kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Hogyan alkalmazkodnak a családi cégek a változó körülményekhez?

A családi vállalkozás sokak számára egyet jelent a stabilitással és a hagyománnyal. Hajlamosak vagyunk a családi cégek által megtestesített állandóságot és biztonságot természetesnek venni. Napjainkban azonban a családi cégek új valósága átrendező változások sorával késztet minket újra gondolni mindezt.

images

Az utóbbi évek társadalmi változásai és gazdasági fejlődése olyan folyamatokat indítottak be, amelyek már jelenünkben éreztetik hatásukat. Ezek a változások a következő 15-20 évben a családi vállalkozások hagyományos erősségeit komolyan próbára fogják tenni. Mit gondoltunk tehát eddig a családi cégekről és ez hogyan változhat meg?

1. Hosszú távú szemlélet

A családi vállalkozások hagyományosan hosszú távú befektetői- és üzleti szemléletet követtek. A családi cégek új valósága azonban lerövidíti ezt. Az utóbbi évek technológiai fejlődése nemcsak a gazdasági ciklusokat, hanem a termékek és szolgáltatások életciklusait is jelentősen lerövidítette. Ezért a családi tulajdonú cégek felülvizsgálni kényszerülnek hosszú távú terveiket.

A technológiai fejlődés mellett a politikai és jogalkotási környezet csökkenő stabilitása is nyomás alá helyezi a hosszú távú gondolkodásokat. Az utóbbi évek hazai törvényalkotási intenzitása és a változó állami szabályozások egész iparágakra és egymásra épülő szegmensekre voltak és vannak - sok esetben dominó - hatással.

Ha akad is még olyan vállalkozó, akinek 10-15 éves tervei vannak, általában lebontja 1-2 éves taktikákra, amelyekre egyenként tervez A, B, C és D tervet.

2. Munkahelyi stabilitás

A családi vállalkozások korábban sokkal nagyobb munkahelyi stabilitást nyújtottak a munkavállalóknak. A családi cégek új valósága azonban a mobilitás jeleit mutatja. Ma már a stabilitás egyre kevésbé vonzó a munkavállalók számára. A fiatal alkalmazottak stabilitást inkább kötöttségnek élik meg. A jelen és jövő munkavállalói egyre inkább a mobilitást keresik munkaviszonyukban. Egyre keresettebb a rugalmas munkaidőkeret, munkavégzés változtatható helye, és a munkaviszony akár hosszabb megszakítása (pl. világkörüli út, önkeresés).

Egyre többen már a “karrier” létjogosultságát is megkérdőjelezik. vagyis azt, hogy a társadalomban betöltött funkcióknak egyoldalúnak kellene lennie egy 20-30 éves lineáris fejlődési utat követve.

Azt se felejtsük el, hogy a magyar korfa sajátosságai miatt az 5-10 év múlva munkaerőpiacra lépő fiatalok nagyon kevesen lesznek. Ők valószínűleg egyszerre majd több munkahelyen is dolgozhatnak, több pénzért. Ezt talán az ellensúlyozhatja majd, hogy az idősebb munkavállalók a jövőben akár 70-75 éves korukig aktívak maradhatnak bizonyos munkakörökben.

3. Hagyományos családi értékek

Egykor a családon belüli kapcsolatok és családi értékek jelentették a család összetartó erejét. A családi cégek új valósága azonban színesebb, patchwork-szerű. Ma a hagyományos családszerkezet, vagyis a csak apából, anyából és az ő gyerekeikből álló család felbomlóban van. Csökken és kitolódik házasságkötések és a gyerekvállalások száma, míg a válások egyre gyakrabban és egyre korábban következnek be az új generációknál. A patchwork család ma mindennapos és elfogadott jelenség.

A családi vállalkozások alapítóinak cca. 60%-os eséllyel kell számolnia azzal, hogy a 25-35 éves utódaik elválnak. Az esetleges új partner lehet új házastárs de lehet élettárs is. A családi vagyon és a cégben birtokolt tulajdonrész átörökítésének tekintetében ezek komolyan és előre mérlegelendő kérdések.

A családi cégek új valósága

Véleményem szerint a családi cégek a következő 15-20 évben sikerrel fogják venni ezeket az akadályokat. A rugalmasság, az alkalmazkodókészség és a túlélési ösztön ezen vállalkozások esetében ugyanis erősebb mint a nem családi tulajdonú cégeknél.

Ne felejtsük, ezeket a változásokat többnyire mi, mint társadalom akartuk. A családi vállalkozások azonban számtalanszor bebizonyították, hogy képesek túlélni a különböző politikai rezsimeket, válságokat és háborúkat. Akármilyen megterhelő változásról legyen szó, kívánom, hogy a családi vállalkozások és vállalatok a változásban a fejlődés lehetőségét keressék.

Horváth Dénes
csaladivallalkozasokrol.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk