kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 11 éve

Hazai gyerekmunka: a szereplők cinkosan összekacsintanak

Sokan ma is úgy gondolják, hogy akkor tanul meg egy gyerek küzdeni, értékelni azt, ami a környezetében található, és nem utolsó sorban dolgozni, ha keményen "„befogják". Ez azonban egyáltalán nincs így. Ha délutáni sportfoglalkozás helyett a családi vállalkozásba segít be a tizennégy éves gyerek, akkor a felkészülésétől, a tanulásától veszik el az időt. Vagy gondoljunk arra, milyen kétséges értéke van egy-egy „"csicskázással" töltött szakmai gyakorlatnak.

A gyerekmunkáról mindenkinek "dickensi életképek" jutnak az eszébe. Üzemekben, a szülőktől távol, rettenetes munkakörülmények közt robotoló kis kezeket látunk magunk előtt, vagy a Távol-Keleten ipari előkészítő, és rosszul fizetett kézműves munkát végző mini-munkásokat képzelünk magunk elé.

"Az csak a fejünkben élő kép, hogy a gyerekmunkás az, aki gyárakban, üzemekben, a szüleitől távol végzi a rosszul fizetett bérrel honorált munkáját. A valóság ennél sokkal prózaibb" - kezdi gyermekmunkáról szerzett tapasztalatainak megosztását Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi igazgatója. A világban ma közel 250-300 millió gyerek dolgozik, de csak 2-3 százalékukra igaz ez a kép. A valóságban a szülőkkel együtt, 60 százalékban mezőgazdasági tevékenységet végezve tengetik ezek a gyerekek a mindennapjaikat.

Családi munkaerő versus jövő

Ma számtalan olyan kultúra létezik, amelyben egy-egy család munkaerejét fizetik meg a napszámos munkák végzése során. Ebbe pedig a gyerekek tevékenysége is beleszámít. Illetve a nehezen végezhető, speciális szaktudást nem igénylő, arra könnyűszerrel betanítható, egyszerű tevékenységeket végzik ezekben a kultúrkörökben a gyerekek. Ezekre a munkákra már 5-6 éves gyerekeket is gyakran befognak. Ez az igazi arca ma a gyermekmunkának.

Valószínűleg egyszerűbb az első képet fenntartani akár a médiának, akár a társadalom többi szereplőjének, mint szembenézni a valódi képpel. Más kérdések merülnek fel a gyerekmunkával kapcsolatosan abban az országban, ahol általános a szegénység, elérhetetlenek az iskolák, és nincs más választása a családnak azon kívül, hogy beállítja a napszámba a gyerekeket is. De természetesen ezekben az országokban sem lehet alapvetőnek és természetesnek tekinteni ezt a szörnyű mechanizmust, amely szinte lehetetlenné teszi a kilábalást.

Gyurkó Szilvia példaként említette az iskolarendszer megközelíthetetlenségét Dél-Amerikában, ahol az oktatási rendszerben jelenik meg mikro szinten a társadalmi probléma. A városokban még csak-csak lehetőséget kapnak a gyerekek arra, hogy felnőve kilábaljanak a nyomorból, de vidéken az elérhetetlen oktatás miatt ez szinte lehetetlen. Ezen kívül maga a tény, hogy a szülők nem tudják "hova tenni" a gyereket, és ezért viszik magukkal dolgozni, szintén a gyerekmunka előfordulását erősíti. Mindezen tényezők mellett hamar elfogadottá válik a farizeus gondolat is, amely szerint kifejezetten jó, ha együtt dolgozik a gyerek a szülővel, hiszen így "ránevelődik" a munkára. Ez a kijelentés pedig már idehaza is több irányból, több szintéren megfogalmazódott.

Amikor idehaza leszállították a tanköteles kort, nem biztos, hogy számolta azzal, hogy ennek következtében megjelennek a 16-18 évesek a munkaerőpiacon, és alapvetően megváltozik a helyzet a gyerekmunka terén. Ezek a tinik ugyanis elkeserítő helyzetbe kerülhetnek akkor, amikor idejekorán kikerülnek az iskolapadból.

Kevesen gondolnak rájuk gyerekként, pedig ők is azok még. Gyerekek, akik képzettség nélkül, rettenetes rossz alkupozícióból vágnak neki a munkakeresésnek, és lyukadnak ki a jó munkakörülményeket ritkán adó feketemunka és az időszakos munka ingoványos talaján. A közbeszédbe bekerült a gyerekmunka, mint közérdek is. Ez a kijelentés, a szakember szerint, szintén olyan kijelentés, ami nem igaz.

Hányszor hallhatjuk, hogy ha a gyerek is együtt dolgozik a szülőkkel, akkor annak örülhetünk is, mert legalább van munkája a családnak, jövedelme, amiből éldegél, és fontosabb a bevétel, mint az a veszteség, ami a gyereket éri. Hiszen később is ráér azt megtanulni, amit most a munka miatt elmulasztott. Ez az a pont, ahol - Gyurkó Szilvia szerint - érdemes elgondolkodni azon az attitűd párhuzamon, ami egy 9 éves, vietnámi prostituált gyerek "munkába állítása" és a hazai gyerekmunkások "befogása" mögött zajlik. Ott is azt hallani, hogy a gyerek bevétele nélkül a családja nem tudna megélni, és máskor is meg tudja tenni azokat a dolgokat, amelyekről a "munka" miatt lemarad a gyerek. Ez azonban csak a hazug felnőtt társadalom narratívája, ami a gyerek érdekét teljességgel figyelmen kívül hagyja.

A szakember szerint kisgyerekkorban, az otthonában, illetve a gyerek számára fontos felnőttek körében lehet munkakultúrát fejleszteni. Ha egy 12 éves gyereknek a házimunka során feladata és ehhez tartozó felelőssége is van, akkor abban a környezetben sokkal tudatosabbá válik. Nem biztos, hogy ehhez egész nyáron, 12 órában lángost kellene sütnie.

A feketemunkást azonosan kezelik a fekete-gyerekmunkással

Az Alapvető Jogok Biztosának a Hivatala végzett 2010-ben egy kutatást Gyerekjogi Projekt címen arról, hogy milyen szankciókkal kell szembenéznie annak a munkáltatónak, aki gyereket foglalkoztat feketén. Megállapították, hogy nincs előírás azzal kapcsolatosan, hogy értesíteni kell a gyermekek védelmére hivatott szerveket, ha egy ellenőrzés során a munkaügyi felügyelőség gyermekkorú munkavállalót talál. Az ombudsman szerint jogszabályi rendelkezések hiányai veszélyeztetik a gyermekek védelemhez, gondoskodáshoz való jogát, jogbiztonságát. Még 2008-ban az M7-es építkezésénél szóltak sajtóbeszámolók arról, hogy feketén foglalkoztatott gyerekeket találtak a Munkaügyi Felügyelet munkatársai. Ezután indított az ombudsman vizsgálatot.

Ennek során az állampolgári jogok biztosa megállapította, hogy "jelenleg nincsenek speciális, kifejezetten a gyermekek esetében alkalmazható eljárási előírások, így ha a helyszíni ellenőrzés során kiskorú foglalkoztatását észlelik, az ellenőrök a "szokásos", azaz a felnőtt munkavállalóknál alkalmazott módon járnak el". A munkaügyi felügyelőségek - jogszabályi rendelkezések hiányában - bizonytalanok abban, hogy a kiskorúak jogellenes foglalkoztatását jelezniük kell-e a gyermekvédelmi hatóságnak. Az "eset súlya", azaz a kiskorú életkora alapján, alkalmilag döntenek az értesítésről. A szóban forgó ügyben nem tájékoztatták a gyermek tényleges tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt vagy gyermekjóléti szolgálatot - akkor sem, amikor azt a megyei gyámhivatal több mint egy hónappal az ellenőrzést követően kérte. Csupán további egy hónap múlva értesítette a munkaügyi felügyelőség a bejelentett lakcím szerint illetékes gyámhivatalt.

A konkrét esetet vizsgálva kiderült a helyi jegyző és Gyermekjóléti Szolgálat mulasztása is. Bár hivatalos úton valóban nem kaptak jelzést, a jegyzőnek tudomással kellett bírnia a gyermekmunkáról, hiszen ő maga és a polgármester is több országos sajtóorgánumnak nyilatkozott arról, hogy a faluban élő gyermekek munkát vállaltak az autópálya építkezésen. Arról is beszámoltak, hogy még Borsod megyéből is költöztek a településre családok, hogy a sztrádaépítésen dolgozzanak. A jegyzőnek, mint a gyermek védelméért felelős, elsőfokú gyámhatóságnak ennek alapján hivatalból észlelnie kellett volna az érintett gyermek veszélyeztetettségét, és intézkednie kellett volna legalább a munkaügyi ellenőrzéssel érintett gyermek védelembe vételéről. Az iskolaidőszak alatt ugyanis a 13 éves gyermek jogellenes foglalkoztatása a kiskorú veszélyeztetettségének minősül, amely esetén a jegyző intézkedni köteles.

Hamis összekacsintás

Az Ombudsmani Hivatal a fent említett, 2011-ben publikált "Gyermekjogi projekt" című kutatásának eredménye is alátámasztja Gyurkó Szilvia véleményét. A szakember szerint a hazai helyzetben a leginkább aggasztó az összes szereplő cinkossága.

A foglalkoztatók alapvetően nem rosszindulattal állnak a helyzethez, de nem gondolják végig, hogy kinek ártanak és kinek is segítenek a gyerekek foglalkoztatásával. A család, amely a bevételt és a segítséget látja a gyerekek munkájában szintén nem azt támogatja a működése során, hogy a gyerekek a képességeiket kibontakoztassák, hanem inkább egy kétséges értékű kulturális tradíció fenntartása mellett érvelnek.

A sor végén pedig sajnos maga a gyerek áll, aki - bár igazából a legkevésbé szeretné az unalmas, hozzáadott értéket nem igazán termelő munkát végezni -, de az anyagi ellenszolgáltatásért cserébe belemegy ebbe a játszmába. Igazi drámai helyzetet teremt az, hogy ez az összejátszás gyakorlatilag felmérhetetlenné teszi a valós helyzetet. Ezek együttes helyzete teremti meg a magas látenciát a hazai gyerekmunka terén. Gyurkó Szilvia szavai szerint a "hamis érdekszövetség" pedig segíti azt, hogy bizonyos társadalmi rétegekben a jövőt lassan de biztosan felőröljék.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk