Megjelent: 13 éve

Hogyan keressünk munkát az interneten?

Nagy a felhozatal, mind a munkakereső, mind a munkaadó oldaláról, mégsem találnak olyan gördülékenyen egymásra, ahogy azt elképzelnénk. Mi lehet ennek az oka? Hogyan keressünk munkát az interneten?

Az internetes piac növekedése az évezredfordulótól meghaladta a száz százalékot, így nem meglepő, hogy mára szinte minden cég képviselteti magát online, sőt állásajánlatait is hirdeti. Azt gondolnánk, hogy a rengeteg álláskereső portál és munkát kínáló cég mellett nagy a "merítési lehetőségünk", és azonnal megtalálhatjuk a számunkra ideális állást. Valahogy azonban ez mégsem olyan egyszerű.

Az internetes álláskeresés általában véve a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás, ráadásul az álláskereső portálokon a regisztráció ingyenes. Amint regisztráltunk, már lehetőségünk van megpályázni a számunkra legmegfelelőbb állást. Ha van munkánk, csak várunk még a nagy áttörésre, akkor pedig az adatbázisba feltöltött önéletrajzunk alapján egy-egy munkáltató bármikor megkereshet - és meg is talál - bennünket.

Emellett természetesen nem árt folyamatosan nézni a cégek által feladott hirdetéseket, szűkítve a kört néhány kiszemelt cég honlapjára, hiszen a nagyobb vállalatok sokszor a saját weboldalukon keresztül hirdetik meg állásajánlataikat.
Az álláskeresés során használhatjuk akár a webes keresőket is. Ha kiválasztjuk a keresett munkához legjobban illő kulcsszavakat, máris olyan weboldalak százait adja ki a rendszer számunkra, ahol érdemes körülnéznünk.

Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő hirdetést, jelentkezzünk. Küldjük el önéletrajzunkat és motivációs levelünket az adott pozícióra. Innen már csak a visszajelzést kell megvárnunk vagy egy egyeztetést személyes interjúra.

A megfelelő munka megtalálása azonban nem csupán a képzettségen, álláskeresési és önéletrajzírási profizmuson múlik. Az egyéb fontos, az álláskeresés hatékonyságát növelő tényezőkről bővebben is olvashat a CV-Online Karrier központjában.

Az egész világon az online munkakeresés a legnépszerűbb

Felmérések szerint Amerikában és Európában a cégek mintegy kilencven százaléka az interneten is meghirdeti az álláshelyeket. Minden második cég saját weboldalán hirdet, részletesebb leírást ad a megüresedett pozíciókról, valamint megadja az elvárások és kínált feltételek listáját. Napjainkra már a fizikai munka területén állást keresők száma is ugrásszerűen megnövekedett a szellemi foglalkozású keresők mellett.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az álláskereső portálokon való hirdetés. A vállalatok az álláshirdetésre szánt költségvetésük minimum felét itt költik el.
A tapasztalatok pedig pozitívak, hiszen aki már megtapasztalta az online hirdetés praktikusságát, az nehezen mondana le róla a következő keresés során.

Munkakeresésre Magyarországon a legnagyobb arányban a 40 év alattiak használják az internetet. A keresők státuszuk szerint tipikusan felsőfokú végzettségűek, nagyvárosokban laknak, és az átlagnál magasabb a keresetűek. Nemek szerint elenyészően ugyan, de többségben vannak a férfiak. Legnagyobb arányban a 24-39 évesek regisztrálják magukat egy-egy álláskereső portál adatbázisába.

Tavalyi felmérések szerint egyelőre minden ötödik álláskereső pályakezdő. Utánuk a legtöbben a minimum 3 éves gyakorlattal rendelkező álláskeresők vannak. A legnagyobb kereslet az informatika, telekommunikáció, értékesítés, marketing, tanácsadás, pénzügy, számvitel illetve adminisztráció területen tapasztalható.

CV-Online
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek