kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 11 éve

Félnek mediátort hívni a HR-esek a munkaügyi konfliktusokhoz

A munka világában rengeteg érdekellentéttel lehet találkozni, ehhez képest kevesen fordulnak mediátorhoz. A relatív kevés esetszám azzal is indokolható, hogy a felek különböző erőpozícióban vannak, és ez az egyenlőtlenség növekedni látszik - mondta el egy mediációs konferencián Dr. Kovács Géza, az MKDSZ igazgatója, aki a "„tipikus" félelmek között a HR vezetők aggályairól is szót ejtett. Pedig az eredmények továbbra is a mediációs eljárás sikerét igazolják.

Az elmúlt évtizedben különböző kormányzati ciklusok alatt több törvény fokozatosan építette ki az állami segítséggel, közvetítéssel zajló mediáció, peren kívüli vitarendezés intézményeit, eljárásait. Legutóbb idén módosult, bővült jelentősen a mediáció, és már a bíróságokon is lehetőség van közvetítői eljárásra - mondta el Navracsics Tibor igazságügy-miniszter a Perbeszéd helyett párbeszéd című, bírósági mediációról tartott konferencián hétfőn.

A miniszter szerint a mediáció sikerágazat. Egy olyan terület, ahol az állam nem mint hatóság, hanem mint támogató, ösztönző partner lép be a folyamatokba, és ehhez infrastruktúrával, szaktudással segítséget kell nyújtani. A szakmai rendezvény címét idézve Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, hogy perbeszéd helyett párbeszédre van szükség polgár és polgár, polgár és állam között egyre több területen, hogy ez a szellem ne csak az igazságszolgáltatásban, hanem azon túl is egyre nagyobb teret nyerjen.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a mediáció előnyeit sorolva kiemelte, hogy ez a pereskedésnél lényegesen gyorsabb és olcsóbb vitarendezési mód, amely jelentősen csökkenti a bíróságok munkaterheit, és lehetőséget ad arra, hogy a bírák azoknak a jogvitáknak az eldöntésére koncentráljanak, ahol valóban semmi esély a felek közti megegyezésre. Továbbá a mediációban az ítélkező munkából nyugdíjazásuk miatt távozó nagy tapasztalatú bírákat tovább lehet foglalkoztatni. Ugyanakkor a szakember is kiemelte, hogy a peres eljárásokkal szemben a mediáció békés, a felek nem nyertesként vagy vesztesként lépnek ki belőle, hanem partnerként. A közvetítői eljárás egy újfajta vitakultúrát képvisel, melyben nem a másik legyőzése, hanem az egymás iránti megértés, bizalom és tisztelet jelenti a megoldást, ezért is kell támogatnia az államnak ezt a konfliktuskezelési módot, melyet egyébként az EU is szorgalmaz.

A munkaügyi mediáció jellemzői

A mediáció különböző területei nagyban eltérnek egymástól - kezdte a konferencián előadását Dr. Kovács Géza, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) igazgatója, majd kifejtette, milyen sajátosságokkal jellemezhető a munkaügyi mediáció területe. A vitatípusok között megkülönböztethetünk egyéni vagy kollektív, érdek vagy jogvitákat. A munkaügyi mediátorhoz kerülő ügyek jellemzően érdekviták, viszonylag kevesebb jogvitára van példa. Bár nincs jogvita érdekvita nélkül, illetve az érdekvitákban a felek megpróbálnak jogi érdekeket is felhasználni - tette hozzá az igazgató.

Munkaügyi mediáció során a résztvevők a munka világának szereplői, munkáltatók, munkavállalók, vagy az érdekképviselet tagjai. Ezek a viták jellemzően összetettek, ennek következtében időben rendszerint elhúzódnak, a bértárgyalások például heteken át tartanak. A feleknek közben folyamatosan egyeztetni kell a háttérbázisukkal is, például a tulajdonossal vagy a dolgozói közösséggel, ez még komplikáltabbá, hosszabbá teszi a folyamatot. A munkaügyi vitákra jellemző továbbá, hogy a résztvevői tartós kapcsolatban állnak és szerepkonfliktus van közöttük. Ennél fogva nem annyira az érzelmek, hanem inkább az érdekek intenzívek. Az érzelmeket jól lehet kezelni a mediáció eszköztárával, az érdekekhez nehezebb hozzáférni - fogalmazott Kovács Géza.
A munka világának szereplői nem szeretnek szerepelni - ez alól csak egyes (szakszervezeti) vezetők kivételek - egészítette ki tapasztalatait a HR Portálnak Kovács Géza. "Ők olykor pont azért nem kívánják közel engedni magukhoz a mediátort, mert attól tartanak, "elorozza" tőlük a megegyezés által learatható babérokat - holott erről szó sincs, éppenséggel tiltja az etikai kódex, hogy a mediátor bárhol bármikor konkrét ügyről nyilatkozzon. Bármelyik éppen sztrájkolni kívánó szakszervezetnek szívesen felajánljuk a segítséget, legkésőbb holnap reggel."


A munka világában rengeteg érdekellentéttel lehet találkozni, ehhez képest kevesen fordulnak mediátorhoz. Az elnök szerint a relatív kevés esetszám azzal is indokolható, hogy a felek különböző erőpozícióban vannak, és ez az egyenlőtlenség növekedni látszik. A gazdasági válság számlájára is írható, hogy kiélezettebbek a győztes-vesztes játszmák, a hangsúly nem a megállapodásra való törekvésen van, nehezebb helyzetben a felek kevésbé tesznek engedményeket. Sok esetben tisztázatlanok a munkaügyi pozíciók, ez sem kedvez a mediáció térnyerésének, illetve - folytatta Kovács Géza, a munka világának szereplői nem szeretnek szerepelni. "A HR vezetők például úgy gondolják, hogy ha mediátort hívnak, akkor a vezetőik majd azt feltételezik, nem alkalmasak a HR vezető pozícióra" - említett egy jellemző félelmet az igazgató.

Hogyan lehet szakértői segítséget kérni?

A Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) 16 éve működik annak érdekében, hogy közreműködjön munkaügyi érdekvitákban, segítse a munkaügyi kapcsolatok kultúrájának fejlesztését, és az alternatív vitarendező eljárások terjesztését. Közvetítés, döntőbíráskodás, tanácsadás, tényfeltárás - ezek a szolgálat legfontosabb tevékenységei. A legfontosabb alapelvek és értékek pedig az eljárásban való önkéntes részvétel, a gyors és békés vitazárás, pártatlanság, etikusság, és a feleknek járó díjmentesség - ez utóbbira vonatkozóan az elnök megjegyezte, "sajnos ami ingyenes, az ma már inkább gyanús."

Kovács Géza a jogi környezetre is kitért, egy üres oldallal szemléltette előadásában, hogy a mediáció kikerült az új munkatörvénykönyvből. Bár ennek okára nem tudott választ adni, "azért a helyzet nem reménytelen" - fogalmazott. Újdonság, hogy a munkajog munkaügyi vita esetén felkínálja az egyeztető bizottság intézményét. A felek létrehozhatnak egy bizottságot, melynek tagjai mind a munkáltatók, mind az érdekképviseletek delegáltjaiból állnak össze, valamint meg kell egyezniük egy független bizottsági igazgató kiválasztásában. Az elnök szerint az MKDSZ tagjai alkalmasak lennének a semleges bizottsági elnöki poszt betöltésére.

Az MKDSZ szervezeti környezetéhez kapcsolódóan Kovács Géza elmondta, nincs önálló jogviszony, az intézmény az államigazgatás keretei közé van beszervezve. Az elnök szerint ebben az a pozitívum, hogy ez az állami környezet hitelesebbé teszi a működésüket. Ugyanakkor az MKDSZ rendkívül gyors reagálású szerv, amelyben nem a klasszikus bürokrácia folyamatai működnek. "Működése a mentőszolgálat funkciójához hasonló" - hangsúlyozta Kovács Géza, hozzátette, büszkeséggel mondhatja, hogy nyolcvan felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező szakember áll "készenlétben".

90 százalék feletti a sikerarány

A 16 év alatt 100 mediációs ügy futott át az MKDSZ "keze alatt", köztük nem egy súlyos konfliktus is akadt, a megegyezések sikerarányát tekintve pedig 90 százalék feletti az adat - folytatta az elnök. Emellett számokban kevésbé kimutathatóak a tényfeltárás, tanácsadás, preventív mediáció, szakmai programok által elért eredmények.

Az oktatásügyben is van értelme

Dr. Krémer András, a Mediációs Munkacsoport tagja arra mutatott rá előadásában, hogy a mediációs eljárásnak az oktatásügyben is van értelme, mind az igazgatási jellegű, mind a fegyelmi viták tekintetében. Volt már példa rá, hogy mediációs eljárással sikerült az összevonandó iskolák és az önkormányzat konfliktusát rendezni, vagy akár egy elmérgesedett gyerek-tanár vitát. A mediációs ügyek száma az oktatásügyi mediáció területén is elenyésző, ezen belül a sikeres megállapodások száma viszont itt is kiemelkedő.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk