kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Hogyan néz ki a jövő vállalati stratégiája?

A vállalatok életében mindig nagyon fontos a stratégiaépítés, amely a cégvezetők egyik alapvető feladata. Mire kell figyelnie egy menedzsernek a következő évtizedekben, ha lépést akar tartani a változásokkal? A McKinsey összeszedte a következő 50 év trendjeit. Ezekből válogattuk ki tízet.

images

A gép lesz a fő konkurencia

Három évvel ezelőtt a számítógépek megverték az embereket. 2001-ben a tudósok végeztek egy kísérletet, ahol embereket versenyeztettek számítógépes algoritmusokkal. A versenyt a gépek nyerték. Erre mutatott rá Andrew McAfee und Erik Brynjolfsson könyve, a Race Against the Machine is, amely a digitális világ hatásait vizsgálja a szervezetek és a foglalkoztatás tekintetében.

A gyorsabban és jobban gondolkodó gépek átvehetik a menedzserek olyan munkaköreit, mint az adatelemzés vagy a stratégiaépítés. A mérnökök, jogászok vagy felsővezetők számíthatnak leginkább ilyen változásra a könyv szerzői szerint. Az egyéni döntések és a verseny helyett pedig a kooperáció és a hálózatépítés kerül előtérbe.


Minden cég tech-cég lesz



Aki a stratégia fejlesztésével foglalkozik egy cégnél, annak a technológiai kérdésekre is sok időt kell szánnia. Richard Dobbs, a McKinsey partnere szerint ez a jó vállalati stratégia előfeltétele, ezért érdemes kinevezni egy digitális ügyekkel foglalkozó vezetőt.

Ez a vezető nem a napi informatikai problémák megoldásával foglalkozna, hanem a cég technológiai jövőjével. Különösen fontos ez a kiberbiztonság miatt, mert ez a cég minden területére hatással lehet.


Növekedési potenciál a kisebb városokban



A McKinsey szerint a 2025-ig a városi népesség évente 65 millió fővel növekszik, és a feltörekvő országokban lesz a legdinamikusabb a gyarapodás. A globális GDP-növekedés felét 440 város fogja megtermelni, ezek 95 százaléka kis- és közepes méretű lesz, nem a többmilliós megapoliszok. Olyan települések felemelkedése várható a következő évtizedekben, mint a kínai Tianjin, a brazil Porto Alegre vagy a ghánai Kumasi. Hasonló mértékű urbanizációs folyamatnak vagyunk most tanúi, mint amilyen a 18-19. századi Angliában ment végbe az ipari forradalom hatására.

2009-ben például már nagyobb mértékben járultak hozzá a globális növekedéshez a fejlődők, mint a fejlett országok. Az elemző cég tanulmánya szerint 2025-ben a Fortune Global 500-as listájának 45 százalékát kínai cégek uralják majd, az amerikai és európai vállalatok pedig visszaszorulnak. Így azok a cégek lesznek versenyben, amelyek a fejlődő piacokon jelen vannak.


A viselkedési és evolúciós közgazdaságtan szerepének növekedése



A piacok a versennyel szabályozzák önmagukat – ez a paradigma vezetett a pénzügyi válsághoz Michael Jacobides, a London Business School professzora szerint. Az új elméletek új szempontokat hoznak a kutatásokba. Azért van szükség a modern közgazdasági tanokra, hogy meg tudjuk magyarázni például, hogyan és miért hoznak rossz döntéseket a felsővezetők szervezeti szinten.

Aki képes felismerni a hibákat, az könnyebben tud javítani a folyamatokon.


A győzelem nem jelent első helyet



Jacobides szerint a győztes fogalmát is újra kell definiálni. A győztes már nem azt jelenti egy cég életében, hogy a világon ő a leggazdagabb, hanem hogy annyira átírja a piaci játékszabályokat, hogy ahhoz mindenkinek alkalmazkodnia kell.

A professzor szerint erre a Google, a Facebook vagy az Apple a legjobb példák, hiszen alapjaiban változtatták meg az emberi kommunikációt.


Tehetetlenség a nők előléptetésében



A vállalatoknak több női vezető kell – mutat rá a tanulmány. Példának az eBay e-kereskedelmi céget hozzák. Ott olyan intézkedéseket hoztak az elmúlt négy évben, ami segíti a nők előbbre jutását. Ennek ellenére az igazgatótanácsban a férfiak vannak elsöprő többségben, a tizenegy főből egy nő. A felsővezetők 90 százaléka is férfi.

A McKinsey szerint a női kvóta bevezetése lenne erre a legjobb megoldás.


A növekedés függ a demográfiától?



Az eddigi teóriák szerint a születések számának csökkenése népességcsökkenéshez és kisebb növekedéshez vezet. A McKinsey szerint ez ma már nem így van, nem a demográfiai változások vezetnek stagnáláshoz. Sokkal inkább a termelékenység lehet a fenntartható és hosszú távú növekedés forrása.

Az az évtizedek óta uralkodó nézet, miszerint a globális növekedés összefügg a népességnövekedéssel, már nem tartható.


A multinacionális cégek produktívabbak



Történelmi távlatokban nézve a multinacionális vállalatok sokkal termelékenyebbek. Ennek az az oka, hogy ha egy országban növekedési problémák vannak, akkor más országok piacain például kompenzálhatja a bevételkiesést.

Az elemzők szerint azok a cégek lesznek a legproduktívabbak, amelyek a feltörekvő országokban vannak jelen, hiszen ott a legösztönzőbb a technikai fejlettség. De mindenképpen fontos, hogy a cég több országban és több piacon legyen jelen.


Az önrombolásnak is köszönhetőek az innovációk



A cégeknek kreatívnak kell lenniük az önmegsemmisítésben – mondja Marcus Wallenberg a SEB Bank elnöke. A kijelentés mögött az a gondolat rejlik, hogy egy olyan cég, amely régóta a piacon van, nem lustulhat. Önmagát kell kihívások elé állítania, rendszeresen felül kell vizsgálnia termékeit, fejlesztéseit, hogy valóban meghozták-e a kívánt piaci eredményt.

Akkor nem lehet alábecsülni a régi, tradicionális vállalkozásokat sem, ha képesek önmaguktól megújulni.


A szociális piacgazdaság eléri az USA-t



Hogyan járulhatnak hozzá a cégek a társadalmi fejlődéshez? Ez a mai napig a kapitalizmus egyik központi kérdése. Az a korábbi nézet, hogy a jelenleg működő kapitalizmus a hatékonysága miatt sikeres, mára elavult. Inkább a kreatív problémamegoldás teheti sikeressé.

A társadalmi vagyon felhalmozása megoldást jelenthet sok szociális problémára. Másként mondva a szociális piacgazdaság európai gondolata egyre népszerűbb lesz az angolszász világban.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk