kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

Gondoskodnak-e a cégek elbocsátott dolgozóikról?

A HR Portal összeállítást készített azokról a vállalatokról, amelyek az elmúlt időszakban csoportos létszámleépítést jelentettek be és/vagy hajtottak végre. Arra voltunk kíváncsiak, milyen intézkedésekkel segítik az elbocsátottakat, gondoskodnak-e a dolgozók jövőjéről. Érdekes eredményre jutottunk: hét cégből hat részletes programot dolgozott ki a leépítésben résztvevők számára.

A közelmúlt nagy elbocsátásai:
GE: 2011-ben 1000 fő, továbbiakban 1100 fő
Rail Cargo Hungaria: 460 fő
Dräxlmaier Hungária Kft: 450 fő+660 fő
Flextronics Kft.: 340 fő
K&H Bank: 215 fő
Erste Bank: 193 fő
Otto Fuchs Hungary: 187 fő
Magyar Posta: 140 fő
Kaiser Food Kft.: 99 fő
Axa: átszervezés, eddig 30 fő

Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben - állítja a szakirodalom. Vagyis ez egy komplex program, amely az álláskeresési technikák, önismeret- és kompetenciafejlesztés és egyénre szabott karrier-tanácsadásból áll, vagyis nem egyenértékű egy munkaügyi központon keresztül elérhető álláskeresési támogatás tréninggel.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a közelmúltban csoportos létszámleépítést bejelentett magyarországi cégek foglalkoznak-e az elküldött dolgozókkal, és ha igen, milyen szolgáltatást nyújtanak outplacement címszó alatt.

Gondoskodva küld el 2100 dolgozót a GE Fényforrás

A GE Hungary négy gyárából összesen mintegy ezer dolgozót bocsát el 2011-ben. A leépítés a hajdúböszörményi gyárban 125 embert érint, Nagykanizsán és Zalaegerszegen 706, illetve 45 munkahely szűnik meg. A GE váci fényforrásgyárát bezárják, amely 135 dolgozó elbocsátását jelenti. A GE Fényforrás üzletága egyébként összesen 2 109 dolgozót küld el átszervezési programja keretében - írtuk tavaly decemberben.

A megállapodás értelmében a vállalat a kollektív szerződésben foglalt juttatásokon túl a munkavállalók képviselőivel és az illetékes munkaügyi központokkal szoros együttműködésben, minden egyes dolgozó jövőjéről személyre szabott szolgáltatási csomaggal gondoskodik. Ez igény szerint lehet átképzés anyagi támogatása, más munkáltatónál való elhelyezkedés, saját, önálló vállalkozás elindítása. Tavaly valamennyien éltek az átképzési lehetőséggel és a cég információi szerint 2010 végén elenyészően kevés volt az álláskeresőként nyilvántartottak száma. - Büszkék vagyunk rá, hogy eddig szinte minden érintett munkavállaló jövőjét sikerült megnyugtatóan rendeznünk. A GE felelős gyakorlatát, a gondoskodó elbocsátás folyamatát az eddigi eredmények is igazolják - nyilatkozta tavaly év végén Kalocsai Kinga, a GE Lighting regionális kommunikációs igazgatója.

Rail Cargo: készül a részletes outplacement program

Hogyan teljesít, mennyire hatékony a dolgozó, mekkora költséggel jár az elbocsátás, szükség van-e az adott pozícióra - a hazai nagyvállalatok kétharmadát kizárólag ezek az üzleti szempontok érdeklik, ha csoportos létszámleépítést hajtanak végre és nem veszik figyelembe a dolgozók családi, szociális helyzetét, elhelyezkedési esélyeit - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2010-es felméréséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy a vállalatok felének volt csak információja arról, hogy az elbocsátottak máshol el tudnak-e helyezkedni és csaknem negyven százalékuk segített is a munkanélkülivé vált dolgozókat. Az elbocsátást követően inkább a nagyobb vállalatok foglalkoznak egykori munkavállalóikkal.
A Rail Cargo Hungaria (a korábbi MÁV Cargo) tavaly októberben jelentette be, hogy 3028-ról 460-nal kívánja csökkenteni a cégnél a létszámot 2011-ben. A három reprezentatív szakszervezet (Vasutasok Szakszervezete, VDSZSZ Szolidaritás, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) és a munkáltató közös nyilatkozata szerint rögzítették a létszámcsökkentés enyhítését célzó eszközök körét, így egyebek között lehetőség nyílik - amennyiben a jogszabályi környezet is lehetővé teszi - a korengedményes nyugdíjazásra, a Cargo Évek Program működtetésére és egyéb, a munkavállalók munkaerőpiacon maradását elősegítő programokra, intézkedésekre. Úgy tudjuk, hogy jelenleg is kidolgozás alatt áll a több elemet tartalmazó outplacement programjuk, amely mind az elbocsátások megelőzésére, csökkentésére, mind az elbocsátásra kerülők támogatására lehetőséget nyújt.

Dräxlmaier Kft. és Flextronics Kft.: enyhítik a munkahely elvesztése okozta nehézségeket

Tavaly nyáron adtunk arról hírt, hogy két móri cég is csoportos létszámleépítésre készül. Megkérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Móri Kirendeltségét, mit tapasztaltak az említett cégek részéről. Mészáros Tibor kirendeltségi vezetőtől megtudtuk, hogy a kirendeltség térségében az elmúlt évi létszámleépítések közül kiemelkedik a Flextronics Automotive Mor Kft. és a DEH Dräxlmaier Hungária Kft. és nagyarányú létszámleépítési szándéka és döntése. A szakember visszaigazolta, hogy előbbi leépítése jelenleg is zajlik, s várhatóan idén áprilisra fejeződik be. Az elbocsátásra azért került sor, mert a cég beszűntette a helyi tevékenységét, és a termelést Zalaegerszegre telepítette át. A cég a munkaügyi központ segítségét igénybe véve "gondoskodott" elbocsátott dolgozóikról.

A kirendeltség mindenben igyekezett segíteni a leépítésben érintett munkavállalókat. A cég telephelyén több alkalommal tartottak tájékoztatást a munkaerő-piaci, álláskeresési lehetőségekről, ezen túl jogi, képzési, pszichológiai tanácsadást is nyújtottak az érdeklődők számára. Továbbá begyűjtötték, biztosították a kis-, és tágabb térség állásajánlatait. Mészáros Tibor elmondta, a Dräxlmaier négyszázötven fős leépítése több lépcsőben zajlott, az utolsó ütemre 2011. március elején került sor, akkor százharminchét fő munkaviszonya szűnt meg. - A kirendeltségeken történő megjelenésük két hónapon belül várható. Ezen cég esetében is az előzőhöz hasonló szolgáltatásokat biztosítottunk az érintettek és a munkáltató megelégedésére - közölte a kirendeltség vezetője. Napjainkban a cég további hatszázhatvan vonatkozásában jelentett be leépítési szándéknyilatkozatot.

Mészáros Tibor úgy tájékoztatott, hogy a létszám-leépítési dokumentumok és személyes tapasztalataik alapján a munkaáltatók is igyekeztek segíteni a munkaviszonyukat elvesztőket ért trauma feldolgozásában, illetve újra elhelyezkedésükben. Ezek közül a legfontosabbak a következők voltak:

Flextronics Kft.

- Áttelepülési támogatás: havonta folyósított összeg, maximum 1 évig
- A cég másik telephelyén biztosított munkalehetőség
- A munkaviszony megszűnésének dolgozói kezdeményezés esetén is biztosított végkielégítés
- Újrakezdési prémium húszezertől hatvanezer forint terjedően
- Családtagoknak egyszerre nem mondtak fel
- Az öregségi nyugdíjkorhatár egy éven belül betöltők számára nyugdíjjárulék befizetése

Dräxlmaier Kft:

- A felmondási tájékoztatót (a felmondás közlését megelőző harminc nap) követően munkavégzés alóli felmentés
- Ezen idő alatt távolléti díj fizetése, étkezési utalvány biztosítása, egészségpénztári, önkéntes nyugdíj befizetések fenntatrtása
- Törzsgárda jutalom
- Átképzés, továbbképzés támogatása harmincötezer forint/fő, vagy egészségpénztári befizetés
- Családtagok együttes felmondásának vállalt tilalma
- Ápolásra szoruló családtag, vagy gyermeket egyedül nevelő esetén vállalt felmondási tilalom
- Az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel levők esetén vállalt felmondási tilalom
- A korkedvezményes nyugdíjra négy hónapon belül jogosultak számára a nyugdíj megfizetése

A kirendeltség információi szerint ezek voltak a legfontosabb tételek. Várhatóan a 2011-ben megvalósuló juttatások is hasonlóak lesznek, bár ezek még egyeztetések tárgyát képezik az érdekképviseletekkel. - Véleményünk szerint a munkáltatók egyértelműen arra törekednek, hogy az érintett dolgozók számára enyhítsék a munkahely elvesztése okozta nehézségeket - zárta sorait Mészáros Tibor.

Erste Bank: minden igényre kiterjedő gondoskodás

Jelentősebb létszámcsökkentést hajtott végre az Erste Bank, 193 embert küldött el. Mint a bank HR igazgatójától megtudtuk, a munkavégzés alóli mentesítések nagy része azonnal megtörtént (az érintettek 85 százaléka), ugyanakkor a csoportos leépítés a törvényileg előírtnál kedvezőbb feltételekkel történt meg. - Az elbocsátás során további juttatásokat és szolgáltatásokat ajánlottunk fel, ilyen volt a hosszabb felmondási idő, az outplacement szolgáltatás, addícionális (kiegészítő) cafeteria juttatás, dolgozói számla- és hitelkedvezmények fenntartása - tájékoztatta portálunkat Bek-Balla László, az Erste Bank Hungary Zrt. HR igazgatója.

Az outplacement szolgáltatás elemei:

- Részvétel a vezetők felkészítésében a bejelentésre, emberi és jogi kérdések vonatkozásában; prezentáció és fél napos tréning keretében
- Közreműködés, tanácsadói jelenlét a bejelentés napján
- Információs nap Budapesten és a régió központokban
- Két napos álláskeresési tréning
- Utánkövető tréning
- Esélyiroda üzemeltetése - az érintett megyeszékhelyeken és Budapesten - január 17. és április 15. között
- A fentiekkel összefüggésben Erste-re szabott információs oldal működtetése - 5 hónapon keresztül

Az outplacement programra a bejelentés napján az emberek huszonöt százaléka jelentkezett és a túlnyomó többségük hozzájárult adatai átadásához. A programban összesen százhuszonegy fő, vagyis a leépítettek hatvanhárom százaléka vesz részt. Az információs napon az elküldött dolgozók nyolcvan százaléka, az álláskeresési tréningen pedig hetvennégy százaléka jelent meg. Bek-Balla László úgy tudja, jelenleg az elküldött dolgozók negyven százaléka helyezkedett el, de ez napról napra változik és a projekt végére, amely április 15-én lesz, a várható elhelyezkedési arányt hatvan-hetven százalékra becsülik.

Magyar Posta: felkészítik a leépítés mindkét szereplőjét

A csoportos létszámleépítés keretén belül Budapesten összesen száznegyven főt jelentettek be a munkaügyi központ felé, ebből ténylegesen nyolcvanhárom munkavállaló munkaviszonya szűnt meg, a leépítésre tervezett többi munkavállaló foglalkoztatását a Magyar Posta Zrt. biztosítani tudta - tájékoztatta lapunkat Rajnai Attila, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A posta outplacement programot dolgozott ki az érintett munkavállalók és vezetők segítésére. A cégen belül - ahogy Rajnai Attila fogalmazott - a humán szakterület nyújtott támogatást a kiválasztási kritériumok és technikák meghatározásához, munkaügyi, munkajogi dokumentumok elkészítéséhez. A HR-esek készítették fel a vezetőket a létszámleépítésből adódó feladataikra (személyes beszélgetés a munkavállalókkal, felmondások átadása), a társaságnál maradók kiválasztására és támogatta a vezetőket a leépítési folyamat levezényelésében.

A "humánus létszámleépítés" a munkavállalók számára elsősorban az elhelyezkedésben való segítségnyújtásban valósul meg. - Az érintett munkavállalók munkajogi tájékozódását segítette a szóbeli tanácsadáson kívül a Munkaerő-piaci Kalauz információs füzet, hiszen a munkavállalóban számos kérdés merülhet fel, például, ha nem tudja pontosan, hogy a munkaviszony megszüntetésekor milyen jogi következményekkel kell szembenéznie, milyen járandóságokra tarthat igényt. Az információs füzet tartalmazta a munkaügyi központok kirendeltségeit, elérhetőségeit és a munkaügyi központ aktuális álláslistáját - sorolja az outplacement program ismeretátadásának formáit Rajnai Attila. Ezen túl a posta biztosította a helyszínt ahhoz a tájékoztatáshoz, amelyet a munkaügyi központ képviselői tartottak a munkavállalóknak az általuk nyújtott szolgáltatásokról és heti rendszerességgel az üres álláshelyekről.

A program révén egyébként az elbocsátott dolgozók elmélyülhettek az állásinterjú és az önéletrajzírás technikáiban a cég által tartott munkaerő-piaci marketing és kommunikációs ismeretátadó, valamint készségfejlesztő tréningjei által. Ezen túl az elbocsátott dolgozók - ha akartak - hozzájárulhattak ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék őket egy speciális belső adatbankba, ahol egy évig őrzik adataikat. Ha pedig olyan munkaerőigény lépne fel a szervezetben, amely szakképzettségüknek és gyakorlatuknak megfelelő, kiajánlásra kerülnek - emelte ki Rajnai Attila.

Kaiser Food: kommunikációs és egyeztetési lehetőség

Májusban bezárja a Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári szárazáru-üzemét a Debreceni Csoport Kft., kilencvenkilenc alkalmazott állása szűnik meg. - A munkáltató a kialakult helyzetben a március 18-án tartott, a munkavállalók számára szóló tájékoztatóban elhangzottaknak megfelelően a régió munkaügyi központjaival és munkáltatóival fel fogja venni a kapcsolatot annak érdekében, hogy munkavállalóink mielőbbi ismételt elhelyezkedését elősegítsük az Mt. 94/B. 5. a-d pontjaiban megfogalmazottaknak megfelelően. Néhány óvári dolgozónak felajánlottunk munkalehetőséget üzemeinkben. A dolgozók részére állandó kommunikációs és egyeztetési lehetőséget biztosít a vezetőség jelenleg is - nyilatkozta portálunknak Szűcs Viktor, a Kaiser Food ügyvezető igazgatója.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk