Megjelent: 9 éve

Fontosabb idén az üdülés a cafeteriában

Évekig az étkezés támogatása volt a legnépszerűbb cafeteriaelem. Néhány éve azonban beelőzött az egészségmegőrzés. Ez a juttatási terület idén is megőrizte első helyezését - derül ki egy friss kutatásból.

A portálunknak eljuttatott, 2015 tavaszán készült, nem reprezentatív kutatásban munkáltatókat, munkavállalókat, szolgáltatókat kérdeztek arról, hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert.

A felmérés - mely szándékosan nem a meglévő juttatási elemekre kérdez rá, hanem egyedi költési célok széles palettájára - 436 visszajelzés alapján készült el. A közreműködők 31 százaléka munkavállalóként, míg 53 százaléka munkáltatóként nyilatkozott.

A cafeteriatrend.hu weboldal 2010 óta évente elvégzi azt a felmérést, amellyel a cafeteriarendszer jövőbeli sláger elemeit kívánja megismerni.
- A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak - mondja Fata László cafeteria szakértő.

Fata László
A munkáltatók juttatási gyakorlatát évek óta figyelemmel kísérő szakértő szerint idén sem a kedvezményes adózás lenullázása volt a fő irány.
Különösen érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2015-ben beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel.

Az idei évben nagy meglepetést az üdülés, pihenés támogatásának felemás előretörése okozott. A fontossági sorrendben tavaly hetedik helyen végzett költési cél idén már a dobogóra került, bár az adó mértéke alapján elkészített listán nem szerepel az élbolyban.

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már korábban is megelőzte az egészségmegőrzés. Ez a felhasználási terület az idei kutatásban is megtartotta, megerősítette a pozícióját.
Emellett a korábban már említett üdülés lépett négy helyet előre.
A tavalyi évhez képest kevésbé fontosnak ítélték a válaszadók, hogy az adókedvezmények az orvosi ellátást, kezelést támogassák, de kívánt adókedvezmény mértéke alapján felállított listán a harmadik helyezést érte el ez a költési cél.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria-rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2014-es helyezés):

1. Egészségmegőrzés (1-2.)
2-4. Étkezés támogatása (3-5.)
2-4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (1-2.)
2-4. Üdülés, pihenés (7.)
5-6. Gyermek iskolakezdésének támogatása (3-5.)
5-6. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
7. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3-5.)
8. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (8-9.)
10. Munkavégzéshez szükséges képzések (10.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van nagy szükség. A felmérés azonban arra is kitért, mely elemeket tennék adómentessé a felhasználók, és melyekhez tudnak elfogadni kedvezményes (bár magasabb mértékű) adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendezték sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

1. Egészségmegőrzés (2. )
2. Étkezés támogatása (1.)
3. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (5.)
6. Munkavégzéshez szükséges képzések (8.)
7. Gyermek iskolakezdésének támogatása (6.)
8. Lakáshitelek támogatása (10. feletti )
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (7.)
10. Helyi közlekedési bérlet (9.)

Itt a tízes lista új szereplőjeként jelenik meg az elmúlt időszakban különösen sok figyelmet kapott lakáshitel törlesztés támogatása.
Emellett a két listát összevetve látható, hogy a válaszadók magas adókedvezményt várnának az egészség, gyógyulás körbe tartozó mindenféle költési célhoz - tájékoztatták portálunkat.

Az üdülés támogatása azonban bár fontos támogatandó területként jelenik meg, mégsem kerül erre a listára. Ebből Fata László azt a következtetést vonta le, hogy a felhasználók akár magasabb adóterhet is el tudnak képzelni mellé.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek