Megjelent: 15 éve

Garantálja a beválást a kompetencia-fókuszú interjútechnika

Portálunk több szakmai cikke foglalkozik olyan kiválasztási módszerek, interjútechnikák ismertetésével, amelyekre az IRS Hungary Kft. is fókuszál képzései során. Ezek közül az egyik, itthon még újdonságnak számító módszer, a viselkedésalapú, kompetencia-fókuszú interjútechnika, amellyel háromnapos tréning keretében ismerkedhetnek meg a HR-esek.

Bár a kompetencia fogalom ismert a szakma berkeiben, a kompetenciák azonosítása és elemzése, a kompetencia-katalógus kidolgozása, valamint a munkakörre való alkalmasság és a teljesítmény kompetencia-alapú mérése még nem általános gyakorlat.

Az IRS Hungary Kft. kiválasztási gyakorlata ezért egyedülállónak mondható a humán erőforrás menedzsment területén dolgozó szakemberek számára. A statisztikai mérések szerint a ma Magyarországon általánosan elterjedt, a munkaköri kompetenciákat nem mérő, úgynevezett "hagyományos interjúval" kiválasztott munkatársak munkahelyi beválásának aránya csupán 30 százalék. Ezzel szemben a kompetencia-fókuszú interjútechnika validitása 70 százalék, vagyis az ezzel kiválasztott új belépők 70 százaléka sikeresen teljesít, és hosszú távra elköteleződik az új munkahelye iránt.

Az erre a tudásra épülő kompetencia-fókuszú, viselkedésalapú interjútechnika képzésünkön 2008-ban 23 szervezet 80 HR szakembere vett részt. A képzés szükségességét jól mutatják azok az általános szakmai kihívások, amelyekről az említett tréningen, illetve egyéb szakmai fórumokon megszólaló kiválasztási szakemberek beszámolnak. Néhány példa ezek közül:

  • Az interjúztatók számára sok szervezetben nem áll rendelkezésre standard kiválasztási folyamat. Emiatt a több körös kiválasztási folyamat során a szervezetet képviselő különböző interjúztatók kérdései között nagy lehet az átfedés. A jelölt azonos kérdéseket hall ismételten, míg fontos feltérképezendő alkalmassági faktorok feltáratlanul maradnak.
  • Standard kérdezéstechnika hiányában az interjúztatók döntéséhez nem állnak rendelkezésre objektív, összehasonlítható információk: a megbeszélésen a jelöltet megfigyelő interjúztatók nem mérési adatokat, hanem inkonzisztens megfigyeléseket osztanak meg egymással, pl. "okosnak tűnt", "nincs elég tapasztalata". A kiválasztási döntés így csekély és inkonzisztens információkon alapul.
  • A pozíció betöltésének sürgőssége, az időnyomás befolyásolja a döntést. Időhiány esetén gyengül a kérdések nívója, kevesebb információt gyűjtenek a kiválasztók, sokszor hirtelen, akár első benyomás, például az első kézfogás vagy az első néhány kérdés alapján már megszületeik a döntés.

    A kihívások sora természetesen itt még nem ér véget, a fent említettek csupán egy szűk szeletét mutatják azoknak a kihívásoknak, amelyek a szervezetek nagy többségében jelen vannak, s melyeknek megoldását a szervezeti vezetők a HR-partnereiktől várják.

    Garantálja a beválást a kompetencia-fókuszú interjútechnika

    A háromnapos IRS kompetencia-fókuszú interjútechnika tréning segít ezen kihívások megoldásában, felöleli az interjúztatás komplex folyamatát. Néhány témakör a képzésből:

    - munkakörök elemzése
    - szervezeti-munkaköri alkalmasság kompetencia-modellje
    - kompetencia-fókuszú interjúkérdések kialakítása, a kompetencia-katalógus
    - a kompetencia-fókuszú interjú struktúrája (felépítés, kommunikáció, kérdezéstechnika)
    - a jelöltek kommunikációs stratégiájának azonosítása, hárítások, öntakarás kezelése
    - a szervezeti döntés előkészítése a HR-partner szerepében stb.

    Milyen módon segíti az IRS Hungary interjútechnika képzése a HR-partnerek munkáját?

    1. Egyrészt olyan megfigyelési szempontokat ad a kiválasztási szakember kezébe, melynek segítségével standardizálható és objektívvé tehető a kiválasztás: megjelenik a mérés az interjú során - 30 százalékról 70 százalékra emelve az interjú mint szelekciós eszköz megbízhatóságát.

    2. E technika alkalmazásával megelőzhető, hogy a kiválasztási döntést tudattalan benyomások, sztereotípiák, előítéletek, vagy bizonytalan megérzések befolyásolják, így a szelekció teljességgel szakmai alapokon nyugszik.
    3. A kiválasztást megelőző felkészülés és elemzőmunka eredményeként olyan kompetenciák és viselkedési minták listája áll össze, mely megkönnyíti, és igény esetén egyben standardizálhatja is a teljes HR menedzsment folyamatot az adott munkakört illetően: az alkalmasság-vizsgálat, a próbaidő és a szerződésben meghatározott időszak teljesítményének mérése, a képzési igények felmérése, a karriermendzsment, utánpótlás definiálás stb. mind-mind megalapozódnak a kompetencia- és viselkedésfókuszú kiválasztási technikával.

    Hosszasan sorolhatnánk még a kompetencia-fókuszú kiválasztás előnyeit a HR-szakemberek számára, az egyik legfontosabb jellemzője mindenképpen a széleskörű alkalmazhatóság, minden munkakör és minden szervezeti kulturális háttér mellett alkalmas a jelöltek mérésére és a kiválasztás standardizálására. Képzési ügyfeleink 22 százaléka rendelkezett már a képzés idején saját fejlesztésű szervezeti kompetencia-katalógussal, 78 százalékuk a mi segítségünkkel fejleszti azt. A kultúrát illetően ugyanilyen színes a paletta: a résztvevők között éppúgy megtalálhatók a multinacionális nagyvállalatok (BAT, Danone, Glaxo Smith Klime, Pannon GSM), mint a tanácsadó cégek (Adecco, Kelly Services, Develor), és magyar a tulajdonú nagyszolgáltatók (TIGÁZ, MÁV START) munkatársai is.

    Néhány gondolat a tréningen résztvevők visszajezéseiből:
  • "Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a tréningen, mert mind szakmailag, mind emberileg nagy segítség volt számomra, és olyan technika birtokosává válhattam, amelyet a mai napig kamatoztatni tudok az interjúztatásban."
  • "A tréninget praktikusnak és a gyakorlatba azonnal átültethetőnek találtuk kollégámmal. Szeretném külön kiemelni a nagyszerű hangulatot, amely az összegyűlt kis csapatot, s a közös munkát jellemezte."
  • "Nagyon hasznosnak találtam a tréninget, mert amit az első két napban, elméletben megtanultunk, azt a harmadik napon a gyakorlatban is kipróbálhattam valós személyeken, akik valóban úgy viselkedtek, mintha álláskeresők lettek volna."

    Minden érdeklődőt, jelentkezőt szeretettel várnak az IRS Hungary további nyílt és vállalati tréningjeire.

    Kiss-Tóth Ildikó, szervezetpszichológus, tanácsadó
    IRS Hungary Kft.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

    Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

    Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

    Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

    Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

    Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk