészségügyi dolgozók nevében. Morális válság van az ágazatban. Ebből a válságból csak úgy lehet kilábalni, ha az ágazatot prioritásként kezeli a kormányzat - mondta.

A demonstrálók egységesen fehér pólóban, sokan fehér lufival vonultak, sokan érkeztek vidékről; a szervezők tájékoztatása szerint 60 autóbusszal csaknem háromezren. A demonstrálók táblái többnyire azt jelezték, hogy az ország melyik megyéjéből érkeztek, volt néhány felirat, amely jobb munkakörülményeket követelt, például "Hivatástudatból éljünk?!".

A résztvevők a demonstráció végén egy vérhez hasonlító piros folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél.

A fekete ruhás nővér visszautasította a béremelést


Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség mielőtt váltotta volna a MESZK szimpatizánsait, a József nádor téren gyülekezett. Itt felszólalt a fekete pólós tavaszi tiltakozó akciót elindító nővér. Sándor Mária egyenesen visszautasította a bruttó 10-15 ezer forintos plusszal járó alapbéremelést. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a mostani emeléssel jutott az ágazat a 2007-2008-as szintre - írja a Napi Gazdaság.

A színpadon Bert van Caelenberg, a közszolgálati dolgozók nemzetközi szövetségének (Eurofedop) főtitkára is felszólalt, kiemelve, ha a munkaerő-irányelveket az országok nem tartják be, akkor a szervezet az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Napi Gazdaságnak kiemelte: érdemi előrelépés nélkül 5-15 éven belül kiürül az egészségügy a migráció, a pályaelhagyás és a nyugdíjazások miatt.

A József nádor térről az Akciószövetség rendezvényének résztvevői a Kossuth térre vonultak.

Országos szolidaritásra szólított fel a Vasutasok Szakszervezete

Országos szolidaritásra szólított fel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a közszolgáltatásban és az egészségügyben dolgozókkal és támogatja őket a béremelésért, méltó munkakörülményekért és megbecsülésért folytatott harcukban - áll a szervezet közleményében. Mint írják, a VSZ úgy véli, itt az ideje, hogy hovatartozástól függetlenül összefogjanak a szakszervezetek az érintett munkavállalók érdekében - olvasható a tájékoztatásban.

Meleg János, a VSZ elnöke felszólított minden hazai érdekvédelmi vezetőt, hogy mozgósítsa tagjait, és országos szolidaritási összefogással segítsék akcióikban a megélhetésükért, emberi munkakörülményekért küzdő kollégákat.

A VSZ képviselői ott voltak az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetségnek a Semmelweis-napra - július elsejére - kitűzött demonstrációján.


MTI/Napi.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk