Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Hogy nyaralnak a HR-vezetők?

Pihenés, láblógatás, semmittevés - mindenkinek szüksége van rá évente pár héten át. De nevezhető-e pihenésnek az, ha bármikor megszólalhat a telefon, és mindig készen kell állni a munkahelyi kihívásokra? Cikkünkben HR-vezetőket kérdeztünk arról: mennyire szent számukra a szabadság sérthetetlensége, mennyi időre tudnak távol lenni, és mi jelenti számukra a kikapcsolódást?

Azt hogy pihenni kell, hogy az agynak és a testnek időnként el kell lazulnia, mindenki tudja. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mi történik, ha nem pihenünk soha, ha mindig készen állunk a munkára, ha az okostelefont böngésszük a tengerparton. Mostani összeállításunkban HR-vezetőket kérdeztünk arról, hogy vajon ki tudnak-e kapcsolódni: ki tudják-e kapcsolni a mobilt, el tudnak-e teljesen szakadni legalább abban a két hétben évente. Nem reprezentatív felmérésünk azt mutatja, hogy a vezetők igenis el tudnak menni kettő (esetenként akár három) hétre, de a telefon mindannyiuknál ott lapul a zsebben. Akad olyan vezető is, aki családja nagy bánatára szakított már meg nyaralást - várta a munka.

Ki dönt, amíg a vezető távol van?

Karaszek Szabolcs
Karaszek Szabolcs, a Faurecia HR-vezetője szabadsága előtt mindig kijelöli az általános helyettesét, de vannak kérdések, melyekben csak ő dönthet. Ezekkel vagy megvárják a kollégák, de megesik, hogy felhívják a szabadság napjai alatt. Szabolcs ugyanis elérhető, és szokták is keresni, ahogy főnöke mondja: "mindenkit meg lehet keresni, hacsak nem lőtték ki a Holdra." Szabolcs ebben nem lát problémát - bár azt azért hozzáteszi, hogy HR-vezetőként általában igyekszik tiszteletben tartani munkatársai szabadságát, és nem szokta őket felhívni, hacsak nincs szó nagyon fontos döntési helyzetről. A vezetővel megesett már, hogy még nyaralását is meg kellett szakítania munkahelyi dolgok miatt - ezt is elfogadta, bár a családja kissé csalódott volt, hogy a hónapok óta tervezett pihenés nem egészen úgy alakult, ahogy várták.

Bognár Balázs a Rehau HR-vezetője is elérhető a szabadsága alatt, de eddig egyetlen egyszer került csak sor arra, hogy fel is hívták, méghozzá átmeneti létszámproblémák miatt. Szerencsére ez nem jelentette azt, hogy meg kellett szakítania a pihenését, a távolból is sikerült elrendezni a dolgokat.

Az Ernst&Young HR-igazgatója, Debreczeni Dóra azt mondja, náluk minden területen megvan a kollégák helyettesítője. Senki nem pótolhatatlan, annak ellenére, hogy mindenki nagyon fontos, de a folyamatokat igyekeznek úgy felépíteni, hogy azokban akkor se legyen fennakadás, ha valaki távol van a munkájától. "Bevett gyakorlat HR-területen, hogy előre megtervezzük a szabadságot, a tréningek vagy más elfoglaltságok miatt kieső időszakot, aminek része az is, hogy a helyettesítést úgy szervezzük meg, hogy a belső ügyfeleink ne érezzék meg valaki hiányát. Minden kollégám a saját szakterületén belül ad helyettesítést, legyen az kiválasztás, kompenzáció vagy tréning." Dórát is mindig lehet hívni, akkor is, ha éppen nyaral - de nem szokták keresni. Úgy gondolja a szakmája részben jól tervezhető, nagyon ritkán van szükség szabadság alatti megkeresésre. A HR-igazgató szerint mindenkinek a személyiségétől függ, hogy mennyire elérhető és aktív
Amerikában sok vezető "nyaralva dolgozik": ez a worliday. Lucy Kellaway, a Financial Times újságírója írt erről a fogalomról elsőként: szerinte ez annyit jelent, hogy más környezetben, a szokásosból kiszakadva nem baj az, ha két úszás között vagy a kerti grillezés előtt kicsit dolgozik az ember. Szerinte a legtöbb multinál dolgozó vezető így tesz, hiszen mindenkinek ott a kezében az okostelefon, az emailt a toszkánai nyaralás kellős-közepén is megkapja a címzett. A legtöbb ember szerint ez a "dolgozva pihenés" egészségtelen, nem szabad függni a telefonunktól és az irodai információktól. Szerinte viszont sokkal kártékonyabb, ha az ember teljesen elszakad két hétre, mintha felületesen is, de végig tartaná a kapcsolat az irodával. Véleménye szerint a nyaralásnak ezen formája nem családellenes, mert ebből a fajta vakációból sokkal többet is igénybe lehet venni - akár fél nyáron át nyaralni lehet, ha közben egy kicsit dolgozik az ember.
ezekben az időszakokban. "Én nem vagyok híve a folyamatos kontrollnak vagy mikromenedzsmentnek, és a kollégáim felkészülten a legtöbb dolgot meg tudják oldani átmenetileg." Talán ez is az oka, hogy Debreczeni Dórának még soha nem kellett megszakítania pihenést váratlan munkahelyi teendők miatt. "A mai világban már nagyon sok alternatív megoldás van az ilyen helyzetekre, akár egy videokonferencia-hívás vagy más elektronikus kommunikáció" - véli a HR-igazgató. A cégkultúra része, hogy az Ernst&Youngnál a kollégák bárhonnan, bármikor, távmunkában is tudnak dolgozni.

Helyzetbe kerülhetnek a tehetséges munkatársak

Medvey Leila, a Budapest Bank képzési- és fejlesztési vezetője nem tartja magát nélkülözhetetlennek a vállalatnál - szerinte, ha a saját területét úgy szervezi, hogy mindenki tudja a pontos feladatát, hatáskörét, akkor akár főnök nélkül is működőképes kell, hogy legyen a csapat. Ki kell választani a munkatársak közül, és be kell tanítani a potenciális utódot is, aki megfelelő szakmai tudása révén időnként képes helyettesíteni a vezetőt. Ez több szempontból is jó a cégnek: csökkenti annak a kockázatát, hogy egy-egy személy távollétében megbénuljon a szervezet, és egyúttal fejleszti, helyzetbe hozza a tehetséges munkatársakat, akik érdemesek lehetnek később az előrelépésre. Leila is mindig elérhető, akkor is, ha külföldön nyaral, de nagyon ritkán, kivételes esetekben fordul elő, hogy a szabadsága alatt munkaügyben csörög a telefonja. "Ha pedig hívnak, kizárólag indokolt esetben teszik. Ilyenkor természetesen kollégáim rendelkezésére állok. Azt gondolom, hogy magas beosztásban és komoly felelősségi körben dolgozó vezetőtől ez maximálisan elvárható."

Emri Zsuzsanna
Emri Zsuzsanna a KPMG Hungária Kft. HR-igazgatója igyekszik úgy időzíteni a szabadságát, hogy a lehető legkevesebb feladatot kelljen másoknak elvégezni, ha erre mégis szükség lenne, akkor a döntésekben a felettese, napi ügyekben pedig a közvetlen beosztottai helyettesítik. De hiába kevés a feladat, Zsuzsanna azért elérhető marad, ám nagyon ritkán hívják telefonon. Ha mégis, akkor egy rövid konzultáció megoldja a problémát, felhívják és megbeszélik. "Nyaralást megszakítani nem kellett soha, de olyasmi előfordulhat, hogy egy hosszabb szabadságról telefonos megbeszélés miatt felhívnak, vagy 1-2 órára útba ejtem a munkahelyet, elsősorban számlák vagy banki utalások, ajánlatok vagy szerződések aláírása céljából - de ezek ritkán fordulnak elő és előre tervezettek."

Kikapcsolódás bekapcsolt mobillal

Az egy dolog, hogy valaki fekszik a tengerparton, vagy várost néz, de vajon eközben merre járnak a gondolatait? Az irodai meetingnél? Azon filozofál, hogy minden jól megy-e odabent? Karaszek Szabolcs alapvetően el tudja engedni a céges ügyeket és maximálisan a kikapcsolódásra koncentrál. "De mégis, tudat alatt, reggelente eszembe jutnak a rutinszerű dolgok és pár percig agyalok, hogy mennyi lehet az aktuális létszám, elértük-e a salest, és, hogy nem haladjuk-e meg a hiányzási célunkat. A feleségem ilyenkor rám is szól, hogy nehogy elkezdjek sms-t írni, mert elkobozza a telefonom."

Bognár Balázsnak tökéletesen sikerül háta mögött hagynia a munkahelyét, ennek ellenére olykor eszébe jut a munkája. Csakúgy, mint ahogy munka közben néha-néha eszébe szokott jutni a családja - nálam ez a work-life balance, jegyzi meg viccesen.

Debreczeni Dóra
Debreczeni Dóra is úgy véli, le tudja tenni a benti feladatokat, és maximálisan pihen, ha végre eljön a szabadság ideje. Létfontosságúnak tartja ezt ahhoz, hogy a munkáját feltöltődve, jó minőségben tudja végezni. "Én hiszem és tanítom a kollégáimat arra, hogy időben le kell tenni a lantot annak érdekében, hogy hatékonyak legyünk másnap. Manapság már kitágult a világ, csak a képzelet ereje szab határt annak, hogy ki mivel szeretne és tud igazán feltöltődni. Nagyon sok jó tapasztalatunk van arra, hogy a kollégáink a legérdekesebb formáit választják a pihenésnek, legyen az siklóernyőzés, bikram jóga vagy vadvízi evezés."

Medvey Leila is maga mögött képes hagyni a banki feladatokat. Azt vallja, hogy ha az ember tudatos a munkájában és felelősséggel látja el azt, akkor nem kell pánikhelyzetekre vagy tűzoltásra készülnie. A szabadságot pedig mindig úgy kell tervezni és szervezni, hogy valóban kikapcsolódást és merőben más impulzusokat nyújtson. Nem is kellett még soha nyaralást félbeszakítania munkahelyi problémák miatt. "Azt gondolom, hogy ha egy terület igazán jól szervezett, akkor erre azért kicsi az esély, hacsak nem áll elő valamilyen extrém helyzet, akkor pedig elkerülhetetlen."

Mennyi ideig lehet távol a HR-vezető?

Interjúalanyaink nagy része egyetértett abban, két hétnél hosszabb időre nemigen lehetnek távol a cégtől. Karaszek Szabolcs azt mondja, a leghosszabb idő, amennyit a cég nélkül töltött, 12 nap volt. "A nagy autógyárak általában 2-3 hetes nyári leállásokat terveznek, amelyek azért nagyban megkönnyítik a beszállítók szabadság tervezését, így a miénket is. Ennek megfelelően a leállások idejére időzítem a szabadságomat, de volt már rá példa, hogy a kollégáimnak előre befizetett útja volt erre az időre, és nem lett volna senki az osztályon, így én maradtam benn "ügyelni". Mindez szerintem csak egyeztetés kérdése."

Debreczeni Dóra erről kicsit másként vélekedik: azt mondja, jó szervezéssel bármennyi időre el tud menni pihenni. "Én évek óta próbálom magammal és a kollégáimmal szemben is tartani, hogy legalább 2,5-3 hétre menjenek el egyhuzamban. A tanácsadói szektor ilyen szempontból nagyon szerencsés, mert jól tervezhetően lehet szabadságra menni akár hosszabb időre is."

Van, aki kipróbálta az ennél hosszabb távolmaradást is, de valószínűleg többször nem tenné. Bognár Balázs egy alkalommal egyhuzamban majdnem 1 hónapig volt szabadságon, bár annak a megszervezése előre, illetve utólag a felhalmozódott feladatok ledolgozása miatt nem volt a legszerencsésebb - emlékszik vissza.

"Nehéz hatékonyan öt meetinget tartani, ha előző nap még a naplementét csodáltuk az óceánnál"

Medvey Leila
Medvey Leila is két-három hétre szokott szabadságra menni. A Budapest Bank előírásai kötelezővé teszik, az évente egyszeri megszakítás nélküli két hetes távollétet. Hiszen minden felmérés azt erősíti meg, hogy egy hét nem elegendő az igazi kikapcsolódáshoz. Több nap, mire az ember valóban elfelejti a benti pörgést, le tud lassulni - és az első hétnek már vége is, mire nyugodtan át tudjuk adni magunkat a pihenésnek. Ezért írja elő több vállalat, hogy a dolgozóknak legalább két hetet egy huzamban kell szabadságon tölteniük. Mivel az üzleti világban az augusztus meglehetősen csendes, ezért Leila a két hetes szabadságát, amit jellemzően ebben az időszakban tölt, még egy héttel meg szokta hosszabbítani úgy, hogy az utolsó héten már nézi az emailjeit és mobilon is folyamatosan elérhető. "Ez a kollégáknak is és nekem is biztonságot nyújt, és mire visszatérek a napi munkába, teljesen képbe kerülök a folyamatban lévő feladatokkal kapcsolatban." Ez segít visszazökkenni a munkába, hiszen ez nem megy az egyik pillanatról a másikra. Nem érdemes teleszervezni a naptárat már a visszaérkezés másnapjára - nehéz hatékonyan öt meetinget tartani, ha előző nap még a naplementét csodáltuk az óceánnál.

A pihenés módja

Karaszek Szabolcs az aktív és a passzív időtöltést kedveli: külföldön várost néznek, felfedeznek turisták által nem annyira ismert helyeket. "A tökéletes nyaralás és kikapcsolódás nálam egy kis hegyi - esetleg alpesi - túrázásból, városnézésből, olvasásból, és a családról szól. A kedvenc helyem mégis a gödi homoksziget, amelynek már saját Facebook lapja is van. Aki teheti, látogasson el ide idén nyáron."

Bognár Balázs
Bognár Balázs olyan programot szervez nyárra, ami a család minden tagjának megfelel. "Kislányom Izabell természetesen szívesen épít homokvárat a tengerparton, a tengervíz még nem a legjobb barátja. Én meg szívesen úszom a nyílt vízen. Ezt még valahogy szinkronba kell hozni, egyelőre én idomulok hozzá persze." Balázs idén egy görög szigeteki nyaralást és egy németországi pár napos igazi falusias vidéki pihenést tervez párjával, Beával.

Mind Emri Zsuzsanna, mind Debreczeni Dóra belföldet, illetve Ausztriát választja legszívesebben utazása célpontjául. Zsuzsánál télen a hegyek, túrázás és síelés van terítéken, Dóra próbálja minden évben olyan helyen tölteni a szabadságot a családjával, ahol még nem volt korábban.

Medvey Leila a szokásostól nagyon eltérő helyen és térben tudja csak elképzelni az igazi kikapcsolódást. "Ezért a nyaralás nálunk mindig külföldi utazást jelent, lehetőleg olyan helyre, ahol kevés a turista, és körbevesz minket a természet. Az idegen nyelvek és az eltérő kultúrák gyorsan kiragadják az embert a hétköznapokból, és segítenek, hogy ne a munkán járjon az eszem. Fontos, hogy semmi se hasonlítson a megszokottra, minden más legyen. Ezért jellemzően nem európai utazásokat tervezünk, inkább egzotikusabb, a megszokott környezetünktől gyökeresen eltérő úti célt választunk. Európa kizárva, mert ott ugye minden ismerős és nagyon civilizált." Ahol mindezt megtalálták, az Törökország, ahová az idén 16. alkalommal utaznak, a gyerekeit ötödször viszi magával. Az általuk kedvelt, turistáktól mentes térségben, a helyi lakosok közt elvegyülve, nyelvi nehézségekkel megküzdve tudja magát igazán kipihenni Leila. "Szeretjük az aktív kikapcsolódást a gyerekekkel - sok túrázás, hajókirándulások -, de fontos megtartani az egyensúlyt, hogy a nyugodt pillanatokra is jusson idő, amikor az édes semmittevést élvezhetjük, hiszen a mindennapokban erre nagyon kevés lehetőség adódik, viszont mindig vágyunk rá és jól is esik."
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk

Kitüntetett autóbusz-vezetők: 9 ezerszer kerülték meg a Földet baleset nélkül

Közel 460 munkavállaló teljesítményét jutalmazta idén a Volánbusz kitüntetéssel, illetve elismeréssel – közülük mintegy 300 autóbusz-vezető... Teljes cikk

TÉR típushibák, avagy mit ne kövessünk el

Jártamban-keltemben a minap, megkérdezték tőlem, hogy tudnék-e valami jótanáccsal szolgálni egy bevezetés előtt álló, egészen friss... Teljes cikk