Megjelent: 12 éve

Három és fél percenként meghal egy ember a munka miatt

Három és fél percenként meghal egy ember munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében. Ezért még inkább fontos lenne a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozni főként, mert az abba való befektetés megtérül - írja Christa Sedlatschek, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség igazgatója.

Új témára összpontosítva tér vissza a világ legnagyobb munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kampánya. Az "Együtt a kockázatok megelőzéséért" című, 2012-2013. évi, Egészséges munkahelyek kampány célja, hogy segítse a vállalkozások, munkavállalók és képviselőik együttműködését az európai munkavállalókat érintő kockázatok kezelése érdekében.


5500 életet követel a munka évente



A munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén az elmúlt években elért előrehaladás ellenére még most is több ezer európai munkavállaló veszíti életét. Az unióban évente több mint öt és fél ezren halnak meg munkahelyi baleset következtében. Több ezer további munkavállaló pedig foglalkozási megbetegedés miatt veszti életét. Ez azt jelenti, hogy három és fél percenként meghal egy ember munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében.

Ezek a halálesetek a történetnek csak egy részét teszik ki: sok millió európai munkavállalónak kell együtt élnie a munkahelyi balesetek következményeivel vagy a munkájuk okozta hosszú távú egészségkárosodással.

Megpróbálhatjuk kiszámolni mindennek a gazdasági hatását. Véleményünk szerint a munkahelyi balesetek és a rossz egészségvédelem az Uniónak összességében a teljes GDP körülbelül 4 százalékába, vagyis 490 milliárd euróba kerül évente. Ebbe azonban nem tartozik bele az emberi szenvedés, amelyet nem lehet számszerűsíteni.


Megelőzhetők a balesetek



Tudjuk, hogy a legtöbb baleset és megbetegedés megelőzhető, valamint a kockázatmegelőzés alapelvei egyértelműek és közismertek. Éppen ezért a munkavállalók biztonságának és egészségének érdekében az európai szemlélet középpontjában a kockázatmegelőzés áll. Nézzék meg az európai munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat, és látni fogják, hogy újra és újra kiemelik a kockázatmegelőzés fontosságát, valamint a munkáltatók ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.

Nem elég azonban jogszabályokat elfogadni, amelyek megmondják az embereknek, mit kell tenniük. Jobban meg kell ismertetni a munkáltatókkal és munkavállalókkal kötelezettségeiket, és meg kell értetni velük, hogy a kockázatmegelőzés akkor a leghatékonyabb, ha együttműködünk. Ezért összpontosítunk új kampányunkban a kockázatmegelőzésre, valamint az ezen a téren való együttműködés előnyeire.


Együtt könnyebb



Az európai jog a vezetőket és az általuk irányított szervezeteket teszi elsődlegesen felelőssé a munkavállalók biztonságáért. A jó vezetés alapvetően fontos ezen a téren. Azt is tudjuk azonban, hogy a kockázatmegelőzés akkor a legeredményesebb, ha a vezetők a munkaerőt is bevonják a folyamatba. Gyakran a munkavállalók ismerik legjobban munkahelyüket, valamint hogy azok milyen kockázatokat rejthetnek, és általában a munkavállalók azok, akik bevezetik a szükséges változtatásokat.

Kutatások igazolják, hogy a szervezet méretétől függetlenül, a vezetés és a munkavállalók aktív részvétele kulcsfontosságú a sikeres egészségvédelmi és biztonsági irányításhoz. Az új és újonnan megjelenő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés - vagy ESENER-felmérés - amely során körülbelül 36 000 vezetővel és munkavállalói képviselővel készítettünk interjút, képet ad arról, miként kezelik jelenleg az egészséget és biztonságot az európai munkahelyeken (www.esener.eu). Az ESENER-felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol a vezetés kellőképpen elkötelezett a munkahelyi egészségvédelem és biztonság iránt, és kiemelkedő a munkavállalói részvétel, akár tízszer nagyobb a valószínűsége, hogy megfelelő egészségvédelmi és biztonsági politikával rendelkeznek. Sokkal jobban dolgozunk, ha együtt dolgozunk.

Jó példa arra, hogy mennyire jól működhetnek a dolgok, ha a munkáltatók és a munkavállalók együttműködnek a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén, a 2012. évi Londoni Olimpiai Játékok Olimpiai Parkjának és Stadionjának építése. Abban az időben ez volt a legnagyobb infrastrukturális fejlesztési projekt Európában, amelyben mintegy 36 000 munkavállaló és a nagy multinacionális cégektől a KKV-kig számos vállalkozó vett részt. A projekt során azonban mindvégig komoly hangsúlyt fektettek a munkavállalói részvételre és a munkavállalók visszajelzéseire. Ez az első olyan olimpia, ahol az olimpiai stadion felépítése során nem történt halálos baleset, és összességében a baleseti értékek nagyjából megegyeztek az Egyesült Királyság összes többi ágazatában - nem csak az építkezésben - előforduló értékekkel.


Egészséges munkahelyek - új kampány indult



Az áprilisban elindított Egészséges munkahelyek kampányunk fő törekvése az, hogy a közép- és felső vezetőket arra ösztönözze, hogy a kockázatcsökkentésben való részvétellel jó példával járjanak elöl, a munkavállalókat és képviselőiket pedig a kockázatcsökkentés érdekében a vezetőkkel való együttműködésre sarkallja.

Az Egészséges munkahelyek kampányunk azonban csak akkor válik sikeressé, ha Európa-szerte eljut a munkahelyekhez. Kis ügynökség a mienk, és tudjuk, hogy ezt nem érhetjük el egyedül. Ebben a kampányban tehát a partneri hálózatainkkal - például az uniós tagállamokban nemzeti munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi képviselőként működő kapcsolattartó pontjainkkal - való együttműködés során szerzett tapasztalatainkat fogjuk felhasználni.

Említhetem 2009 óta tartó együttműködésünket az Enterprise Europe Network hálózattal, amely alapvető kapocs Európa kis- és középvállalkozásaihoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy fontos egészségvédelmi és biztonsággal kapcsolatos üzeneteinket eljuttassuk a KKV-khoz; illetve segíti a hivatalos európai kampánypartnereinkkel való együttműködést is.

A kampány célja azonban az, hogy mindenféle méretű szervezetet részvételre ösztönözzön. Még a legkisebb szervezet is segíthet üzeneteink terjesztésében és előmozdításában azoknak az információknak és reklámanyagoknak a felhasználásával, amelyek ingyenesen, 24 nyelven hozzáférhetőek honlapunkon.

Megszervezhetik saját tájékoztató célú rendezvényeiket és tevékenységeiket: sok szervezet teszi ezt a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete alkalmából minden év októberében. Részt vehetnek továbbá a "Helyes Gyakorlat" díjakért folyó versenyben, amely azokat a különböző méretű szervezeteket ismeri el, amelyek innovatív módszereket dolgoztak ki a munkahelyi biztonság és egészségvédelem támogatására.

A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló közelmúltbeli páneurópai közvélemény-kutatásunk eredménye alapján jó okunk van feltételezni, hogy kampányunk sikeres lesz, mivel a vezetők fogékonynak tűnnek a fejlesztési lehetőségekre. Az Ipsos MORI által végzett,35 000 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a legtöbb uniós munkavállaló biztos abban, hogy a felettesének felvetett munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági problémával foglalkoznak is.

Szintén bizakodóak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy Európa-szerte képesek leszünk munkavállalókat elérni a munkahelyi egészségvédelem és biztonság fontosságáról szóló üzeneteinkkel. A közvélemény-kutatás eredményei szerint az európaiak általában úgy érzik, kellően tájékozottak a munkahelyi egészségvédelem és biztonság kérdéseiben, közel egynegyedük "nagyon jól tájékozottnak" tartja magát, amely arány magasabb az előző európai közvélemény-kutatás által megállapítottnál. Ugyanakkor az egyes uniós tagállamok között nagy különbségek tapasztalhatók ebben a tekintetben, és a kampány fő célja a kockázatmegelőzés terén bevált gyakorlatok megosztása - mérettől és ágazattól függetlenül - valamennyi, az Unió bármely részén található vállalat körében.

Ebben a nehéz gazdasági időszakban az Egészséges munkahelyek kampányunk erőteljes üzenetet küld a szervezeteknek a kockázatmegelőzésbe fektetett idő és források értékéről. A bizonyíték egyértelmű: a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos befektetés megtérül. Csökkenti a rendszeres munkahelyi távollétet és az alkalmazottak fluktuációját, javítja a hangulatot és növeli a termelékenységet. A kockázatmegelőzés érdekében történő együttműködés versenyképesebbé teszi a vállalkozásokat.

A kampánnyal kapcsolatos további információkért kérem, látogasson el a www.healthy-workplaces.eu oldalra.

Christa Sedlatschek, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség igazgatója
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk