Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 8 éve

Havi 300 ezret is lehet keresni diákmunkával

Egy új szabálynak köszönhetően a diákmunkákat szervező szövetkezeteken keresztül is lehet gyakornoki állásokat találni, amikért így természetesen fizetés jár – válaszolta a HR Portálnak nyilatkozva Blaski Judit, a HVG HR Center igazgatója. A közvetítés miatt mindkét fél jól járhat, mert a pozíciót meghirdető cégnek nem kell külön erőforrást fordítani a gyakornokok keresésére, a diák meg biztosan meg lesz fizetve.

images

images

Amennyiben egy fiatal maga keres gyakornoki állást, mindenképp figyelembe kell vennie, hogy csak hat hét munkaidő után kötelező fizetést kapnia. Fontos, hogy mindig kössenek gyakornoki munkavállalói szerződést. A fiatal férfiak leginkább az IT szektorban keresnek gyakornoki pozíciókat, a legnépszerűbb a programozói, illetve fejlesztői munkakör. A fiatal nők között az irodai munka töretlenül népszerű, jellemzően egy multinál vagy középvállalkozásnál keresnek asszisztensi, például HR-pozíciót. Szempont szokott lenni, hogy érdemben rálássanak a munkafolyamatokra, így valós tapasztalathoz jussanak, ne csak a kávét főzzék. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyetemi évek alatt olyan helyet is keresnek, ahol a diploma megszerzése, illetve a gyakornoki idő után is állást kaphatnak.

A gyakornokokból választják az új, fiatal alkalmazottakat

A jobline.hu-n a háromezer körüli aktív hirdetés közül átlagosan hatvan-hetven gyakornoki állás jelenik meg (az összes hirdetés körülbelül 2 százaléka), jelenleg elsősorban a Humán Erőforrás, IT/Telekommunikáció és Gyártás/Műszaki területen. Idén a mai napig összesen 354 gyakornoki hirdetést 57 cég adta fel a jobline.hu-n. A legtöbb gyakornokot nálunk Budapestre keresik (jelenleg 41 hirdetés az említett 57-ből).

„Nemcsak a jobline.hu-n látjuk, de az ügyfeleinkkel beszélgetve is egyre inkább halljuk, tapasztaljuk, hogy a gyakornokokat nemcsak időszakos munkára veszik fel, felvételük sokkal inkább a vállalat hosszú távú toborzási stratégiájának egy fontos része. Ezek közül - az adott cégnél már tapasztalatot szerzett - gyakornokok közül kerül ki a kezdő fiatal alkalmazottak egy jelentős része” – mondta Blaski Judit.
Blaski JuditBlaski Judit szerint a vállalati stratégia része a gyakornokok alkalamzása

A fiatalok oldaláról ugyanezért fontosak ezek a lehetőségek. Bár sok területen munkaerőhiány van, a cégek érthetően előnyben részesítik azokat, akik tanulmányaik alatt már gyakorlatot szereztek, megtapasztalták a munka világát, és nem kell nekik az alapvető munkafolyamatokat, elvárásokat megtanítani. A gyakornoki munka tehát tapasztalatot ad, és megkülönbözteti az ebben résztvevőket a többiektől.

A diákszövetkezetek segítik a kereslet-kínálat kiegyenlítését

A multinacionális cégek és a bankszektor alkalmazza a legtöbb gyakornokot. Sok cégben a stratégia része ugyanis, hogy fokozatosan feltöltsék a megüresedő állásokat, egy gyakornok pedig rugalmas, motivált, valamint fogékony a betanításra. Évek óta érzékelhetően nő a logisztikai, a telekommunikációs és az IT szektor munkaerőigénye, a fiatalok is számítanak gyakornoki állásokra, így könnyen egymásra talál a két fél. Szektortól függetlenül keresik a HR-es, az asszisztensi és adminisztrátori feladatkörökre a gyakornokokat. A felfutott szövetkezeti rendszer is segíti a kereslet-kínálat kiegyenlítését, általában két-három héten belül sikerül betölteni az állásokat. A felelősséggel járó gyakornoki pozíciókra azonban még mindig inkább maguk hirdetnek a cégek, például egy vezetői asszisztensi pozícióra. Hasonlóan cselekednek, mikor kreatívabb munkakörre keresnek valakit, például egy PR-os állásnál. Ilyenkor sokszor kérnek próbamunkákat, és más feladatot is kiadnak a jelentkezőknek, de egy interjúra mindenképp sort szoktak keríteni. Míg a hagyományos diákmunkák gyakran olyan munkahelyeket pótolnak, ahol szakemberhiány van, mert a szakképzettek és gyakorlottak külföldre mennek - ilyen a vendéglátás -, addig a gyakornokok esélyeit javítja a tőlük várható lojalitás. Ez pedig abból fakad, hogy később akár főállást is kaphatnak szakterületükön.

Óránként kétezret is lehet keresni

A diákmunka továbbra is virágzik, és a keresetek is egyre közelebb kerülnek a magyar átlagbérhez. Míg tavaly legalább 507 forintot tudott megkeresni egy fiatal egy óra munkával, addig idén a legkevesebb általánosan 607 forint, az adózás utáni átlagos jövedelem már 650 forint körül alakulhat a diákmunka szövetkezetek eduline.hu-nak megküldött adatai szerint. Összehasonlításul, az elmúlt egy évben a lakosság átlagos adózott jövedelme óránkénti 1000 forint körül alakult.

A legjobban keresők 200-300 ezer forinttal is zárhatnak egy hónapot a nyár során. Az euDiákok szövetkezete kiemeli, hogy a szakmai tudás már diákmunkában is kifizetődik, hiszen itt már kiindulásként is óránként nettó 750 forintot is lehet keresni. A szövetkezet esetében a mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az átlagbér nettó 1200-1800 forint között mozog. Azonban nem csak a szakmai tudást, hanem egyes kiemelkedő kompetenciákat is díjazzák a munkáltatók, általában az alapbér mellé teljesítményarányosan tudtok további bevételre szert tenni, ami 1000 forint körüli tiszta órabért jelenthet – tette hozzá a szakember.

Egész évben kínálnak a cégek gyakornoki munkát
egyházi nikoletta
Az E.ON Hungária Zrt. Idén is kínál gyakornoki állásokat. Erről kérdeztük a cég szóvivőjét, Egyházi Nikolettát. „Cégünknél elsősorban műszaki, másodsorban támogató területeken (beszerzés, értékesítés, kontrolling, marketing, HR, kommunikáció, ügyfélszolgálat) kínálunk elhelyezkedési lehetőséget, Budapesten és 12 vidéki városban” – informálta lapunkat a szóvivő.

Elsősorban a nyári időszakban fogadják a hallgatókat a kötelező szakmai gyakorlatuk idejére, de emellett egész évben van lehetőség diákmunkára azok számára, akik a tanulmányaik mellett dolgozni szeretnének.

Számukra az utánpótlás biztosítása kiemelt fontosságú. Ezért mindig örömmel fogadják azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek az energiaipar és a cég iránt, vagy egyszerűen csak szeretnék magukat kipróbálni a munka világában. Azt is fontosnak tartják, hogy lehetőséget biztosítsanak az egyetemistáknak arra, hogy már a tanulmányaik alatt megismerhessenek több területet, valódi feladatokat láthassanak el, így könnyebben tudjanak elhelyezkedni, ha végeznek. A gyakornoki program legnagyobb előnye pedig nyilvánvalóan az, hogy a legügyesebb, legambiciózusabb gyakornokaiknak lehetősége lesz arra, hogy a cég munkatársaként folytathassák pályafutásukat, melyre az utóbbi években számos példa akadt, a cég nagy örömére.

A nagy cégeknél jellemzőek a visszatérő gyakornokok

Leginkább az áram – és gázhálózati területen van igény a gyakornokok foglalkoztatására, itt elsősorban villamos – és gépészmérnök hallgatókat fogadnak. Karrierprogramjaikat – így gyakornoki programjukat is- egész évben hirdetik több csatornán is, karrier brosúránkhoz pedig a legtöbb rendezvényen hozzájutnak a diákok. Ennek köszönhetően mire elérkezik a jelentkezési időszak, a hallgatók már tudnak rólunk. Persze mindig örülünk, ha minél több jelentkezést kapunk, így nagyobb eséllyel tölthetjük be gyakornoki pozícióinkat a legmegfelelőbb jelentkezőkkel. Emellett vannak visszatérő gyakornokaink is: van, aki harmadik éve tér vissza hozzánk a nyári gyakorlat idejére.

„Van némi túljelentkezés, de összességében elmondhatjuk, hogy aki megfelel a követelményeknek és az érdeklődési köre is egybevág az általunk kínált területtel, azok számára tudunk munkát biztosítani. Néha ez nem könnyű, hiszen a mérnök hallgatókat például többnyire vidéki telephelyeinken tudjuk foglalkoztatni, áram – és gázhálózatunk elhelyezkedésének köszönhetően, így nagy szerencse, amikor egy-egy diáknak sikerül a lakóhelyéhez közel gyakorlati helyet biztosítanunk. Ennek ellenére 2015-ben összesen 32 diákot tudtunk sikeresen elhelyezni gyakornoki pozíciókban országszerte” – zárta a témát a szóvivő.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk